hamburger-icon

Kliker.info

Stigle i zvanične potvrde : Kineski predsjednik Xi Jinping u državnom posjetu Moskvi od 20. do 22. marta

Stigle i zvanične potvrde : Kineski predsjednik Xi Jinping u državnom posjetu Moskvi od 20. do 22. marta

17 Marta
14:32 2023

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. marta na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju zemalja, objavio je u petak Kremlj.

“Dvojica čelnika razgovarat će o tematskim pitanjima daljnjeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateškoj suradnji Rusije i Kine”,saopštio  je Kremlj.

Posjet je potvrdilo i kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Cilj posjeta je dodatno produbiti bilateralno povjerenje”, kazao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin, dodavši da će kineski šef države s Putinom  razmijeniti mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Tokom posjete biti će potpisano više bilateralnih dokumenata.

Posjet dolazi u trenutku kada se Kina nudi kao posrednik u postizanju mira u Ukrajini, no zapad je skeptičan s obzirom na diplomatsku podršku  koju Peking pruža Rusiji.

U februaru  2022., tokom posjeta Putina Pekingu uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara, dva su lidera označila novu eru u vezama svojih država najavom početka strateškog partnerstva “bez granica”.

Putin i Xi su 4. februara , prije ceremonije otvaranja Olimpijade, potpisali zajedničku izjavu od 5300 riječi, dokument koji je ponudio okvir za daljnju političku, ekonomsku i vojnu saradnju pokazujući zajednički front prema zapadu.

Od tada, dvije strane ne propuštaju niti jednu priliku da potvrde snagu svojih odnosa. Od invazije na Ukrajinu, trgovinska razmjena se vinula u nebo. Kina je najveći kupac ruske nafte, što je jedan od ključnih izvora prihoda za Moskvu.

U decembru 2022. Putin i Xi su održali videosastanak na kojem je Putin je pozvao Xija da posjeti Moskvu sljedećeg proljeća.

“Očekujemo vas, predsjedniče, dragi prijatelju, očekujemo vas na proljeće u državnom posjetu Moskvi”, rekao je Putin.

Tada je također rekao da su odnosi Rusije i Kine prošli sve testove i postali “najbolji u povijesti”.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku