hamburger-icon

Kliker.info

Spasoje Marčinko : Izbjeglica iz Sarajeva prvi cvjećar Londona!

Spasoje Marčinko : Izbjeglica iz Sarajeva prvi cvjećar Londona!

17 Decembra
05:50 2009

Imao je 13 godina kada je sa sestrom, samo što je počela agresija na BiH, izbjegao iz Sarajeva, a danas je Spasoje Marčinko – londonska zvijezda. Postao je najpoznatiji cvjećar u tom gradu.Priče o njemu i njegovom životnom putu pune stranu štampu.

Recept za uspjeh

Po dolasku u London, nije bilo lako i valjalo je puno raditi i učiti. Spale, kako ga zovu u tom gradu, postao je odličan student fiklozofije i ekonomije i sjajan košarkaš pa mu je ponuđena i stipendija za nastavak školovanja u Americi. Nije mogao dobiti vizu i ostao je u Londonu gdje je završio studij, magistrirao finansije i odlučio da se posveti privatnom biznisu.Prije pet godina kupio je malu i neuglednu cvjećaru i danima je dumao šta s njom.Onda mi je „kliknulo“ – odlučio sam da uvedem 24-satnu dostavu cvijeća. U početku nije baš išlo, njegov radni dan počinjao je u tri ujutro, zaposlio je dvije djevojke koje su izrađivale bukete, a on ih je dostavljao. Trebalo je puno snage, volje i izdržljivosti, ali to je recept koji pobjeđuje u Londonu.  Uskoro se pokazalo da je  ideja bila odlična. Danas u mojoj cvjećari radi 30 radnika i ide nam dobro. Među kupcima  su Keith Richards, Kate Moss,Paul Gaultier koji ovdje kupuje cvijeće Madoni, dolaze nogometaši Chelseaja, Arsenala – kaže za stranu štampu i dodaje:

Majka živi u Mostaru

– U Londonu sam se odomaćio iako Englesku nikada neću smatrati svojom. Ama, nigdje se više ne osjećam kao kod svoje kuće, ni ovdje u Londonu, ni u mom rodnom Sarajevu gdje često odlazim ni kod mame u Mostaru…Sarajlija nikada ne pravi bukete, kako kaže, zato što to baš i ne zna, ali vodi kompletan posao, brine se o najvažnijim klijentima i obavezno odlazi na sajmove cvijeća u Holandiji, keniji i Kostariki „kako bih bio siguran da u svojoj cvjećari imam ono najbolje“.- Zanimljive scene najčešće doživljavamo noću kada se bogati Rusi vraćaju sa provoda i žele zadviti svoje pratilje. Ponekad se dogodi da za cvijetne aranžamane žele da potroše desetak hiljada eura i onda im je zaista teško objasniti da tako skupih buketa nema i odlaze ljuti što su potrošili samo hiljadu do dvije hiljade eura – ispričao je Sarajlija Spasoje Marčinko.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku