hamburger-icon

Kliker.info

Srđan Dizdarević : Abu Hamza mora ostati u Bosni i Hercegovini

Srđan Dizdarević : Abu Hamza mora ostati u Bosni i Hercegovini

09 Juna
11:26 2008
Nakon što je Ustavni sud BiH prolongirao donošenje odluke u Abu Hamzi prema kojoj bi ovaj bivši mudžahedin trebao napustiti teritorij BiH, po svemu sudeći, “slučaj Hamza” i dalje će puniti novinske stupce. Naime, iduća plenarna sjednica Ustavnoga suda BiH trebala bi se održati tek u drugoj polovini srpnja, što znači da Abu Hamza ostaje u BiH. No, kako sada stvari stoje, do donošenja konačne odluke o Hamzinoj sudbini predstavnike pravosuđa i aktualne vlasti očekuju velike glavobolje. To nam je za Večernjak potvrdio i Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškoga komiteta u BiH. U kratkom razgovoru za naš list Dizdarevića smo podsjetili na nedavni intervju koji je Abu Hamza dao našem novinaru iz Zagreba, a koji je izazvao burne reakcije u javnosti.
VL: Po Vašem mišljenju što je problem u slučaju Abu Hamza?
DIZDAREVIĆ: Postoje principijelne stvari o kojima se mora voditi računa. Naime, ako sud i bilo koje drugo pravosudno tijelo i policija imaju dokaze o bilo kome, ne samo o mudžahedinima, da je počinjen zločin i sve što bi se moglo podvesti pod zločine protiv čovječnosti, zločine genocida, to bi se moralo procesuirati na sudu, i to je posve jasno. S druge strane, ako ne postoje nikakvi dokazi o počinjenju ratnog zločina ili bilo koje inkriminirane radnje, već se samo rukovodi elementima motiviranima samo činjenicom da je riječ o osobi drugačijoj u odnosu prema nama i ako je riječ o proceduri u kojoj se nisu poštovali europski standardi, držimo da to nije prihvatljivo.
VL: Helsinški komitet je upozoravao i na problem Alžirske skupina?
DIZDAREVIĆ: Helsinški komitet BiH smatra da su događaji otprije nekoliko godina povezani uz “Alžirsku skupinu” od početka postavljeni pogrešno.
– Naime, od 2001., kada je deportirana “Aližirska skupina”, smatramo da država BiH i njezine vladajuće strukture ne rade svoj posao i ne ispunjavaju svoju obvezu onako kako to zahtijeva Europska konvencija o ljudskim pravima.
VL: Hoće li Abu Hamza ostati u BiH?
DIZDAREVIĆ: U ovoj zemlji postoji pravosuđe koje bi trebalo odlučivati o tomu tko je kriv, a tko ne. Dakle, ili su ljudi krivi za terorizam, ratni zločin ili bilo koje drugo kazneno djelo ili su nevini. To je bit svega. Ako su nevini, treba ih pustiti na miru.
VL: Kakvu odluku očekujete od Ustavnoga suda BiH u Hamzinu slučaju?
DIZDAREVIĆ: Nemam izravnih informacija s Ustavnog suda BiH i ne mogu govoriti kakvu će odluku donijeti u srpnju. Međutim, znam da je sud u Strasbourgu presudio, odnosno donio apelaciju prema kojoj Abu Hamza mora ostati u BiH do konačne odluke Ustavnoga suda BiH, te da ne može biti deportiran u Siriju jer mu tamo prijeti smrtna kazna i tortura. Zlatko Tulić (VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku