hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Mesić : Daytonski sporazum je bio ustupak agresoru i aminovanje genocida

Stjepan Mesić : Daytonski sporazum je bio ustupak agresoru i aminovanje genocida

03 Novembra
21:10 2011

Bosna i Hercegovina svoje postojanje duguje i Daytonskom mirovnom sporazumu, ali BiH ne uspijeva ni danas funkcionirati kao normalna država upravo zbog tog sporazuma, dakle, s jedne strane Dayton je zaslužan, s druge je kriv za dešavanja u BiH, izjavio je večeras bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni doživotni predsjednik Internacionalne lige humanista (ILH) Stjepan Mesić.Mesić je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu govorio o temi "BiH danas i sutra – istine i zablude o njezinoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", ali je o tome govorio, kako je sam kazao, ne kao bivši predsjednik Republike Hrvatske niti kao počasni predsjednik ILH nego isključivo kao čovjek koji je gotovo cijeli život bio prisutan u politici, ali prije svega "kao iskreni prijatelj BiH".

"Dayton je zaustavio rat i to je ono što je u njemu pozitivno. Dayton je definitivno instalirao BiH na međunarodnoj sceni, obvezavši njezine neposredne susjede koji su tada – objektivno govoreći – bili i najveća prijetnja njezinoj opstojnosti – da je prihvate. I to je jedino pozitivno o Daytonu", kazao je Mesić.Naglasio je da je "Dayton ipak u osnovi bio ustupak agresoru i aminovanje rezultata rata, uključujući genocid i etničko čišćenje, jer je istina je Miloševićeva politika dobila najviše ovim dokumentom, stoga je lako zaključiti da je Dayton doista zaustavio rat, ali uz golemu cijenu".

"Ta je cijena uključivala sankcioniranje posljedica rata na način da su priznati i prihvaćeni rezultati agresije, ali i više od toga: ona je uključivala sjeme mogućeg budućeg raspada države, ali u tom trenutku to je bio najbolji dokument koji se mogao napraviti, ali ne mogu prihvatiti činjenicu da se on odmah nije počeo mijenjati jer je u sebi nosilo klicu budućih ne samo sporova, nego i osporavanja same države BiH", ustvrdio je Mesić.Po njegovim riječima takvo osporavanje danas je na dnevnome redu iz Banje Luke i to uz prešutnu podršku Beograda koji kaže kako poštuje teritorijalni integritet BiH, ali se u isto vrijeme u svemu slaže sa svim što kaže Milorad Dodik, "volio bih da mi neko objasni kako je to moguće".

"Naime, ne ruši se BiH samo s jedne strane, ma koliko da je ona udarna. Toj se strani daje obilna hrana s druge dvije, i bošnjačke, i hrvatske. Sve ono što vuče prema ‘ujedinjavanju muslimana’ u BiH, pa i šire, baš kao i ideje o trećem, hrvatskom, entitetu, sve to ruši zajedničku državu", potcrtava Mesić.Dodao je da su za krizno stanje u zemlji krivi i odsutnost osjećanja državotvornosti, ali i nepotizam, politička, odnosno stranačka podobnost, te ignoriranje znanja, obrazovanja i profesionalizma.

"Ljudska prava i osnovne slobode uživaju pojedinci. Stoga bi trebalo poštivati i volju građana koji na izborima daju svoje povjerenje onoj stranci čiji im se program učini prihvatljivim, a ne onoj koja ima nacionalni predznak njihove nacije", kazao je Mesić ponovo istaknuvši da su izbori u BiH do sada ličili na popis stanovništva po nacionalnoj osnovi.Mesić je dotaknuo i institucije visokog predstavnika kazavši da današnja BiH ‘životari’ u dobroj mjeri zahvaljujući prisutnosti međunarodne zajednice i njezinog visokog predstavnika, koji mora opstati i ostati s punim ovlastima, tako dugo dok BiH ne postane funkcionalna država."BiH će postati funkcionalna država tek onda kada se shvati da Dayton nije Sveto pismo, jedno, jedino i nepromjenjivo. Dayton je izraz trenutka i potreba i mogućnosti toga trenutka. Dayton je najbolje i najviše što je tada bilo moguće postići. No, stanje se promijenilo. Rat je završio", istaknuo je Mesić.

Dodao je da treba razmisliti o modelu teritorijalne podjele na administrativnoj, a ne na nacionalnoj osnovi, kao i o tome da temelj odnosa u BiH bude ravnopravnost njezinih građana bez obzira na to koje su nacije, jer je građansko društvo jedini put prema doista suverenoj i neovisnoj BiH."Ipak, ono što je najpotrebnije je jačati svijest o zajedništvu. Treba odlučno i hrabro ići protiv svih podjela, jer budućnost je samo u zajedništvu. BiH je mala zemlja, baš kao i Hrvatska, mi si ne možemo priuštiti luksuz podjela koje nas slabe", poručio je Mesić.Na kraju je naglasio da bi iskreno želio da BiH što prije dostigne stepen razvoja na kojemu će Bruxelles procijeniti da joj može dati status kandidata, ali da bi to bilo moguće potrebno je odmaknuti se od Daytona, jer kako je kazao "on je svoje odslužio i što prije to shvate u međunarodnoj zajednici, to bolje – za njih, za regiju i – prije svega – za BiH". (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku