hamburger-icon

Kliker.info

Spriječena katastrofa : Obuzdan požar u sisačkoj rafineriji (Video)

Spriječena katastrofa : Obuzdan požar u sisačkoj rafineriji (Video)

20 Juna
13:30 2011

Kako je Danas.hr saznao od vatrogasaca, požar u  rafineriji je ugašen, pa stanovnici Siska mogu odahnuti. Vatrena stihija u jednom trenutku je toliko zaprijetila da su evakuirane kuće u blizini rafinerije. Dvojica vatrogasaca zbog opeklina i gutanja dima prevezeni su na liječenje u sisačku bolnicu. Požar koji je ozbiljno zaprijetio Sisku, buknuo je u 10 i 30 u cijevnim kanalima između nekoliko postrojenja rafinerije, da bi se ubrzo pretvorio u ogromnu buktinju kakvu stanovnici Siska ne pamte. Upućena je molba mještanima da se ne približavaju rafineriji, a malo nakon 13 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje je obavijestila građane o evakuaciji najbližih kuća uz postrojenje KP-6. Evakuiran je i Dječji vrtić u naselju Caprag. Požar je konačno ugašen oko 14 sati.

Prema informacijama koje je Danas.hr dobio s terena, u požaru su ozlijeđena dva vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe koja djeluje u rafineriji. Riječ je o dva mlađa muškarca od kojih jedan ima opekline na nogama i rukama, a drugi je priključen na respirator jer se nagutao dima. Prevezeni su u sisačku bolnicu. Vatrogascima je trebalo nekoliko sati da požar stave pod kontrolu pa je tek oko 13 sati objavljeno kako im je to konačno uspjelo te da su prema zapovjedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko- moslavačke županije povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje požara.

Zapovjednik vatrogasnih postrojbi za Sisačko-moslavačku županiju Mijo Brlečić, koji se nalazi kod rafinerije, kazao je za Danas.hr da je požar pod kontrolom. "Ovdje su stotine vatrogasaca, ne mogu reći točan broj. Požar smo uspjeli staviti pod nadzor, no još uvijek probija kroz šahtove tako da ne znamo koliko će nam trebati da riješimo situaciju", kazao nam je Brlečić nešto poslije 13 sati, dodajući kako smatra da nema potrebe za evakuacijama okolnog stanovništva.  Oko 10 sati ujutro kada je javljeno kako se zapalila nafta u cijevnim kanalima između nekoliko postrojenja, a brojne ekipe vatrogasaca izišle su na teren. Prema pisanju portala Sisak.info iz pravca rafinerije čule su se snažne detonacije.

Osim što su angažirane sve vatrogasne postrojbe Sisačko-moslovačke županije u pomoć su im priskočili i vatrogasci iz Velike Gorice i Zagreba. Na teren su bila upućena 2 kemijska vozila i 1 zapovjedno vozilo iz JVP-a Zagreb te 2 helikoptera i 3 Air Tractora HRZ-a i PZO-a. Uspostavljen je i Stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoči i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut. Iz INA-e su poručili kako je riječ o cijevima kroz koje prolaze njihovi produkti od čijih izgaranja ne bi trebalo biti posljedica na zdravlje građana. Građani Siska na društvenim mrežama javljali su da je plamen bio visok oko 20 metara, a nebo iznad grada prekriveno je dimom. Nad Siskom je nastao toliko visoki dim da se prema nekim informacijama vidio i iz pojedinih dijelova Zagreba.  (Kliker.info-Danas)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku