hamburger-icon

Kliker.info

Srbija obljepljena plakatima kojima se zločincu Mladiću čestita na “oslobođenju Srebrenice”

Srbija obljepljena plakatima kojima se zločincu Mladiću čestita na “oslobođenju Srebrenice”

10 Jula
14:27 2011

Aktivisti fašističko-terorističkog udruženja "Srpski narodni pokret 1389. – Naši 1389." iz Beograda jutros su prema informacijama Dnevnog avaza, širom Srbije poljepili plakate s likom ratnog zločinca Ratka Mladića uz napomenu da mu čestitaju "oslobođenje ‘srpskog grada’ Srebrenice od, kako navode, muslimanskih terorista".U saopćenju medijima četnički pokret traži oslobađanje "nevinog zločinca" iz Haškog tribunala te tvrdi da Mladiću "pobjedu u Srebrenici i Republici Srpskoj niko ne može oduzeti".Očitu provokaciju i prezir prema žrtvama genocida ovo srbijansko udruženje na kraju ispoljava pozivom na "ujedinjenje svih srpskih zemalja".

Kako će reagirati srbijansko Tužilaštvo ostaje da se vidi s obzirom da je upravo ono još 25. septembra 2009. godine iniciralo donošenje zabrane djelovanja ovog fašističkog udruženja za koje se prvi put čulo 10. jula 2005. godine. Podsjećamo, tada su prilikom održavanja pomena za srebreničke žrtve genocida u Beogradu aktivisti ovog zločinačkog udruženja uzvikivali su "Nož, žica…" te su acali dimne bombe na okupljene aktivistice "Žena u crnom".Tri godine kasnije kod jednog od organizatora Miše Vacića pronađeni su pištolj, municija, pancir i fantomke zbog čega su srbijanski pravosudni organi pokrenuli postupak obustave djelovanja jer je iz udruženja građana, očito, rođena potencijalno teroristička organizacija. 

Slićne provokacije fašističkih udrušenja registrovane su i u BiH a kako javlja Fena u Doboju su polijepljeni plakati kojima, kako se navodi, Pododbor Srpskog kulturnog kluba Republike Srpske u tom gradu, Ravnogorski pokret otadžbine RS-a i Srpsko sokolsko društvo "Sveti Đorđe" u Doboju pozivaju građane na miting podrške Ratku Mladiću, koji organiziraju sutra  u gradskom parku. Osim slike haškog optuženika Ratka Mladića, na plakatima, je uz poziv građanima na dođu na taj skup kako bi, kako se  navodi, „izrazili svoje nezadovoljstvo“ te „poslali poruku istine i podrške“. Mitingom, ustvrdili su organizatori, će pokazati i stav kako „neće dozvoliti rušenje RS-a“. Ratko Mladić je u pritvoru Haškog tribunala u Scheveningenu od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije izručile tom sudu, nakon njegovog hapšenja u Lazarevu kod Zrenjanina 26. maja ove godine. Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Tribunal u Haagu je podigao 25. jula 1995, ali on je uhapšen tek nakon gotovo 16 godina skrivanja. Sutra u Potočarima kod Srebrenice bit će obavljena kolektivna dženaza 613 identificiranih posmrtnih ostataka ubijenih srebreničkih Bošnjaka 11. jula 1995.godine.  (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku