hamburger-icon

Kliker.info

Spekulacije o kamatnim stopama : Euro ponovo jači od dolara

Spekulacije o kamatnim stopama : Euro ponovo jači od dolara

26 Oktobra
15:30 2022

Euro je u sredu, 26. oktobra, premašio američki dolar, prvi put poslije više od mjesec dana nakon što su loši ekonomski podaci u SAD pojačali spekulacije da će Federalne rezerve (Fed) usporiti povećanje kamatnih stopa, što će dovesti do pada ove valute.

Zajednička evropska valuta porasla je na 1,0048 dolara, najviše od 20. septembra.

“To je nastavak rasprodaje (dolara) koju smo vidjeli od kraja prošle sedmice . Tržišta predviđaju potencijalno usporavanje tempa podizanja kamatnih stopa od strane Feda”, rekao je Li Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.

“Ne mislimo da će se to dogoditi na slijedećem sastanku u novembru, ali sigurno je da do decembra postoji veća vjerovatnoća da bi mogli da smanje tempo na 50 baznih poena umjesto 75 baznih poena koje smo nedavno vidjeli,” istakao je Hardman.

Agresivni tempo Feda u pooštravanju kamatnih stopa omogućio je dolaru da premaši euro, po prvi put poslije više od 20 godina.

Zvaničnici Feda počeli su da izražavaju svoju želju da uskoro uspore tempo povećanja, navodi se u izvještaju Wall Street Journala  u prošli petak.

Ovo je potkrepljeno podacima od utorka koji pokazuju da su cijene nekretnina u SAD potonule u augustu jer su rastuće stope na hipoteke smanjile tražnju, što je najnoviji znak da povećanje kamatnih stopa Feda već dovodi do usporavanja najveće svjetske ekonomije.

Trgovci i ekonomisti predviđaju još jedno povećanje od 75 baznih poena za narednu srijedu, ali je sve uvreženije mišljenje da će u decembru usporiti na 50 poena.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku