hamburger-icon

Kliker.info

Stigao poziv Rasmussena : Bakir Izetbegović ide na samit NATO-a u Chicagu

Stigao poziv Rasmussena : Bakir Izetbegović ide na samit NATO-a u Chicagu

18 Maja
16:30 2012

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, na poziv generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogh Rasmussena, učestvovat će na NATO samitu šefova država i vlada, koji će se održati 20. i 21. maja u Chicagu, najavljeno je iz državnog Predsjedništva.Tako je bilo najava da će BiH na samitu u Chicagu dobiti zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka punopravnom članstvu u NATO-u, male su šanse da će se to desiti, izjavio je ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović. Samit se dešava u sjeni globalne ekonomske krize. NATO članice će tražiti način za održavanje vojne moći Alijanse, uprkos značajnom umanjenju sredstava.

Na samitu se očekuje predstavljanje koncepta „Pametna odbrana", koji bi trebao da regulira prioritete za konkretne sigurnosne projekte i tačno određene zadatke svake od članica saveza NATO-a.Predsjednici država i vlada članica NATO-a će još jednom razmotriti, već donesenu odluku, o predaji nadležnosti za sigurnost afganistanskim vlastima u toj zemlji nakon 2014. godine.S tim u vezi, bit će potpisan i sporazum, kojim će se odobriti još jedna misija NATO-a u Afganistanu, koja će imati zadatak podrške lokalnim snagama sigurnosti, nakon što one preuzmu odgovornost za situaciju u zemlji. Plan je da Međunarodne snage za podršku (ISAF), nakon završetka misije u ovoj zemlji, nastave svoje aktivnosti u sferi edukacije lokalnih snaga.

Prema najavama, novoizabrani predsjednik Francuske Francois Hollande će povući svoju nakanu hitnog povlačenja francuskih vojnika iz Afganistana, koju je najavio u toku predizborne kampanje, i ostati dosljedan već postojećem principu NATO-a „Zajedno ušli, zajedno će i izaći". Na samitu u Chicagu će biti aktuelizirana savezništva i saradnje zemalja na globalnom nivou. Ovom prilikom u Chicagu će biti upriličena i pohvala za veliki doprinos NATO misijama podrške političkim reformama u arapskim zamljama.Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja iz regije Azije i Pacifika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Maroko s Bliskog istoka i Sjeverna Afrika su među zemljama koje su pozvane na sastanak, u čast njihovom doprinosu NATO misijama.
NATO samit u Chicagu će biti najveći samit održan u historiji saveza, a njegovo održavanje u SAD-u ide u prilog predizborne kampanje za ponovni izbor predsjednika Baracka Obame.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku