hamburger-icon

Kliker.info

State Department se oglasio o BiH: Podrška Schmidtu, bonskim ovlastima i EUFOR-u

State Department se oglasio o BiH: Podrška Schmidtu, bonskim ovlastima i EUFOR-u

04 Novembra
14:53 2022

SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da vrši sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonske ovlasti, sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Naveo je ovo glasnogovornik State Departmenta Ned Price. Dodaje da Sjedinjene Države “u potpunosti podržavaju napore visokog predstavnika da se riješi dugotrajni problem podjele vlasti i da se suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima”.

– Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku, kaže Price.

On navodi i kako Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom općih izbora 2. oktobra i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju odgovorne i odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou.

– Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude – naveoje glasnogovornik State Departmenta.

Osvrnuo se i na sjednicu vijeća sigurnosti UN-a i naveo kako SAD pozdravlja jednoglasno ponovno odobravanje mandata EUFOR-a u operaciji ALTHEA od Vijeća sigurnosti UN-a.

– Ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH). Zahvaljujemo EU na njihovom kontinuiranom doprinosu i vodstvu EUFOR-a ALTHEA, saopćio je Price.

(Kliker.info-Vijesti)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku