hamburger-icon

Kliker.info

Španski Kralj Juan Carlos Prvi otvorio Španski trg u Mostaru (VIDEO)

Španski Kralj Juan Carlos Prvi otvorio Španski trg u Mostaru (VIDEO)

29 Marta
15:12 2012

Španski kralj Juan Carlos I i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas su zajedno otkrili spomen ploču – kameni postament u spomen na 20. godišnjicu španskih Oružanih snaga u BiH, čime je svečano otvoren Španski trg u Mostaru. Kralja je na Španskom trgu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz vojne počasti, intoniranje himni Kraljevine Španije i Bosne i Hercegovine, te predstavljanje izaslanstava BiH i Španije.Kralj Juan Carlos I i predsjedavajući Izetbegović položili su vijenac na Spomenik poginulim španskim vojnicima, nakon čega je upriličena  ceremonija otvaranja."Projekt izgradnje Španskog trga Mostarci su dugo čekali, stoga je današnja svečanost njegova otvorenja velika radost za sve nas", kazao je prigodom obraćanja prisutnim gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, istaknuvši kako Španski trg, osim što je centralni gradski trg, jeste i bit će susretište i mjesto povezivanja svih građana Mostara, "nekada u ratu podijeljenog grada". "On će, kao i spomenik na njemu, zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španije, podsjećati nas na nesebičnu žrtvu koju su dali španski pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i Bosni i Hercegovini tokom proteklih dvadeset godina", kazao je Bešlić. Po njegovim riječima, izgradnjom Španskog trga, obnovom zgrade Gimnazije, kao i obnovom nove Gradske vijećnice,  centralni dio grada dobio je novi, urbani izgled koji će sve manje podsjećati na ružnu prošlost, a biti motiv za izgradnju bolje budućnosti svih naroda i građana kako u Mostaru tako i u BiH.

 Mostarski gradonačelnik posebne riječi zahvalnosti na dolasku u Mostar uputio je kralju Juanu Carlosu I, kazavši kako će ova svečanost i ovaj datum ostati trajno upisani u historiju Mostara. Također, riječi zahvale uputio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se obnovi Španski trg.Nakon ceremonije otvaranja, španski kralj Carlos I, koji se nije obraćao novinarima, u pratnji bh. dužnosnika uputio se u obilazak Starog mosta."Dolazak španskog kralja u Mostar jedno je veliko priznanje za BiH. Nakon 20 godina španskog učešća, prije svega u zaustavljanju sukoba u Mostaru i BiH, a zatim i u obnovi, ovo je jedan lijep način da se taj angažman okruni", kazao je u izjavi za novinare predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović.Govoreći o dojmovima kralja, Izetbegović je kazao kako je kralj jako dobro raspoložen, kako je inače jedna jako prijatna osoba, te kako ga je upitao da li je u Mostaru uvijek ovako vruće, na što mu je kazao kako je ovo tek početak velikih temperatura u Mostaru.   Na upit šalje li se kraljevim dolaskom pozitivna slika iz BiH, Izetbegović je kazao kako iz BiH ide puno pozitivnih slika, i poneka negativna. "Nakon velikog zemljotresa bude onih malih, ali oni su smirujući. Dogode se male krize ali one vode smirenju stanja u Mostaru i BiH. Definitivno se narod u BiH miri i BiH ide ka euroatlantskim integracijama i ka jednoj boljoj budućnosti", kazao je Izetbegović. U izjavi za novinare visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao kako današnja svečanost ima veliki značaj. "Ovdje su 22 španska vojnika izgubila život, bio je tu angažman međunarodne zajednice, ali taj je period sada završio i trebaju sve više uzimati odgovornost domaći lideri.

 Danas smo dobili dobre poruke od španskog kralja, od ovoga otvaranja i smatram da se tako može graditi budućnost s pozitivnim koracima makar bili mali, ali pozitivni i smatram da to građani očekuju", kazao je Inzko. Projekt rekonstrukcije Španskog trga vrijedan je 960 000 KM, od čega je Grad Mostar sudjelovao s 250 000 KM, a ostatak su financirali UNDP s 523.345,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije. Za uređenje hortikulture na Španskom trgu UNDP je osigurao oko 75.000 KM. Novi trg koji uistinu plijeni svojom ljepotom imat će i javni toalet s novom infrastrukturom, fontanu, novu savremenu javnu rasvjetu, solarni kolektor. Na trgu je postavljen i novi spomenik s granitnim pločama poginulim španskim vojnicima s njihovim imenima i oznakama jedinica. O veličini projekta govori i činjenica da je ugrađeno 5 km instalacijskih vodova; elektroinstalacija, navodnjavanja, oborinska odvodnja, kanalizacija, vodovod, komunikacijska instalacija. Postavljeno je 4800 metara kvadratnih kamene obloge 200 metara kubnih betona, 2000 metara kvadratnih hortikulturno uređenih površina, kao i savremeni informatički softveri za upravljanje sistemima navodnjavanja i radom fontane, oglašavanje putem info-panela, zagrijavanje tople vode kroz sistem solarnih kolektora, crpljenje i recikliranje otpadnih voda javnog toaleta. Na svečanosti otvaranja Španskog trga učestvovali su brojni  predstavnici državnih, entitetskih, kantonalnih i gradskih vlasti, te mnogobrojni građani Mostara.Inače, ovo je drugi posjet španskog kralja Mostaru. Kralj je koncem januara 1998. godine, u okviru posjeta španskim vojnicima u sastavu SFOR-a, zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Javiereom Solanon i tadašnjim visokim predstavnikom UN-a Carlosom Westendorom boravio u Mostaru i Međugorju. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku