hamburger-icon

Kliker.info

Stabilizacija Evrope : Po uzoru na EU, kreće operacija Balkanska unija

Stabilizacija Evrope : Po uzoru na EU, kreće operacija Balkanska unija

28 Jula
04:41 2010

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija ujedinit će se u Balkansku uniju i to je jedini način da se ovaj dio Evrope stabilizuje, saznaje „San" iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici.

Regionalna liga                            U sklopu tog plana, treba gledati i učestale susrete i razgovore čelnika BiH, Srbije Crne Gore i Hrvatske, ali i izuzetan i učinkovit angžman Turske u sređivanju stanja na Balkanu.Prema nekim izvorima, cijela ideja potekla je iz Vašingtona, naišla je na odobravanje u Evropi i Evropska unija je spremna da je i realizuje, naravno uz čvrst i jak angažman SAD-a.Za sada na operaciju Balkanska unija nema reagiranja iz država na koje se ona odnosi, iako iz nekih krugova međunarodne zajednice kažu da to nije tačno.Kao primjer navode nedavni sastanak Borisa Tadića i ive Josipovića, predsjednika Srbije i Hrvatske, i njihovu inicijativu da se formira regionalna nogometna liga.

 To se ocjenjuje kao početak i utiranje puta do konačnog formiranja Balkanske unije. Istovremeno, pojavila se i ideja da se BiH, Hrvatska i Srbija zajednički kandiduju za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine.Ne treba zaboraviti da od sljedeće sezone kreće i rukometna liga u kojoj će učestvovati 16 ekipa iz šest bivših jugoslovenskih republika.Smatra se da se upravo sportskog polja može ispipati i puls balkanske javnosti.Otkud i zašto Balkanska unija? Odgovor i nije teško dokučiti – zbog globalne ekonomske krize, ali i potresa i neslaganja unutar Evropske unije, jasno je da su na određeno vrijeme stopirana primanja novih članica. Ocjenjuje se da bi uspješno funkcionisanje Balkanske unije bilo i najbolja preporuka za prijem svih njenih članica u EU za pet – šest godina.

Carinska unija                              Cijela ova inicijativa poduprta je nizom argumenata. Formiranjem Balkanske unije u BiH bi  napokon postala funkcionalna država, stišale bi se političke tenzije i otklonila svaka mogućnost otcjepljenja RS; Srbija bi riješila unutrašnje stvari i odnose s Kosovom; Crna Gora bi riješila srpsko pitanje koje je još otvoreno; u Makedoniji bi se popravio kvalitet života; Albanija bi otvorila velike ekonomske mogućnosti; Kosovo bi u balkanskim okvirima napokon bilo stabilizirano.Kada je riječ o Hrvatskoj, koja je objektivno najbliža prijemu u Evropsku uniju, ona bi također ušla u Balkansku uniju i do prijema u EU imala bi status „glavnog motora".Šta u praktičnom smislu znači formiranje Balkanske unije? U najkraćem, ne radi se o stvaranju neke nove Jugoslavije niti saveza država, nego bi to bila ekonomska unija po ugledu na Beneluks. To podrazumijeva apsolutnu saradnju država članica u oblasti ekonomije s povezivanjem kompanija, zatim saradnju u oblasti sigurnosti, borbe protiv kriminala, izgradnji putnih koridora, putovanja s ličnom kartom… Ima i inicijativa da se upostavi jedinstveni carinski sistem.

Na čelu Vijeće ministara                 Kako saznajemo, sve se svodi na namjeru da se zapadni Balkan uredi po ugledu na Evropsku uniju čime bi postao i politički i ekonomski pojam, a ne isključivo geografski kao sada.Na čelu Balkanske unije bilo bi Vijeće ministara, a predsjednik bi se mijenjao svakih šest mjeseci i bio bi iz drge države članice. Vijeće ministara Balkanske unije imalo bi iste zadatke koje ima Vijeće ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije. (Kliker.info-San)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Bakir
    Bakir 01 Novembra, 07:17

    Najbolji ste kad u pitnju bosna ,hercegovina za EU-à mvh kemal

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku