hamburger-icon

Kliker.info

Stipe Mesić pojasnio : Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem !

Stipe Mesić pojasnio : Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem !

Novembar 07
22:40 2018

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić pojasnio je za Radio Slobodna Europa (RSE) detalje svog susreta sa novoizabranim, ali još ne inauguriranim hrvatskim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem. Iako su u njegovoj stranci Demokratska fronta Komšićev posjet Hrvatskoj nazvali službenim, on nije tako razumljen u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, i jedan od rijetkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana bosansko-hercegovačkog Predsjedništva potvrdio je za RSE da se u utorak nakratko sastao sa Komšićem tijekom njegovog boravka u Zagrebu.

„Mi se znamo jako dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumiju politiku i prihvaćaju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stavi na stol i da se razgovara.“

On ocjenjuje kako je nezadovoljstvo službenog Zagreba sa izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. On podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović, a o tome koga predstavljaju tri člana Predsjedništva kaže.

„Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata – pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike.“

Hrvati nisu glasali za Dragana Čovića (na fotografiji), napominje Mesić
Hrvati nisu glasali za Dragana Čovića (na fotografiji), napominje Mesić

Mesić i Komšić ručali su u jednom zagrebačkom hotelu.

„Hrvatska se treba čuvati da bude na bilo koji način označena kao ona koja se miješa u unutarnje odnose BiH, a treba pomoći susjednoj zemlji u sklopu svojih ustavnih obaveza i kao potpisnica Daytona“, kaže za RSE povodom hrvatskih reakcija na izbor Komšića bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Ona sugerira da se Dragan Čović i Željko Komšić uzajamno pozovu na razgovor.

„Nikome od njih neće pasti kruna s glave, jer uostalom nitko od njih ni nema krunu na glavi, i da se zaustavi taj moguće poguban niz i trend proglašavanja Komšića personom non grata. To ništa dobroga nikome neće donijeti, i u tom smislu državno vodstvo Republike Hrvatske se zapravo trebalo drugačije postaviti.“

A kakav treba biti odnos službenog Zagreba prema aktualnom stanju u BiH? Ona podsjeća na najnovije izjave predsjednika europskih pučana Josepha Daula, ali i američkog veleposlanstva u BiH koji se otprilike svode na poruku – izbori su završeni,i treba učiniti sve da se formira vlast i da se počne raditi na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Iako je iz Komšićeve stranke u utorak najavljeno da on odlazi u službeni posjet Hrvatskoj, u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine medijima je rečeno kako on nije inauguriran na funkciju člana Predsjedništva na koju je izabran, pa da se ne može raditi o službenoj posjeti. Komšiću kao članu Predsjedništva BiH sugovornica i domaćin po protokolu treba biti hrvatska predsjednica, ali su u njenom uredu potvrdili da ne znaju ništa o njegovom dolasku. Podjednako tako nikakvu službenu informaciju o Komšićevom dolasku nisu imali ni u hrvatskoj Vladi ni u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *