hamburger-icon

Kliker.info

Šokantni slučaj ropstva u BiH : Zatočena Njemica morala jesti hranu za pse!

Šokantni slučaj ropstva u BiH : Zatočena Njemica morala jesti hranu za pse!

28 Maja
18:09 2012

Slučaj 19-godišnje njemačke državljanke Betine Siegner, koja je osam godina bila u ropstvu i na najbrutalniji način maltretirana u mjestu Karavlasi kod Kalesije, šokirao je Bosnu i Hercegovinu, ali i region.Milenka (52) i Slavojku Marinković (45) je zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci na okrutan način počinili krivično djelo protivpravno lišenje slobode državljanke Njemačke, uhapsila kalesijska policija, a na prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona određen im je jednomjesečni pritvor.Tragom priče koju je otkrila ekipa tuzlanskog Bportala na čelu sa Elvirom Huremovićem, u cijeli slučaj se uključila policija, a istražitelji Tužilaštva Tuzlanskog kantona su mladu Betinu saslušali u sigurnoj kući.

 Tamo je smještena nakon spašavanja i hapšenja njenih zlostavljača. Danas se u slučaj uključila i Ambasada Njemačke u Sarajevu, koja je zatražila susret sa zlostavljanom djevojkom.Kako agencija Anadolija saznaje, Betine je istražiteljima kazala da ju je 2004. godine u Kalesiju dovela njena majka Christine Siegner. Ostavila ju je kod Milenka Marinkovića za kojeg se u junu 2006. udala i to kao njegova druga supruga!?Ispričala je i da je majku Christine u više navrata molila da je odvede iz Bosne. Ova joj je to obećavala, ali i dalje bi ostajala u kući svojih zlostavljača. Majku je, također, upozoravala šta proživljava, ali ona jednostavno nije imala sluha. Nije reagirala ni kada ju je kćerka uvjeravala kako joj ne daju hranu i da mora spavati u štali!Betina je potvrdila da je kod Marinkovića morala raditi najteže poslove. Čak i to da drži nogu konju tokom potkivanja, pa ju je jednom prilikom životinja napala i povrijedila.

-Stalne prijetnje-

"Najviše me tukla Milenkova kćerka Monika. Udarala me je šipkom, štapom i kaišem, iako ništa nisam skrivila. Nisu mi dali da jedem, iako su imali hrane, pa sam jela hranu koju bi uzela od njihovog psa. Jednom su me i zbog toga istukli. Najduže sedam dana sam bila bez hrane. Tada sam ukrala komad domaćeg hljeba i mesa, te pobjegla u šumu", ispričala je, uz ostalo, Betina Siegner.Uprkos špekulacijama u bh. medijima, Betina je istražiteljima potvrdila da ju Marinkovići nisu tjerali da ima seksualne odnose s raznim muškarcima.o, navela je da su je tukli i sinovi Milenka i Slavojke Marinković. Premlaćivana je i kablom za struju. Pokazala je ožiljke koje ima na rukama, a polomljeni su joj i prsti. "Upozorili su me da će me, ako budem mnogo pričala policiji, pronaći i u Njemačkoj i ubiti", otkrila je Betina Siegner.

S druge strane, Betinina majka Christine (55) ispričala je bh. istražiteljima posve suprotnu priču.Ta nezaposlena majka čak devetero djece, koja je radila u kuhinji u austrijskim hotelima, navela je da je od ranijeg muža, Alfreda, oca nesretne Betine, pobjegla jer je želio "da siluje njene kćerke". Među njima i Betinu.Otkrila je da je Betina pohađala školu za djecu s posebnim potrebama. Milenka Marinkovića upoznala je 1994. u Austriji i sa njim pet godina živjela u vanbračnoj vezi do 1999. godine.On se 2004. vratio u BiH. Ubrzo je došla i Christine, a sa njom tada 11-godišnja Betina. Christine i Milenko su se vjenčali juna 2006. u Zvorniku. Istražitelji su došli do kopije vjenčanog lista, no njegova validnost se provjerava. Ukoliko se utvrdi da je, zaista, vjerodostojan, Milenko Marinković će se teretiti i za bigamiju.

Prema onome što je Christine kazala tužiocu u Tuzli, Betini se svidjelo u BiH i htjela je da tu ostane. Navodno, nije radila najteže poslove, spavala je u kući, a imala je i hrane. Prste je navodno povrijedila kada ih je prikliještila uz vrata automobila, a Marinkovići je nisu vodili ljekaru jer nije bila prijavljena. Na pitanje istražitelja zašto dijete nije pohađalo školu, Christine je tvrdila da nije znala da i u BiH postoje škole za djecu s posebnim potrebama.Christine je kćerku Betinu optužila za nemoral i tvrdila da bi za cigaretu bila u stanju uraditi svašta, pa i imati seksualne odnose s muškarcima. Priznala je da je upravo zbog toga Betinu istukla u martu ove godine. Po njenom iskazu, Betina je bila sklona samopovrijeđivanju, pa se jednom prilikom namjerno opržila.

Majka stavljena pod nadzor

Portparol Službe za poslove sa strancima Sanja Škuletić-Malagić izjavila je za agenciju Anadolija da je Christine Siegner stavljena pod nadzor te Službe."Oduzeta su joj sva dokumenta i Bosnu i Hercegovinu ne može napustiti sve dok se Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ne očituje o tome da li im je ona potrebna u postupku koji vode vezan za njenu kći", kazala je Skuletić-Malagić. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku