hamburger-icon

Kliker.info

Spektakl i na kraju : Zatvorene tridesete ljetne Olimpijske igre u Londonu

Spektakl i na kraju : Zatvorene tridesete ljetne Olimpijske igre u Londonu

12 Avgusta
23:20 2012

Večerašnjom ceremonijom zatvaranja spušta se zvjesa na Olimpijske igre (OI) u Londonu. Publika je imala priliku da 19 dana prati vrhunske sportiste koji su ostvarili vrhunske rezultate. Oboreni su brojni rekordi, a između ostalih u historiju su ušli američki plivač Michael Phelps koji je postao legenda obaranjem rekorda u olimpijskim medaljama, Usain Bolt koji je kroz tri kategorije pokazao da je u London došao sa jasnom namjerom da se dokaže kao najkvalitetniji atletičar, te Oscar Pistorius koji se takmičio u finalu iako je trčao zahvaljujući "pomoćnim" nogama.Najviše uspjeha postigli su sportisti Sjedinjenih Američkih Država koji su osvojili 104 medalje, od čega 46 zlatnih i po 29 srebrnih i bronzanih. Odmah iza SAD-a je Kina sa 87 medalja, a treća po broju odličja je Velika Britanija sa 65 medalja.

Tursku je na 30. Olimpijskim igrama predstavljalo 116 sportista u 14 takmičarskih kategorija, a sportisti iz ove zemlje vraćaju se osvojenih pet medalja.Od balkanskih država najuspješnijom se pokazala Hrvatska koja je predstavljena sa 106 sportista koji se kući vraćaju sa šest medalja, od kojih su tri zlatne (disk, gađanje i vaterpolo).Slovenija i Srbija su takmičenja završile sa po četiri medalje. Srbija, koja je u London poslala 118 sportista, dobila je jednu zlatnu medalju it taekwondoa, dok je Sloveniju pozlatio njihov predstavnik džudista, koji je bio jedan od 69 slovenskih sportista.Najmanju balkansku državu, Crnu Goru, predstavljala su 33 sportista, koji su uspjeli osvojiti jednu medalju srebrenog sjaja i to u rukometu.Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina nisu uspjele da postignu zadovoljavajuće rezultate tako da se kući vraćaju bez medalja. Makedonija je u London poslala četiri predstavnika, Albanija deset, dok je Bosnu i Hercegovinu predstavilo šest sportista.

BH atletičari se nisu uspjeli plasirati u finale

Nedžad Fazlija se takmičio u tri kategorije gađanja, ali nije uspio da se plasira u finale. Isto tako, Ensar Hajder je svoje takmičenje završio u kvalifikacijama i to na posljednjem mjestu. Atletičarka koja je trčala londonski maraton nije uspjela završiti svoju utrku. Kemal Mešić je bacao kuglu za Bosnu i Hercegovinu i uspio je doći na 24. poziciju, ali to nije bilo dovoljno za plasman u finale. Šesnaestogodičnja Ivana Ninković takmičila se u plivanju i zauzela je 41.mjesto među 46 takmičarki u svojoj kategoriji. Najveća nada bh. sporta na Olimpijadi bio je džudista Amel Mekić koji nije imao sreće u prvom kolu gdje je naspram njega stajao veoma iskusni južnokorejski džudista, tako da ni on nije uspio da uđe u drugo kolo takmičenja.

Svečanost zatvaranja

Svečanosti zatvaranja prisustvovalo je 80 000 gledalaca, a oko 900 miliona ljudi širom svijeta pratilo je ovaj program putem medija. Na ovoj svečanosti nositelji zastava su nasumično stizali na stadion, za razliku od ceremonije otvaranja OI gdje su države bile poredane po abecednom redu. Kao posljednje zastave iznesene su zastave Grčke, Velike Britanije i Brazila, zemalja domaćina prethodnih, aktuelnih i budućih Olimpijskih igara. Brazil će biti domaćin narednih OI koje će se održati 2016. god.Olimpijske igre proglašene su zatvorenim gašenjem olimpijskog plamena. (Kliker.info-Anadolija)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku