hamburger-icon

Kliker.info

Sretan 1. maj : Tradicija jača od nezapamćene krize, podjela, kiše…

Sretan 1. maj : Tradicija jača od nezapamćene krize, podjela, kiše…

01 Maja
15:46 2011

 U Sarajevu je proslava Međunarodnog praznika rada – 1. maja počela u 9 sati okupljanjem građana u Vilsonovom šetalištu, gdje su, uprkos kiši, uz jutarnju kafu i druženje uživali u muzici Sarajevo Drum Orchestra. "Hajmo svi u Vils” slogan je ovogodišnje manifestacije kojom se u glavnom gradu BiH, u organizaciji Grada Sarajeva, obilježava Međunarodni praznik rada. Tetka Zilha i Narodna kuhinja Stari Grad za sve prisutne pripremili su prvomajski grah. Grad Sarajevo je jedan od pokrovitelja koncerta Erogenih zona, Elvisa J. Kurtovića i Nedima koji će biti održan u Domu mladih u 21 sat, u kompletnoj organizaciji Sekcije mladih Sindikata BiH. Ulaz na koncert je besplatan. Ove godine, prvomajsko druženje Grad Sarajevo organiziralo u partnerstvu sa Vladom Kantona Sarajevo i Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo. I pored kiše 1. maj se tradicionalno dočekao na Vrelu Bosne.

Srebrenica: Zajednička proslava

Nekoliko stotina Srebreničana, svih nacionalnosti, obilježilo je u subotu navečer 1. maj – Međunarodni praznik rada. Ovom skupu prisustvovalo je i 40 članova Kulturno umjetničkog društva "Gradačac“ koji su, zajedno sa Srebreničanima, uz muziku i pjesmu, prodefilovali ulicama grada. Potom je u gradskoj bašti priređen kulturno-zabavni program, ali je kiša povremeno ometala učesnike programa. Gosti iz Gradačca predstavili su se sa nekoliko koreografija i  horskim pjevanjem. Tokom programa nastupili su i članovi srebreničkog benda „Stari grad“. Tokom programa, Srebreničani su bili u prilici da besplatno dobiju jela sa roštilja i sokove. – Bilo nam je zadovoljstvo da nastavimo tradiciju zajedničkog obilježavanja Prvog maja u Srebrenici. Ovo je prilika da Srebrenici udahnemo malo svježine i vratimo joj dušu. Nadam se da će ovaj gest pokazati da Srebrenica ima budućnost, izjavio je Hakija Meholjić, predsjednik Udruženja "Za Srebrenicu“ koje je i organizovalo ovu manifestaciju. Zajednički program, u povodu prvomajskih praznika, biće nastavljen i u nedjelju.

Zenica: Budnica duvačkog orkestra

Duvački orkestar Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica jutros je zeničkim ulicama održao tradicionalnu prvomajsku budnicu. Duvački orkestar prodefilovao je ulicama grada, a ovogodišnje prvomajsko druženje sa Zeničanima ima poseban značaj jer se održava u jubilarnoj godini, 85. godini od osnivanja Rudarske limene glazbe, preteče Duvačkog orkestra Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica. Povom 1. maja Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona formirala je poseban štaba za provođenje pojačanih mjera policije na održavanju sigurnosti na području kantona. Iz MUP-a su građane pozvali da daju svoj doprinos kako bi praznični dani protekli u povoljnim sigurnosnih uslovima.

Bihać: Uranak na Uni

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u Bihaću je jutros u organizaciji Općinskog odbora SDP-a organiziran tradicionalni prvomajski uranak, kojom prilikom su bačene crvene ruže s Gradskog mosta u rijeku Unu. Učinio je to, zajedno sa sugrađanima i općinski načelnik, Albin Muslić. Nakon toga, uprkos lošem vremenu upriličeno je druženje, gdje su prisutni uz harmoniku zaigrali i kolo. Ovo je i jedino zvanično obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Bihaću.Zbog teške finansijske situacije, većina građana ovaj praznik dočekala je u krugu obitelji, uz skromne trpeze u skladu s mogućnostima. Planove za odlazak na poznata bihaćka izletišta, mnogima je pokvarila kiša.

Zvornik: Kiša odgodila uranak

Tradicionalni Prvomajski uranak na zvorničku Gradsku plažu i srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad jutros je izostao zbog kiše, koja pada od sinoć.Niko od stanovnika grada nije izašao na Gradsku plažu da uz roštilj, zabavu i igru obilježi Međunarodni praznik rada – 1. maj. Ni ugostiteljski objekat ljetne bašte na Gradskoj plaži, koga je decembarska poplava uništila, nije osposobljen da primi goste na tradicionalnoj prvomajskoj jutarnjoj kafi.Zabavni park na Gradskoj plaži, koga djeca sa roditeljima najradije posjećuju, prazan je zbog kišnog vremena.Opštinski sindikat, povodom 1. maja, nije organizovao zajedničko proslavljanje praznika, jer su predstavnici ovog sindikata otputovali na sjednicu Generalnog vijeća Saveza sindikata Republike Srpske /RS/, sa koje će biti upućeni "prvomajski zahtjevi i upozorenja Vladi i Uniji udruženja poslodavaca RS o teškom ekonomskom i socijalnom položaju radnika".Loše vrijeme "pokvarilo" je i tradicionalni odlazak Zvorničana na obližnja izletišta, kao što su Banja Koviljača, Gučevo, Soko grad kod Ljubovije i manastir Tronošu, u čijem se sastavu nalazi i česma "Devet Jugovića".Povodom Prvomajskih praznika, Udruženje za obnovu i razvoj kozlučke regije organizovalo je radne akcije na čišćenju i uređenju Kozluka, u okviru akcije "Eko grad". Stanovnici ovog mjesta su organizovano očistili divlje deponije smeća na obali Drine, uredili prilaze i izletište "Vinograd", te zasadili cvijeće na zelenim površinama.

Bugojno: Prvomajski vatromet          Više hiljada Bugojanaca okupilo se u subotu navečer na platou Kulturno-sportskog centra i uživalo u vatrometu koji je organiziran povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Vatrometu je prethodio rock koncert bugojanske grupe Acustic Live, koji je, također, oduševio prisutne, naročito mlade. Kiša koja pada nije spriječila mnoge građane da se jutros upute prema Rostovu, Dubokoj i drugim izletištima.

Mostar: Skromna proslava                        Međunarodni praznik rada 1. maj, skromno je obilježen na području Mostara.Nikakave organizirane proslave nije bilo, tek pojedinačne inicijative građana za proslavom. Obilna kiša koja pada od sinoć omela je masovniji izlazak na mostarska izletišta, a na ulicama Mostara jutros zbog nevremena nije bilo ni tradicionalne "prvomajske budilice" koju organizira Limena glazba Mostar.i ove, kao ni prošle godine nije bilo  "tradicionalnog graha sa Sindikatima", kojom se prilikom podijeli oko 2.000 porcija graha onima u stanju socijanlne potrebe.Umjesto graha jučer je održan Okrugli sto o temi "Dostojanstvo rada i radnika" na kojem su pored prestavnika Sindikata govorili i resorni federalni ministar Vjekoslav Čamber, te direktor "Karitasa" Vrhbosanske nadbiskupije, dr Mirko Šimić" ,izjavio je predsjednik Unije neovisnih sindikata (UNS) FBiH Josip Milić.

Uspomena na demonstracije u Chicagu

U svijetu se nedjelju obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada, kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Crvena zastava je postala simbol radničke krvi koja je pala za ostvarivanje radničkih prava. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.Kao međunarodni praznik rada 1. maj se obilježava od 1889. godine.U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku 1. maj postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku