hamburger-icon

Kliker.info

Šokantna DNK analiza : Heroj američkog rata za nezavisnost po rođenju bio žena

Šokantna DNK analiza : Heroj američkog rata za nezavisnost po rođenju bio žena

08 Aprila
05:59 2019

Analizom DNK dokazano je da je heroj američkog rata za nezavisnost Casimir Pulaski po rođenju bio žena ili interseksualna osoba, navodi se u dokumentarcu koji će se emitirati u ponedjeljak.

General, rođen u Poljskoj za kojeg se smatra da je spasio život Georgeu Washingtonu tokom rata protiv Britanije 1775. do 1983. godine, poznat je i kao “otac” američke konjice.

U SAD se dobrovoljno otišao boriti te je bio poznat po iznimnoj hrabrosti u bitkama kao i po tome što je bio vrlo privatna i teška osoba, te nije bio zainteresiran za žene i opijanje.

Tokom bitke za Savannah 1779. teško je ranjen te je umro nekoliko dana kasnije.

Predsjednik Donald Trump prošle je godine 11. oktobar proglasio Danom sjećanja na generala Pulaskog.

Istraživači su prvi put otkrili Pulaskijev pravi spol prije 20 godina kada je spomenik generalu u Savannahu u saveznoj državi Georgiji razmontiran te su njegove kosti ekshumirane.

Charles Merbs, tadašnji forenzički antropolog na Univerzitetu u Arizoni, proučavao je kosti zajedno s antropologinjom Karen Burns.

“Dr. Burns mi je prije ulaska rekla ‘idi i nemoj izaći van vrišteći'”, obavjestio je univerzitet i javnost u tekstu objavljen ove sedmice. “Rekla je da ih proučim vrlo pažljivo i detaljno i da onda sjednemo i razgovaramo o tome. Ušao sam unutra i odmah shvatio o čemu je pričala”. “Kostur je posve jasno bio ženski”.

Na kosturu sve ozljede generala

Međutim, druge značajke kostura, uključujući stas, dob i općenitu građu tijela slagale su se s onim što su istraživači do tada znali o Pulaskom.

Jedini portret Pulaskog naslikan za njegova života prikazuje ga s crnom mrljom ispod lijevog oka. “Na lubanji se upravo tamo nalazi oštećenje na kosti”, rekao je Merbs.

Poznato je i kako je general ozlijedio desnu ruku u bici u Rusiji – kostur je isto tako imao zacijeljeni prijelom na desnoj ruci.

Također su postojale jasne naznake kako je kostur bio jahač, što može utjecati na zdjelicu, te da je vrlo vjerojatno držao ruke kao što pripadnici konjice čine u bitkama.

No, prije 20 godina, usprkos tome što su pronašli kosti njegove pranećakinje, istraživači nisu imali tehnologiju kako bi pomoću DNK utvrdili pripadaju li kosti u spomeniku zbilja Pulaskom.

Našli podudaranje DNK

Prošle su godine tri naučnika sa Univerziteta u Arizoni ponovno počela s istraživanjem njegova slučaja te su uspjeli utvrditi kako se DNK kostiju generala i njegove nećakinje podudaraju.

“Sada znamo da su kosti u spomeniku zbilja kosti generala Pulaskog, no ipak imamo problem činjenice da su kosti ženske”, izjavio je Merbs. “Vidite, ako pobliže proučimo njegov život, i sve što znamo o njemu, postoje zanimljivi mali tragovi”.

Merbs vjeruje kako Pulaskijeva aristokratska, vojna poljska porodica nije bila posve sigurna kojeg je pola bio pri rođenju te su odlučili da je dječak kako su ga potom i odgajali.

Takve stvari u povijesti nisu nepoznanica – njemačka sportašica Dora Ratjen, koja se natjecala na Olimpijskim igrama 1936., pri rođenju je krivo identificirana kao djevojčica te su njezini roditelji unatoč sumnjama odlučili složiti se s tim, izvijestio je magazin Spiegel 2009. godine.

Merbs ističe kako su brojni poljski aristokrati imali javna krštenja, no u slučaju Pulaskog rekli su kako “boluje od neke vrste ‘defekta’ zbog čega su krštenje održali privatno u vlastitom domu”.

Pogreška bi objasnila Pulaskijevu vrlo privatnu osobnost, rezerviranost i ambiciju, smatra Merbs.

“Ne vjerujem da je ikada u svom životu mislio da je žena”, smatra Merbs. “Mislim da je samo smatrao da je muškarac i da nešto nije u redu. Imao je nekakav defekt, a tada se o tome nije puno znalo.”

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku