hamburger-icon

Kliker.info

Špirić napušta Dodika : SDP i SDA spremni da zaobiđu SNSD i oba HDZ-a

Špirić napušta Dodika : SDP i SDA spremni da zaobiđu SNSD i oba HDZ-a

10 Maja
03:34 2011

SDP i SDA spremne su na nivou BiH formirati vlast bez SNSD-a i bez oba HDZ-a, potvrdili su danas Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije, i Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.Po ovom scenariju, za formiranje Vijeća ministara BiH bez SNSD-a potrebna bi bila koalicija vladajućih stranaka iz FBiH (potpisnice platforme SDP, SDA, NSRzB i HSP) s jednim poslanikom PDP-a i tri SDS-a u bh. parlamentu. Nedostajući, peti glas bio bi glas funkcionera SNSD-a Nikole Špirića, koji bi, iako je mandat u bh. parlamentu osvojio kao kandidat ove partije, prešao u nezavisne poslanike i pridružio se koaliciji.

"Mi smo spremni razgovarati o ovakvoj koaliciji. Najefikasnije bi bilo da dvije entitetske koalicije naprave državnu koaliciju kako bi funkcionisali usklađenije. Ukoliko ne žele biti partneri iz RS da naprave takvu vlast, neka naprave bez nas. Ako nisu u stanju da naprave vlast bez nas i postoji spremnost gospode koju ste spomenuli (SDS, PDP i Nikola Špirić), mi smo spremni i da uđemo u takvu vlast. I to je bolje nego današnji status kvo", kazao je Lagumdžija, istakavši da uskoro očekuje pregovore o formiranju vlasti na državnom nivou. Halid Genjac podsjeća da za formiranje vlasti na nivou BiH mora biti obezbijeđena natpolovična većina od 22 poslanika u Predstavničkom domu od ukupno 42. Napominje i da u toj većini ima entitetska većina, koja je u stvari trećina poslanika iz oba entiteta. S obzirom na to da u Parlamentarnoj skupštini BiH ima 14 poslanika iz RS, jedan poslanik PDP-a, tri poslanika iz SDS-a i Nikola Špirić, dovoljni su za entitetsku većinu i legalno formiranje Vijeća ministara BiH.

"Za formiranje vlasti potrebno je imati 22 poslanika, od toga njih najmanje pet mora biti iz RS. Što se tiče SDA, ne postoji nikakva prepreka da se razgovara i o ovakvom formiranju vlasti. Mi smo uvijek za razgovor i ovo je pokazatelj da se može bez bilo koje opcije formirati vlast", kazao je Genjac.Ni u SDS-u, koja ima koalicioni sporazum o zajedničkom nastupanju sa SNSD-om na državnom nivou, nemaju ništa protiv ovakve koalicije."Prema nekim informacijama, nakon najave SNSD-a o povlačenju svih srpskih kadrova iz institucija BiH ukoliko visoki predstavnik nametne neke odluke, Špirić je zbog neslaganja s tim najavio istupanje iz SNSD-a. Mi iz SDS-a smo za razgovor i da budemo dio političkog rješenja. Međutim, mislim da je još rano o tome govoriti pošto se ne zna koliko su ozbiljne Špirićeve namjere o napuštanju SNSD-a", kazao je Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, dok Špirićev komentar o najavi da napušta SNSD i priklanja se koaliciji SDA-SDP juče nismo uspjeli dobiti.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ističe da su za formiranje vlasti na nivou BiH sedam mjeseci nakon održanih izbora, ključni SNSD i SDP."Ja nisam razgovarao o opciji ulaska u vlast bez SNSD-a. To su još spekulacije. Nažalost, sada ima ‘važnijih’ političkih pitanja koja se nameću, poput referenduma, i mislim da se o formiranju vlasti neće ozbiljnije govoriti do septembra", dodao je Ivanić.Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u bh. parlamentu, nije želio da komentariše moguće formiranje vlasti na državnom nivou bez njegove stranke."Nemam komentar jer su vijesti o istupanju Nikole Špirića iz SNSD-a glasine i izmišljotine", kazao je Kalabić.Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH, smatra da su najave o koaliciji SDS-a, PDP-a i "platformaša" uz pomoć Nikole Špirića spekulacije."Mi smo za formiranje vlasti s legitimnim predstavnicima sva tri naroda. Ukoliko se formira takva vlast to je korak koji ovu zemlju vodi u nestanak", poručio je Čavara.

Ubrzati formiranje vlasti

Predsjednik FBiH Živko Budimir i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi saglasili su se tokom današnjeg sastanka da je važno ubrzati proces formiranja vlasti na nivou BiH.Oni su istakli da su u BiH potrebne promjene kojima bi se građanima i narodima omogućilo puno uživanje u demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona. Budimir je izjavio da će podržati sve napore u vezi s uspostavljanjem funkcionalne vlasti, na dobrobit svih naroda i građana, saopšteno je iz Kabineta predsjednika FBiH. Henesijeva je rekla da Savjet Evrope, kao i drugi evropski i međunarodni partneri, želi pomoći BiH u ovom izazovu.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku