hamburger-icon

Kliker.info

Sport je puno više od igre : Zašto Bosna i Hercegovina ne napravi kult reprezentacije u fudbalu ?

Sport je puno više od igre : Zašto Bosna i Hercegovina ne napravi kult reprezentacije u fudbalu ?

19 Decembra
04:19 2022

Bosna i Hercegovina je čudo i definitivno drugačija u mnogo čemu od ostalih zemalja u Evropi i svijetu…Aktuelno je Svjetsko prvenstvo u Fudbalu.

Jednostavno se ima dobar pozitivan osjećaj da su se dvije susjedne države Srbija i Hrvatska plasirale na ovu smotru svjetskog fudbala.
Srbija je igrala dobro i po igračkom kadru obećavala da ode mnogo dalje od grupne faze koju nije prošla. To je za mnoge poznavaoce fudbala bilo neočekivano.

Za vrijeme igranja grupne faze javnost u Srbiji je bila zaokupljenja čitanjem razlicitih “spletkarenja” oko igračkog kadra. Moglo se pročitati da je reprezentativac Srbije spavao sa ženom/djevojkom od kolege iz reprezentacije Srbije. Moglo se pročitati  na portalima iz Srbije kako su se odvijale pripreme za utakmicu sa Švicarskom. Portali su podgrijavali atmosferu na način da se kompletna politička utakmica prebacivala na fudbalske terene u Kataru.

Cjekokupan ambijent oko reprezentacije Srbije je napravljen da je odslikavao stanje kulturno-sportsko- političkog stanja.
Ne može opšta društvena klima u Srbiji (uključujući farme i parove i druge sadržaje koji se proizvode u Srbiji i emitiju na TV kanalima  koje gledaju i djeca) biti odvojena od reprezentacije.

Reprezentacija Hrvatske je igrala na Svjetskom prvenstvu u Kataru i prošla grupnu fazu.

Nakon grupne u nokaut fazi Hrvatska je pobijedila i izbacila veliki Brazil koji je bio favorit za osvajanje Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru.

I umorna od velikih utakmica izgubila u polufinalu od Argentine.

Igrajuci za treće mjesto pobijedila je Maroko (slično ambijentom pripremljenu reprezentaciju Maroka) i osvojila bronzanu medalju.

Veliki je ovo, baš veliki svjetski uspjeh, za  Hrvatsku.

Sva klima oko hrvatske reprezentacije bila je savršena.

Općedruštvene prilike u Hrvatskoj imale su najmanji zajednički sadržalac na reprezentaciji.

Svi su je bodrili ulijevajući i dozu patriotskog naboja da se, jednostavno, voli svoja drzava i svoja reprezentacija.

Ne gradeći patriotizam da se mrzi drugi i drugačiji. Nego da se voli svoje. Kad se ovome doda i kult obitelji/familije što se moglo vidjeti kod reprezentativaca Hrvatske, kao i kod Maroka, to daje dodatne procente za uspjeh.

Ako bi se posmatrale pojedinačno reprezentacija Hrvatske i reprezentacija Srbije,  tas na vagi, po mom sudu, prevagnuo bi na stranu Srbije.

Ista ocjena vrijedi i za  trenere, Dragana Stojkovića Piksija i Zlatka Dalića  naročito za vrijeme dok su bili  igrači.

Međuim, Zlatko Dalić je sa svojim saradnicima ulio kult reprezentaciji Hrvatske i ljubav da se voli, a sve  ovo   započeto je u vrijeme  Miroslava Ćire Blaževića.

Potrebno je spomenuti i istaknuti veliko znanje i veliki uspjeh velikih fudbalskih znalaca braće Mamić, koji su dali veliki,  zapravo najveci, doprinos razvoju nogometa u Hrvatskoj , a narocito odgoju i razvoju reprezentativaca Hrvatske u posljednjih 25 godina. Ne ulazeći i ne tumačeći naravnop  onaj dio koji se odnosi na pravno sudske postupke oko novčanih igračkih ugovora koji su još u toku.

Potpuno je normalno da javno mijenje u Bosni i Hercegovini navija i za Hrvatsku i Srbiju na Svjetskom prvenstvu u Kataru.
Sasvim je pošteno i normalno navijati za Šutala iz Čapljine, za Lovrena iz Kaknja, za Ćorkuku iz Dervente, za Matea Kovačića iz Kotor Varoši… I mnoge druge koji su reprezentativci Hrvatske a mogli su biti reprezentativci Bosne i Hercegovine…
Kao i za Luku Jovića iz Bjeljine koji igra za Srbije kao i mnogi koji vuku korijene iz Bosne i Hercegovine…

Ćiro Blazevic, Zlatko Dalić, braća Mamić, pokojni Vlatko Marković kao i mnogi drugi u Hrvatskom nogometu su iz Bosne i Hercegovine.

Najmanji zajednički sadržilac  u Bosni i Hercegovini treba biti reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Postavlja se logično pitanje. zašto Bosna i Hercegovina ne napravi kult Reprezentacije.

Vahid Halilhodžić  je odveo četiri reprezentacije na Svjetsko prvenstvo (posljednja je bila Maroko).
Zašto se Vahidu Halilhodžiću  ne ponudi da bude selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine?

Posljednji koji je napravio kult Reprezentacije Bosne i Hercegovine i odveo je na Svjetsko prvenstvo bio je Safet Sušić.

Sport, narocito kolektivni sport, zbližava ljude i navija se za vitešku sportsku borbu nakon koje se igrači ekipa srdačno rukuju i zagrle i čestitaju jedni drugima.

E.P.Š.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Karaulac
    Karaulac 19 Decembra, 11:18

    Aferim, bravoooo!!!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku