hamburger-icon

Kliker.info

Srbin gradonačelnik Sarajeva : Tatjana Ljujić Mijatović i Jovan Divjak kandidati SDP-a?

Srbin gradonačelnik Sarajeva : Tatjana Ljujić Mijatović i Jovan Divjak kandidati SDP-a?

10 Novembra
16:38 2012

 Nova koalicija SDP-a, SBB-a i Naše stranke koja je dogovorila zajedničko djelovanje u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Sarajeva ima dobre izglede izabrati novog gradonačelnika glavnog grada i njegove zamjenike. Do jučer se mislilo da će novog gradonačelnika dati SDA i SDU koji su se usuglasili oko imena člana ratnog Predsjedništva BiH Stjepana Kljujića, no nakon nove koalicije potpuno je neizvjesno tko će dati prvog čovjeka glavnog grada. To će ovisiti o tome tko će imati većinu u Gradskom vijeću Sarajeva. Za sada je situacija još uvijek neizvjesna. Iako nova koalicija, SDP, SBB i Naša stranka, računa da će imati većinu, ni SDA se još nije predao i računa na moguću podršku nekih manjih stranaka.

Pregovori u toku                 
Dobro upućeni izvori bliski SDP-u otkrivaju kako nova koalicija ima u planu da SDP kandidira gradonačelnika, a da ostale dvije stranke daju dogradonačelnike. Isti izvor navodi kako bi novi gradonačelnik Sarajeva mogao biti Srbin. SDP u javnost ne izlazi s imenima, jer se još uvijek pregovora s osobom kojoj je ponuđena ova pozicija, otkriva naš izvor. U prilog informaciji kako bi osoba srpske nacionalnosti mogla biti gradonačelnik Sarajeva ide i nedavna izjava gradonačelnika Alije Behmena koji je na konstataciju da će novi gradonačelnik biti Hrvat postavio pitanje “A zašto ne bi bio Srbin?”. Iako se ime s kojim se pregovara čuva kao velika tajna, iz SDP-ovih krugova ipak su procurila dva imena – Tatjana Ljujić Mijatović i Jovan Divjak. Ljujić Mijatović ima bogatu biografiju i u zadnjih dvadesetak godina obavljala je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Bila je ratna članica Predsjedništva BiH, kao i veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Beču, a danas je aktualna zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Jovan Divjak je general Armije BiH. U Federaciji, a posebno u Sarajevu, jako je popularan zbog svog ratnog angažmana, dok je s druge strane Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije protiv njega 2008. podiglo optužnicu za ratne zločine zbog njegove navodne odgovornosti u napadu na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992. Stoga je i za očekivati kako bi njegova kandidatura izazvala ogorčenje u Republici Srpskoj, ali i kod velikog dijela srpskog stanovništva u Federaciji. Jasno je to ako se zna da su iz RS-a nakon informacije da će Kljujić biti gradonačelnik stigle teške optužbe i izjave kako je on kao osoba neprihvatljiv na toj funkciji zbog svoje ratne prošlosti. Jučer su se u Sarajevu pojavile i informacije kako se kao jedan od najozbiljnijih kandidata za gradonačelnika Sarajeva spominje i bivši urednik Federalne televizije Bakir Hadžiomerović. Njemu je navodno lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i 2008. nudio funkciju gradonačelnika na koju on nije pristao.

Nema potvrde     
Kako iz SDP-a još uvijek nema službenog stava oko imena kandidata za gradonačelnika, stoga ne treba iznenaditi ni ako na kraju SDP-ovci iz rukava izvuku neko četvrto ime. Jesu li ovo samo probni baloni i tko će zapravo dati novog prvog čovjeka grada, ostaje vidjeti. I prije četiri godine nakon lokalnih izbora dugo se nagađalo tko će preuzetu ovu protokolarnu, ali ipak važnu funkciju. U javnosti su se pojavljivala mnoga imena, a SDA je i tada mislio da će dobiti priliku kadrovirati te su funkciju nudili predsjedniku HKD-a Napredak i svećeniku Franji Topiću. Topić je imao dovoljno mudrosti te nije prihvatio ponudu SDA koji nije ni imao priliku dati gradonačelnika. Tada je u gradonačelničku fotelju sjeo SDP-ovac Alija Behmen. Sanja Bjelica -Šagovnović (Dnevni list) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku