hamburger-icon

Kliker.info

Spaljena Gaza : Operaciju “Tvrdo olovo” Izrael je pripremao mjesecima

Spaljena Gaza : Operaciju “Tvrdo olovo” Izrael je pripremao mjesecima

31 Decembra
05:10 2008

Operacija »Tvrdo olovo« nije smišljena nedavno, čak niti ove godine. Izrael se dugo pripremao za obračun s Hamasom. Još prošle godine izraelska vojska imala je gotov plan o odlučujućem uništavanju svog najopasnijeg protivnika na južnoj granici. U javnost ništa nije procurilo. Povremeno se čulo da izraelski piloti lete Sredozemljem upravo onoliko koliko im treba da stignu do Irana i vrate se u polazne baze. Na poligonima u Negevu obuka pravim oružjima (rakete zrak-zemlja, vođene aviobombe, specijalna sredstva) nije osobito prikrivana. Naizgled, bilo je to zastrašivanje Irana i igranje na kartu izraelske vojne reakcije ako ta zemlja započne s proizvodnjom A-bombe. Zapravo, uvijek su bila dva cilja: onaj glavni (bombardiranje Irana) i onaj pomoćni, držan u potpunoj tajnosti: uništavanje infrastrukture Hamasa do zadnje cigle. Taj zadatak dobilo je izraelsko ratno zrakoplovstvo i to upravo one posade koje su se uvježbavale za napad na iranske nuklearne objekte.

Masovni udar na Gazu iz zraka strateško je iznenađenje (Hamas nije očekivao tako nešto), a istodobno je poslana poruka Teheranu: izvolite, vidite što mi možemo – podignemo 60 aviona i u pet minuta razarajuće pogodimo 55 ciljeva. I doista, doslovce u minutama jedna eksplozija na drugom pretvarale su u ruševine ono što je Hamas u protekle dvije godine podizao širom Gaze: policijske, obavještajne, komunikacijske i političke komplekse.Lovci-bombarderi tipa »Sufa« (oluja) ponijeli su do Gaze sve ono što je pripremljeno za napade na ciljeve u Iranu. »Sufa« je lovac F-16 I prilagođen izraelskim uvjetima. Najbolji izraelski piloti letjeli su na njemu stotinama sati. Neki su znali da se na Gazu kreće kad Hamas obuzme »raketno ludilo« i kad broj dnevno ispaljenih raketa tipa »qassam« i drugih jačih projektila (kakve ima Hezbollah) prijeđe s jednoznamenkastih brojeva na dvoznamenkaste.U Hamasu su očekivali uobičajene pojedinačne nalete izraelskih jurišnih helikoptera. Nitko tamo nije shvatio pravi značaj aktivnosti izraelskih bespilotnih letjelica koje su marljivo mjesecima snimale sve što u Gazi ima vojnu i političku vrijednost. Ovisno o količini armiranog betona i kvaliteti građevinskog materijala, Izraelci su za svaki cilj odabrali »pametni« projektil koji će ga sravniti sa zeljom, dok su se izraelski piloti istodobno vježbali za sve vrste leta (nisko-supernisko-visoko) i lansiranje oružja iz svih pozicija.

Posebne aviobombe predviđene su za rušenje tunela kakve je Hamas uporno podizao prema granici s Egiptom (kroz njih je potajice prebacivao dijelove za svoje veće i jače rakete). Četrdesetak takvih »krtičnjaka« pogođeno je bombama koje prodiru u zemlju (pijesak) i eksplodiraju na određenoj dubini kako bi eliminirale sve te tunelske labirinte.Vojni pritisak iz zraka toliki je da je Hamas već prvi dan pretrpio najteže materijalne gubitke i nikad toliko žrtava u ljudstvu. Hamasovi obavještajci tvrdili su da Izrael neće napasti Gazu na šabat (subotu) i u vrijeme proslave Hanuke. Stoga su se vlasti u Gazi odlučile da u subotu prije podne po lokalnom vremenu u svojim sigurnosno-policijskim objektima podijele više činove i odlikovanja zaslužnima uz nazočnost novaka na obuci. Zato je prvog dana »Tvrdog olova« poginula i teško ranjena gotovo polovica uže borbene jezgre Hamasa koja se smatra regularnim snagama. Izrael je postigao iznenađenje i nastavio s inicijativom i zračnim pritiskom. Hamasova milicija se, pak, pomiješala s civilnim stanovništvom. Preživjela je i trećina Hamasove raketne tehnike što znači da se njegova sposobnost raketiranja Izraela ne može spriječiti samo zračnim udarima. Potrebne su i kopnene trupe. Izraelci su pripremili najbolje oklopne brigade i pješaštvo osposobljeno za ratovanje u urbanim uvjetima koje je spremno ući u svaku zgradu i kuću u Gazi i borbama prsa o prsa pokušati slomiti Hamas              .(Kliker.info-Vjesnik) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku