hamburger-icon

Kliker.info

Stoltenberg o situaciji na Kosovu: “Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju“

Stoltenberg o situaciji na Kosovu: “Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju“

13 Decembra
14:28 2022

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je, povodom posljednjih dešavanja na Kosovu, da je njegova poruka svim zainteresovanim stranama da se uzdrže od eskalacijske retorike i akcija i da pomognu da se spuste tenzije.

“Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za TV France 24.

Generalni sekretar NATO-a je tokom intervjua za francusku televiziju govorio i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i upozorio da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom ratu imala „teške, dramatične posledice po Rusiju”, nazivajući nuklearnu retoriku ruskog predsjednika Vladimira Putina “nepromišljenom i opasnom”.

Stoltenberg je rekao i da je „vjerovatnoća upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini od strane Rusije i dalje mala“.

On je aktuelnu rusku strategiju ciljanja ukrajinske energetske infrastrukture nazvao “brutalnim oblikom ratovanja“ i “načinom da se zima iskoristi kao oružje“, ali je izrazio uvjerenje da će Kijev nastaviti da pruža otpor.

Stoltenberg je rekao i da vjeruje da će svi saveznici u NATO-u, uključujući Tursku, ratifikovati članstvo Finske i Švedske.

“Neću da spekulišem kada. Već je nezamislivo da NATO ne reaguje ako bi došlo do ruskih napada na njih“, naglasio je Stoltenberg.

(Kliker.info-.agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku