hamburger-icon

Kliker.info

Sremska Mitrovica : Jasmin Rendić zbog štrajka glađu u jako lošem stanju

Sremska Mitrovica : Jasmin Rendić zbog štrajka glađu u jako lošem stanju

11 Decembra
08:56 2010

Zdravstveno stanje tuzlaka Jasmina Rendića, koji se u ekstradicionom pritvoru u srbijanskom zatvoru Sremska Mitrovica, nalazi još od aprila ove godine i dalje je teško i samo ga još infuzija održava na životu, nakon što je 23. novembra počeo sa štrajkom glađu.Kako je u petak potvrdio Jovan Pavlović, jedan od advokata koji uz tim advokata koji je angažovala Ambasada BiH u Beogradu, radi na slučaju Rendića, kaže da je Jasmin u lošem stanju, sada već vidno iscrpljen gladovanjem. Nažalost Rendiću, koji je štrajkom glađu htio skrenuti pažnju javnosti, srbijanskih i bh. vlasti na svoj slučaj, to nije pošlo za rukom. Kako kaže Pavlović, sada se čeka odgovor žalbenog suda u Novom Sadu kojem je uputio apelaciju na odluku o produženju pritvora na još dva mjeseca do 24. januara iduće godine i do tada teško da može doći do nekih promjena.

Žalbu sam uputio po svim mogućim osnovama i pošto se radi o hitnom predmetu očekujemo odgovor iduće sedmice. Ne možemo znati kakva će odluka biti, ali žalbu mogu odbiti na osnovu potpuno pogrešnog tumačenja srbijanskog Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim slučajevima. Od početka tvrdim da su mogli najduće da ga drže od 18 do 40 dana u pritvoru. U tom roku Afganistan, koji je izdao potjernicu, trebao je da dostavi validnu dokumentaciju zašto ga potražuju. Ta dokumentacija nije stigla do danas – kaže Pavlović.On tvrdi da su rokovi i u slučaju Bečke konvencije trebali biti ispoštovani, a da je jedini odgovor koji je dobio obraćanjem Ministarstvu pravde Srbije, predsjedniku Borisu Tadiću, Državnom vijeću tužilaca Srbije, Ministarstvu inostranih poslova, da je slučaj stvar sudstva koje je nezavisno, a da se izvršna vlast neće i ne može mješati u poslove suda. Kako kaže, informacija iz Ministarstva pravde BiH da je Rendić još u pritvoru jer Kabul nije tražio njegovo izručenje, nije tačna, jer je iz Kabula stigla tzv "zamolba" o izručenju, ali da niije kompletirana svim potrebnim dokumentima, koje zahtjeva srbijanski zakon i koja ni do danas nije stigla.

Nema dokaza                           – Ja tvrdim da je uhapšen bez dokaza o načinu izvršenja djela, o kojem se djelu radi o zaprijećenom izvršenju kazne po afganistanskom zakonu. Sudovi u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici uporno se drže odredbe zakona da se čovjek u pritvoru može držati do donošenja odluke o izručenju, a najduže do godinu dana. Odredba se ne odnosi na ovu situaciju, jer o njegovom izručenju nije uopšte odlučivano – kaže Pavlović koji je potvrdio da je ambasador BiH u Srbiji, zato jer BiH nema ambasadu u Afganistanu, preko ambasade BIH u Pakistanu angažovala advokatski tim, kako bi se provjerila cijela situacija na licu mjesta i tražili svi potrebni dokumenti.

Ogorčeni otac                          Svjestan izuzetno komplikovane i nepovoljne situacije u kojoj se Jasmin Rendić trenutno nalazi i nemoći da se po zakonu učini nešto za njegovog sina, Jasim Rendić, njegov otac u petak, dan nakon povratka iz posjete sinu u Sremskoj Mitrovici, kao da je izgubio svaku nadu.- Ne želim više ništa da govorim jer nema koristi.Ni mediji, ni vlasti, ni advokati do sada ništa nisu mogli učiniti i čini se da je sve uzalud. Prašina se digne dva dana i onda sve padne u zaborav – rekao je kratko Jasim Rendić za "San". (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku