hamburger-icon

Kliker.info

Šta su jučer iza zatvorenih vrata dogovorili Lagumdžija, Tihić i Dodik

Šta su jučer iza zatvorenih vrata dogovorili Lagumdžija, Tihić i Dodik

11 Februara
07:20 2011

Jučerašnji sastanak nakon sastanka u kabinetu Sulejmana Tihića u zgradi parlamenta BiH bio je najvažniji – iza zatvorenih vrata razgovarali su Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić i Milorad Dodik. Kada su izašli, bili su nasmijani, ali pomalo i zagonetni. Kako „San" saznaje, atmosfera je bila dobra, ponovo će iza vikenda sjesti, dogovarati i – već krajem ovog mjeseca, najkasnije početkom idućeg BiH će dobiti novu vlast.

Traženje rješenja                       Zaista sam ohrabren ovim razgovorom. I Tihić i Dodik žele da zajedno nađemo rješenje. Oni imaju slične probleme, čelnici su trenutno vladajućih stranaka što u pokušaju, što u odlasku aktuelnih vlasti i snose najveću odgovornost za ono što se sada dešava u BiH. Oni žele rješenja koja će skinuti tu odgovornost i ja sam spreman da u tom učestvujem i za to imam i obavezu shodno izbornim rezultatima – kazao je Lagumdžija.Prije sastanka njih trojice, dva sata su zasjedali predsjednici i predstavnici parlamentarnih stranaka. Za stolom su bili stranački predsjednici Zlatko lagumdžija (SDP), Sulejman Tihić (SDA), Milorad Dodik (SNSD), Božo Ljubić (HDZ 1990), Mladen Bosić (SDS), Zvonko Jurišić (HSP), Mladen Ivanković Lijanović (Narodna stranka Radom za boljitak). Ostale stranke poslale su svoje predstavnike, a prilično iznenađenje priredio je Dragan Čović, šef HDZ-a, koji nije došao na sastanak.- Neću više sazivati sastanke, neka stranke međusobno razgovaraju i kada se dogovore, neka me obavijeste. Složili su se s tim. Najtvrđi orah su dva HDZ-a koje jedni hoće, a drugi neće u vlasti – kazao je Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

– Imamo opstrukcije u konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH. Dva HDZ-a uslovljavaju izbor delegata iz četiri kantona svojim učešćem u državnoj i federalnoj vlasti – kazao je Mladen Ivanković Lijanović.- Bez konstituisanja Doma naroda nema ni konstituisanja Predstavničkog doma. Očigledno da FBiH ne može izabrati delegate državnog Doma naroda jer je blokirana. U RS su formirani svi organi vlasti. Mislim da su dva HDZ-a reprezentativni predstavnici hrvatskog naroda i da njihovi kandidati trebaju zauzeti određene pozicije u vlasti – Dodikov je stav. On je kazao da srpski blok SNSD – SDS traži četiri ministarske pozicije u Vijeću ministara, a da Hrvat treba biti na čelu Vijeća ministara kako bi se osigurao princip rotacije.- Ovdje je na sceni sukob dva koncepta države. Na jednoj strani je koncept centralizirane unitarne države s dominacijom većine, a na drugoj koncept koncept konsocijacije države tri ravnopravna naroda koje u vlasti predstavljaju legitimni predstavnici. Mi Hrvati branimo svoju konstitutivnost, pravo na BiH i u odbrani tog prava nijedna žrtva nije uzaludna – kazao je Božo Ljubić.

Nepoštivanje Ustava                         – Kriterij treba biti odnos političkih snaga u domovima naroda, prijedlog je SDA:- To je jedini objektivni kriterij. Predložio sam da prema broju delegata u federalnom Domu naroda u Klubu hrvata bude izvršena raspodjela pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Oni još nisu izabrani, ali bi se moglo očekivati da HDZ ima približno dvije trećine, a SDP, HSP i Radom za boljitak jednu trećinu. Mislim da je to rješenje koje bi nas moglo izvesti iz pat pozicije – objasnio je Sulejman Tihić. Kazao je da je ovo prije desetak dana predložio Lagumdžiji i Čoviću, da oni to nisu ni odbili ni prihvatili i da još čeka njihovo izjašnjavanje. Tihić je kazao da SDA smatra da SDP i HDZ trebaju podijeliti funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova i podvukao:"Da je SDA pobijedila na izborima, vlast bi već bila formirana".

– SDP poziva stranke iz FBiH koje blokiraju formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH da s tim prestanu jer moramo što hitnije uspostaviti vlast u državi. SDP je spreman učiniti da do toga što prije dođe, ako je do nas problem, SDP je spreman otići i u opoziciju pa neka ostale stranke komotno formiraju novu vlast – kazao je Lagumdžija, dodao da je SDP spreman kandodovati Hrvata, ali i predstavnika ostalih za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i naglasio:- Problem nije nedostatak političke volje nego blokada od strane onih koji nisu zadovoljni komadom vlasti koju traže, a traže sve. Glavni problem je nepoštivanje Ustava.

Saradnja na programskim načelima    – SDP je spreman odmah danas doći u Bijelu salu Parlamenta BiH kako bi se konstituisao Predstavnički dom. Spremni smo sa strankama koje su potpisale Platformu u Federaciji BiH odmah konstituisati vlast. Otvoreni smo i za one koji žele razgovor i dogovor da se na programskim načelima konstituiše vlast na svim nivoima i to na zajedničkom imenitelju obaveza koje ćemo zajedno preuzeti – naglasio je Zlatko Lagumdžija. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku