hamburger-icon

Kliker.info

Što sadrži Trumpov mirovni plan : Izraelci oduševljeni, Palestinci ogorčeni

Što sadrži Trumpov mirovni plan : Izraelci oduševljeni, Palestinci ogorčeni

29 Januara
02:27 2020

Od oduševljenja  Izraela do odlučnog odbijanja Palestinaca, reakcije su na objavu dugo očekivanog američkog mirovnog plana za Bliski istok koji predviđa stvaranje palestinske države s prijestolnicom u “istočnom Jeruzalemu” i izraelski suverenitet nad židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je stajao uz američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u trenutku objave, nije krio oduševljenje. 

“Previše je planova do danas pritiskalo Izrael da se povuče s vitalnih područja kao što je dolina Jordana. Ali vi, gospodine predsjedniče, vi priznajete da Izrael mora biti suveren u dolini Jordan i drugim strateškim zonama Judeje i Samarije”, rekao je Netanyahu koristeći biblijske nazive za Zapadnu obalu.

Izrael bi trebao “biti u pokrajinama” što će mu “omogućiti da se sam obrani”, rekao je pa zaključio: “Na današnji dan zacrtali ste blistavu budućnost za Izraelce, Palestince i regiju predstavivši realističan put za trajni mir.”

Palestinska vlast odbacuje plan

Mirovni plan “jamči demilitariziranoj palestinskoj državi da živi u miru uz Izrael”, napisala je Bijela kuća u priopćenju u kojem je sažela ključne točke plana koji su odmah odbacili palestinski predsjednik Mahmud Abas i radikalni pokret Hamas. 

Trumpov plan predviđa da Jeruzalem bude “nedjeljiva” prijestolnica Izraela, a palestinskoj državi nudi da prijestolnica bude u “istočnom Jeruzalemu” gdje bi SAD otvorio veleposlanstvo.

“Sveti grad” prisvajaju i Izraelci i Palestinci. Palestinci ustraju u tome da Istočni Jeruzalem, koji je Izrael okupirao u ratu 1967., bude glavni grad njihove buduće države. 

Ljudska prava “nisu na prodaju”, rekao je Abas. “Kažem Trumpu i Netanyahuu: Jeruzalem nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i njima se ne cjenkamo. A vaš plan, urota, neće proći”, rekao je Abas u televizijskoj izjavi u sjedištu Palestinske samouprave u Ramalahu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Plan odbacuje i Hamas

Plan odbacuje i militantni palestinski pokret Hamas koji godinama upravlja Gazom.

“Danas kažemo da odbacujemo taj plan. Nećemo prihvatiti supstitut za Jeruzalem kao prijestolnicu države Palestine”, rekao je Khalil al-Hayya, visoki dužnosnik pokreta. 

Ovaj plan “neće proći” i mogao bi voditi Palestince prema “novoj fazi” njihove borbe, rekao je čelnik Hamasa Ismail Hanija. 

Dužnosnici u Ramalahu rekli su da je vođa Hamasa telefonski u utorak navečer razgovarao s Abasom te su zajednički odbacili američki projekt.

Francuska novinska agencija AFP dodaje da je Hamas u utorak sudjelovao na sastanku palestinskog vodstva u Gazi, što je rijetkost jer je Hamas neprijateljski nastrojen prema Palestinskoj vlasti.

Izrael je izrazio spremnost “četiri godine” pregovarati s Palestincima o rješenju dvije države, no on sam može bez odgode anektirati svoja naselja podignuta na Zapadnoj obali, objasnio je američki veleposlanik u Jeruzalemu.

“Izrael uopće ne treba čekati”, odgovorio je David Friedman novinaru na pitanje hoće li i Izrael čekati četiri godine na službeno pripojenje.

Palestinska oslobodilačka organizacija je ocijenila da Trumpov plan daje Palestincima kontrolu nad samo 15 posto onoga što nazivaju “povijesnom Palestinom”.

“Sramota! Narod nije prodaju”

Izraelska mirovna skupina Mir sada, koja zagovara rješenje o dvije države za izlazak iz višedesetljetnog sukoba, nazvala je Trumpov mirovni plan “sramotom”.

Plan “opasno prijeti Izraelu kao hebrejskoj i demokratskoj državi”, citira skupinu agencija dpa. 

“Zeleno svjetlo Izraelu da anektira naselja u zamjenu za razmrvljenu palestinsku državu je neodrživo i neće donijeti stabilnost”, navodi skupina u priopćenju i dodaje da “plan nema veze sa stvarnošću”.

Anektiranje će uništiti rješenje o dvije države i zaplijeniti palestinsku zemlju, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Palestinski narod i njegova zemlja “ne može se kupiti”, navodi službena Ankara i dodaje da neće podržati nijedan plan koji neće biti prihvatljiv Palestincima jer nema mira na Bliskom istoku “ako se ne okonča politika okupacije”.

Umjereni Jordan i Egipat 

Kraljevina Jordan u prvoj reakciji na objavu mirovnog plana objavila je da je jedini put za postizanje cjelovitog i trajnog mira na Bliskom istoku uspostava neovisne palestinske države “u granicama iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”.

“Jordan podržava svaki istinski napor usmjeren prema postizanju pravednog i cjelovitog mira koji će narod prihvatiti”, rekao je Ayman Safadi, jordanski šef diplomacije. 

Pozvao je na ozbiljne i izravne pregovore kojima će se riješiti statusna pitanja, uključivo zaštitu jordanskih interesa, te je upozorio na “opasne posljedice jednostranih izraelskih mjera… kojih je svrha nametnuti nove realnosti na terenu”.

Egipat je pozvao Palestince i Izraelce da pozorno prouče mirovni plan. “Egipat poziva dvije relevantne strane da pozorno i temeljito prouče američku viziju za postizanje mira i otvore put za dijalog pod američkim okriljem radi nastavka pregovora”, navodi egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.  

Rusija poziva na izravne pregovore

Rusija je priopćila da Izraelci i Palestinci moraju “izravno pregovarati” kako bi pronašli “međusobno prihvatljiv kompromis”. 

“Ne znamo je li američki prijedlog prihvatljiv dvije strane ili nije. Moramo čekati njihovu reakciju”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Mikhail Bogdanov i najavio da će Moskva proučiti američki plan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu treba u srijedu doputovati u Moskvu i predstaviti mirovni plan ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Rusija je u više navrata izrazila spremnost da bude domaćin izravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Koja su ključna pitanja sporazuma?

Ključna pitanja sporazuma su:

– status Jeruzalema, uključujući povijesna sveta mjesta za judaizam, islam i kršćanstvo

– uspostava međusobno usuglašenih granica

– pronalaženje sigurnosnih rješenja koja će ukloniti strah Izraela od napada Palestinaca i neprijateljskih susjednih zemalja

– palestinski zahtjev za državom na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i u Istočnom Jeruzalemu koji je Izrael okupirao i pripojio u ratu 1967.

– pronalaženje rješenja za povratak milijuna palestinskih izbjeglica

– dogovor o korištenju prirodnih resursa poput vode

– palestinski zahtjevi da Izrael ukloni židovska naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu. Više od 400.000 Izraelaca živi među tri milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali i još 200.000 u Istočnom Jeruzalemu

Što kaže plan?

Bijela kuća objavila je priopćenje odmah nakon što je Trump u televizijskom prijenosu iznio ključne točke:

– kartu s granicama “ostvarivog rješenja dviju država koje nudi održiv put za uspostavu palestinske države”

– demilitarizirana palestinska država koja bi u miru postojala uz Izrael

– predložene karte udvostručuju teritorij koji Palestinci trenutno nastanjuju

– Izrael je pristao na četiri godine “zamrznuti zemlju” kako bi se otvorio put za rješenje dviju država. Visoki izraelski dužnosnik kasnije je rekao da to ne znači prekid gradnje novih židovskih naselja

– Izrael bi i “dalje pružao zaštitu” svetim mjestima u Jeruzalemu i jamčio slobodu prakticiranja vjere židovima, kršćanima, muslimanima i ostalim vjerama

– Jeruzalem ostaje jedinstven i ostaje glavni grad Izraela

– glavi grad države Palestine uključio bi dijelove Istočnog Jeruzalema. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije je rekao da bi prijestolnica bio Abu Disu koji se nalazi 1,5 kilometar od zidina povijesnog Starog grada Jeruzalema

–  ranije objavljen gospodarski dio plana predviđa osnivanje fonda od 50 milijardi dolara za jačanje gospodarstva Palestinaca i susjednih arapskih zemalja

Zašto je objavljen sada?

Kritičari kažu  da i Trump i Netanyahu pokušavaju odvratiti pozornost od problema s kojima se suočavaju u domaćoj politici. Trumpu se sudi za opoziv, a Netanyahu je optužen za korupciju. Obojica odbacuju optužbe.

Oba čelnika su i u kampanjama za reizbor, Netanyahu u ožujku a Trump u studenome. 

Trump je nekoliko puta odgađao objavu plana kako ne bi stvorio probleme Netanyahuu, jer bi mu bilo kakva naznaka ustupaka vezana za židovska naselja ili palestinsku državnost mogla umanjiti šanse kod desničarskih birača.

Koje su šanse za uspjeh? 

Posljednji mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca propali su 2014.

Postizanje dogovora otežavalo je širenje židovskih naselja na okupiranoj zemlji i dugogodišnje nepovjerenje.

SAD je u studenome prošle godine promijenio dugogodišnju politiku kada je državni tajnik Mike Pompeo objavio da Washington više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali krše međunarodno pravo.

Palestinci i veći dio međunarodne zajednice naselja smatraju nelegalnima, što Izrael osporava.

U posljednja dva desetljeća u Gazi je ojačao militantni palestinski pokret Hamas kojemu je cilj uništenje Izraela i koji se bori za prevlast s Palestinskom samoupravom na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abasom koju podupire Zapad.

(Kliker.info-Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku