hamburger-icon

Kliker.info

Srbijanska vlada na pomolu : Koštunica započeo pregovore s radikalima

Srbijanska vlada na pomolu : Koštunica započeo pregovore s radikalima

13 Maja
02:57 2008
Dan nakon svojevrsnog Tadićeva trijumfa na izborima u Srbiji, ta se zemlja našla na početku dugih pregovora o sastavljanju vlade. Kako trenutačno stvari stoje, lako bi se moglo dogoditi da pobjednička koalicija "Za europsku Srbiju" ode u oporbu.Vojislav Koštunica, vođa koalicije DSS-NS, počeo je danas pregovore o sastavljanju vlade zakucavši prvo na vrata radikala."Danas su obavljeni prvi razgovori predsjednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića o karakteru i ciljevima buduće vlade", rekao je Andrej Mladenović, glasnogovornik DSS-a.U DSS-u dodaju da je vladu potrebno sastaviti što prije, a očekuju i početak pregovora sa SPS-om."U idućim danima razgovarat ćemo sa SRS-om, SPS-om i strankama koje su okupljene oko Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Bitno je istaknuti da će se najprije razgovarati o karakteru i ciljevima buduće vlade", rekao je Mladenović.
Koštunici "ključ ispao iz ruke"
Iako se još do jučer smatralo da Vojislav Koštunica u svojim rukama drži ključ buduće vlade, čini se da mu je ključ iskliznuo i dospio u ruke koalicije okupljene oko SPS-a, stranke koju je do svoje smrti vodio Slobodan Milošević.Koalicija SPS-PUPS-JS na izborima je osvojila gotovo osam posto glasova i 20 zastupnika u Skupštini. Novu političku snagu Srbije čine Ivica Dačić, predsjednik SPS-a, Dragan Marković Palma, kontroverzni gradonačelnik Jagodine i vođa stranke Nova Srbija te Jovan Krkobabić, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije.Iako su u svojim stavovima ponekad i tvrđi od radikala, koalicija SPS-PUPS-JS postala je poželjan partner i Tadiću i Nikoliću. Bivša "izborna udavača" Vojislav Koštunica, zajedno s koalicijskim partnerom Velimirom Ilićem, osvojio je 11,6 posto glasova na izborima i 30 zastupničkih mjesta. Unatoč solidnom uspjehu kao i prijašnjoj "ljubavi" s demokratima, Koštunica je odbacio mogućnost pregovora s Tadićem o sastavljanju nove vlade.
Radikali podbacili
Radikali su podbacili, to je potpuno jasno, a čini se da se dio njihovih glasova prelio upravo SPS-u. Šešeljeva i Nikolićeva partija u novom će sazivu Skupštine imati 77 zastupnika iako su im predizborne ankete predviđale 85 zastupničkih mjesta. Ipak, oni su druga najjača snaga koja također ima mogućnost sastavljanja vlade. Jedino što odbacuju su pregovori s Tadićevom koalicijom ZES i Jovanovićevim LDP-om, dok su sve ostale stranke poželjni koalicijski partneri za radikale.Koalicija SPS-JS-PUPS najavila je pregovore s Vojislavom Koštunicom, a s obzirom na to da je odbacio mogućnost pregovora s demokratima, Koštunici ostaju jedino radikali. Sve to moglo bi voditi stvaranju koalicije radikala, narodnjaka i socijalista.Na drugoj strani je demokratska opcija koja je s 38 posto osvojenih glasova relativni pobjednik izbora. Koalicija ZES koju čine DS Borisa Tadića, SPO Vuka Draškovića, G17+ Mlađana Dinkića i LSV Nenada Čanka imat će 103 zastupnička mjesta. S obzirom na to da je Koštunica odbacio mogućnost pregovora sa ZES-om, Tadiću ostaje SPS-ova koalicija i LDP Čedomira Jovanovića koji ima 13 zastupnika u Skupštini. Sastavu demokratske vlade potporu bi mogli dati i zastupnici nacionalnih manjina.
Tadić hoće sa SPS-om, LDP hoće s Tadićem, ali neće sa SPS-om
Situacija se tu dodatno komplicira jer LDP ne želi niti čuti za koaliciju sa SPS-om, dok u SPS-ovoj koaliciji navodno vlada nesloga oko moguće koalicije s Tadićem. O tome dovoljno govori izjava Milutina Mrkonjića, SPS-ova kandidata na proteklim predsjedničkim izborima:"S onima koji su uhitili Miloševića i koji daju Kosovo ne možemo razgovarati o suradnji. Ipak, to je samo moj osobni stav", rekao je Mrkonjić što je protumačeno kao njegovo priznanje da u koaliciji vlada raskol. Zanimljivo je da SPS-ova koalicija nije odbacila mogućnost sastavljanja vlade s demokratima.Mediji u Srbiji špekuliraju o tri moguća scenarija. Prvi je vlada radikala, socijalista i narodnjaka koja bi imala 127 zastupnika u Skupštini. Drugi mogući scenarij je vlada Tadićeva ZES-a i koalicije SPS-PUPS-JS koja bi, zajedno s manjinama, također prikupila 127 zastupnika. U tom se predviđanju spominje LDP koji je spreman na pregovore s Tadićem, ali ne ako se u istoj koaliciji nađe bivši Miloševićev SPS.
Najjača vlada zasad nemoguća
Treći scenarij je još jedna vlada DS-a i DSS-a, ali, ako je vjerovati tvrdim izjavama Vojislava Koštunice, ta opcija zasad pada u vodu iako bi u parlamentu imala čak 133 zastupnika.Rok za sastavljanje vlade je mjesec rujan, a kako sada stvari stoje, Miloševićev SPS gotovo će sigurno postati dio vlade Srbije. (Kliker.info-VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku