hamburger-icon

Kliker.info

Stolac : Hiljade vjernika iz BiH oprostilo se od novinarskog barda Enesa Ratkušića

Stolac : Hiljade vjernika iz BiH oprostilo se od novinarskog barda Enesa Ratkušića

22 Juna
04:08 2018

Na Ošanjićima kod Stoca, danas je obavljena dženaza Enesu Ratkušiću, istaknutom novinaru, kniiževniku i publicisti.Ratkušić je umro jučer u 61. godini, nakon kraće i teške bolesti, a danas se od njega oprostilo na hiljade vjernika iz Bosne i Hercegovine.

Dženaza je klanjana iza ikindije-namaza ispred Careve džamije u Stocu i na haremu u Osanjićima gdje je Ratkušić i ukopan.Muftija mostarski Salem ef. Dedović, rekao je da je “Enes Ratkušić bio novinarski bard, te da je iza njega ostalo veliko djelo koje će se tek valorizirati”.

“Ispraćamo danas našega brata u vjeri. Čovjeka ovih prostora. Simbola odlučnosti, odvažnosti i odlučnoga i odvažnoga, bošnjačkoga, bosanskoga i muslimanskoga glasa. izgubili smo snažno pero, snažan glas.  Enes je bio glas naroda Hercegovine i borac za njegovu slobodu i prosperitet. Obilježio je ovu epohu zadnjih 25 godina. Ostavio je iza sebe takvo djelo. To djelo nije potrošeno, a vrijeme koje dolazi tek će pokazati koliko je to djelo”, dodao je efendija Dedović.

Ratkušić je rođen 7. aprila 1957. godine u Ošnjićima kod Stoca. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Stocu, nakon čega je studij sociologije diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Bio je dugogodišnji odlični novinar i urednik na RTV Mostar, saradnik brojnih sedmičnih, mjesečnih bosanskohercegovačkih listova, te glavni urednik časopisa “Slovo Gorčina”. Autor je mnogih stručnih radova, kao i šest knjiga proze.

Kao profesor sociologije radio je u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Najveći dio radnog vijeća proveo je, ipak, kao urednik-novinar na RTV Mostar. Novinske tekstove objavljivao u magazinima “Ljiljan”, “BH. Dani “, “Preporod”, “Ujedinjena Bosna”, “Zambak”, te posljednjih nekoliko godina u magazinu “Stav” i na portalu Al Jazeera Balkans.

F.Vele (Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku