hamburger-icon

Kliker.info

Šokantni slom : Najveći pad berze u SAD od 2008.

Šokantni slom : Najveći pad berze u SAD od 2008.

10 Marta
06:17 2020

Na svjetskim berzama došlo je do oštrog pada vrijednosti dionica zbog ekonomskih posljedica koronavirusa i pada cijene nafte.

Zbog pada indeksa S&P od od 7%, na njujorškoj berzi došlo je do privremene, automatske pauze od 15 minuta u trgovini, što se prošli put dogodilo na vrhuncu recesije u decembru 2008.

Cijene nafte pale su zbog strahovanja da će Saudijska Arabija, koja je započela rat cijenama sa nekadašnjim saveznikom Rusijom, preplaviti svjetsko tržište naftom da bi sačuvala svoj udio na tržištu.

Predsjednik Donald Trump je za pad na berzi optužio Saudijsku Arabiju, Rusiju i takozvane „lažne vijesti“.

 
Donald J. Trump @realDonaldTrump
 

Saudi Arabia and Russia are arguing over the price and flow of oil. That, and the Fake News, is the reason for the market drop!

48.7K people are talking about this
Trump se tokom dana sastaje sa svojim ekonomskim savjetnicima, uključujući sekretara za finansije Steven Mnuchina​, koji će mu predstaviti političke opcije za reagovanje na ekonomiju.

Izvori iz Bijele kuće navode da opcije uključuju plaćeno bolovanje i hitnu finansijsku pomoć malim preduzećima. Sastanak se održava kada se Trump vrati sa Floride, gdje je prisustvovao ručku za prikupljanje donacija u kući bogatog donatora.

Predstavnici Wall Streeta trebalo bi da se u srijedu sastanu sa predsjednikom u Bijeloj kući da bi razmotrili situaciju na tržištu i njene posljedice na američku ekonomiju, saznaje Glas Amerike.

Počela evakuacija sa kruzera kod San Francisca

Federalni i državni zvaničnici u Kaliforniji spremni su da prime hiljade ljudi sa kruzera koji je bio usidren kod San Francisca sa najmanje 21 osobom zaraženom koronavirusom.

Osoblje od glave do pete odjeveno u zaštitna odjela probudilo je jutros putnike broda “Grand Princess” da provjeri da li imaju simptome COVID-19.

Kruzer "Grand Princess" (Foto: AP)
Kruzer “Grand Princess” (Foto: AP)

Na obali su napravljene ograde oko luke u Oaklandu, koje ograđuju površinu veliku kao 6 fudbalska terena. Spremni su letovi i autobusi da prebace putnike sa broda do vojnih baza u njihova mjesta boravišta da bi bili 14 dana u karantinu. Putnici i osoblje su iz 54 države.

“Činimo sve da ih prebacimo sa broda što bezbjednije i brže”, kažu iz Sekretarijata za zdravstvo SAD, uz molbu putnicima da ostanu u sobama.

Broj zaraženih u SAD popeo se na 600 u ponedjeljak, sa najmanje 22 žrtve. U Kaliforniji, zvaničnici čine sve da javnost uvjere da nijedan putnik neće doći u kontakt sa stanovništvom, prije nego što bude u karantinu.

Luka u Oaklandu je izabrana za iskrcavanje zbog blizine aerodroma i vojne baze. Osoblje broda ostaje u karantinu na kruzeru i iskrcaće se na nekom drugom mjestu. Od 1.100 članova osoblja, 19 je zaraženo koronavirusom.

State Department radi na tome da se i inostrani putnici vrate kućama, a najveću grupu čini 240 Kanađana.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku