hamburger-icon

Kliker.info

Spreman za put : Sud oslučio da ratni zločinac Ratko Mladić može biti izručen Haagu

Spreman za put : Sud oslučio da ratni zločinac Ratko Mladić može biti izručen Haagu

27 Maja
11:55 2011

Odjeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine donijelo je u petak odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, optuženika za genocid i ratne zločine u BiH koji je uhapšen u vojvođanskom selu nakon godina skrivanja, rekao je Mladićev advokat Miloš Šaljić.Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da bi Mladić mogao biti izručen haškom tribunalu najkasnije za sedam dana.Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda nakon saslušanja rekao da će se u ponedeljak žaliti na tu odluku."Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedjeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o tom našem zahtjevu", kazao je advokat po završetku Mladićevog saslušanja.

On je naveo da je njegov branjenik odbio da govori u prilog svoje odbrane, odnosno da se brani od optužbi Haškog tribunala, kao i to da njegov klijent nije u stanju da prati suđenje."Sudija nam je rekao da su ljekari utvrdili da je sposoban da prati suđenje, ali ja mislim da nije. On priča nepovezano i tražićemo nezavisno ljekarsko mišljenje", kazao je Šaljić.Saljić je kazao i da je Mladić potvrdio da je između 10 i 15 dana bio na mjestu na kom je uhapšen ali i da nije htio da iznosi podatke o tome gdje se krio sve vrijeme. Prema riječima Vekarića, Mladić poslije hapšenja i u pritvoru nije postavljao posebne uslove, i pod nadzorom je ljekara.Mladića su prije saslušanja posjetili supruga i sin, Bosiljka i Darko, koji su ušli nešto poslije 9.30 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu."Njegovo zdravstveno stanje je jako loše i tražićemo prebacivanje u bolnicu da bi mu se pružila puna medicinska pomoć", naveo je Darko Mladić dodajući da će tražiti prebacivanje na Vojno medicinsku akademiju.

Prvo saslušanje u četvrtak je prekinuto, po riječima  Mladićevog branioca Miloša Šaljića, zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja."Istražni sudija nije mogao da mu uzme ni lične podatke koliko je Mladić pričao nerazgovjetno. Sudija je pokušao da razgovara sa njim, ali nije uspio, jer Mladić ne može da komunicira. Sudija ga pita jedno, a on priča nešto sasvim drugo. Ali, svjestan je da je uhapšen i zna gdje se nalazi", rekao je Šaljić.Sa druge strane, Bruno Vekarić kaže da je Mladić potpuno priseban."Mladić liči na sebe, samo što je malo mršaviji. Kao i devedesetih godina, imao je potrebu da široko priča o svemu. Zastupao je svoje poznate stavove i često je bio neposredan prema meni. Kada smo završili neformalan deo razgovora, pitao sam ga da li je gledao televiziju, a on je rekao da jeste. Čak je prokomentarisao nastupe tužioca Vladimira Vukčevića. To mi je bilo interesantno", rekao je Vukčević.

Veljović: Bezbjednosna situacija stabilna

Direktor policije Milorad Veljović ocenio je u petak da je poslije hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića situacija u cijeloj Srbiji stabilna, ali da su mjere bezbjednosti podignute na viši nivo, prije svega iz preventivnih razloga."Bitno je da ni u jednom gradu u Srbiji ovog trenutka nemamo naznaka da može doći do eventualnih ekcesa. Smatramo da policija Srbije u potpunosti kontroliše situaciju", rekao je Veljović.
On je rekao da ne očekuje da će biti narušavanja javnog reda i mira u nekom većem obimu.Veljović je precizirao da je tokom jučerašnjeg dana privedeno ukupno 86 osoba i da su protiv 38 lica podnijete krivične, a protiv 54 prekršajne prijave.Od privedenih lica zadržano je ukupno 25 osoba, a riječ je o osobama mlađe dobi, istakao je Veljović.

Svi oni terete se zbog mahom lakših prekršaja i krivičnih djela kao što su napad na ovlašćena službena lica ili nasilničko ponašanje, rekao je Veljović.Protesti su bili u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i u još

nekoliko mjesta u Srbiji. Demonstranti su u Novom Sadu pokušali da uđu u zgradu javnog servisa RTV Vojvodina.Uprkos zabrani okupljanja, Srpska radikalna stranka zakazala je za nedjelju protest zbog hapšenja Ratka Mladića.Na ulazu u selo Lazarevo putnike sačekuje natpi „Ratko heroj“, na tabli sa imenom mjesta.U ulici u kojoj je uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić, u ulici Vuka Karadžića, neposredno nakon hapšenja okupilo se stotinak mještana, uglavnom kolonista iz Krajine i Hercegovine i blokiralo prolaz ka kući u kojoj je uhapšen Mladić ne dajući novinarima da snime kuću.Naš izvještač, koji je boravilo u Lazarevu, razgovarao je sa nekima od njih. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku