hamburger-icon

Kliker.info

Šok u crkvi : Fratar prodao crkveno zemljište za milijun eura i – nestao s novcem!

Šok u crkvi : Fratar prodao crkveno zemljište za milijun eura i – nestao s novcem!

13 Oktobra
20:15 2012

Nečuvena priča iz Baške Vode: fratar, bivši župnik, prodao je 40 tisuća kvadrata župnog zemljišta u Baškom polju, skupio novac sa računa i istupio iz Franjevačkog reda! Proširena kronologija teče ovako – mladi župnik fra Šime Nimac (34) najavio je župljanima proširenje crkve svetoga Nikole, građenu 1889. godine premda je arhitektonski vrlo vrijedna i nemoguće je širiti a da se ne naruši njezin sklad. Međutim, župnik bez dozvole Ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije nalazi investitora i prodaje mu 43 tisuća četvornih metara uz more između Baške Vode i Baškog polja, neslužbeno doznajemo za gotovo milijun eura (23 eura po četvornom metru) tvrtki ‘Sunčani Bast’, čiji je direktor Mario Mikulić! Zemljište koje nije građevinsko, ali je očito da bi se u nekim daljnjim koracima ‘riješila’ i prenamjena.

 Novac je sjeo na župni račun, a župnik Nimac ga je podignuo u tri navrata, zbog čega će Nadbiskupija splitsko-makarska vjerojatno podignuti optužni prijedlog protiv Nimca, doznajemo.Odabrao je idealan trenutak, neposredno prije kapitula svoje Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na kojoj je promijenjeno vodstvo, pa je umjesto dotadašnjeg fra Željka Tolića, izabran fra Joško Kodžoman, pa je pažnja fratara danima bila usmjerena na skupštinu, a ne na događanja u župama.Slučaj se pročuo, no fra Šime se oglušuje na upozorenja iz Nadbiskupije i Provincijalata, te s novcem nestaje u nepoznatom smjeru, a u Baškoj Vodi je za župnika imenovan fra Petar Vrljičak, dotadašnji župnik Vrgorca.U Provinciji teče postupak u kojem se odlučuje o fra Šimino izbacivanju iz Reda, a makarskim primorjem potekle su ćakule: o fatalnoj ženi koja ga je nagnala na takvu odluku, o osiguravanju budućnosti novcem od prodaje terena, o jahti koju je kupio… A iz jednog takvog dopisa i mi smo doznali za cijeli skandal.

Uputili smo se na lice mjesta, u Bašku Vodu koja je u komunizmu bila nazivana Malim Vatikanom, zbog pobožnog puka i dvanaest svećenika koji su ovdje rođeni. Čim smo na rivi ispričali zbog čega smo došli, skupila se grupica ljudi. Svi znaju svašta, ali vjeruju fra Šimi, kažu kako je izniman i sposoban svećenik koji ne bi nikad počinio takvu prijevaru, te kako ga optužuju ljubomornici. Susret s novim župnikom bio je dojmljiv – fra Petar nije zastao ni trenutak nego je opetovao: ‘Nemam posla s novinarima!'Ni načelnik Joško Roščić nije bio konkretniji:– Ne diram se ja u Crkvu, samo mogu reći da je tražio, kao i nekoliko prethodnih župnika, da se omogući širenje crkve. Teren o kojem je riječ, nije građevinski – kratko će Roščić.Vjerovali oni ili ne, željeli pričati ili ne, potvrdu priče o prodaju našli smo u Splitu, premda neslužbeno: u Provinciji se vodi postupak o Nimčevoj fratarskoj budućnosti, a župno zemljište prodano je bez dozvole Nadbiskupije!

"A spominjali ga kao valjana franjevca"
Provincijal fra Joško Kodžoman priznaje kako je Provincija dovedena u vrlo nezgodnu situaciju zbog Nimčeva nerazumnog postupka:– Ni nakon razgovora s njim i izmijenih dopisa u kojem on izjavljuje da se više ne smatra našim članom, a mi upozorili da je taj proces nešto duži, ne mogu shvatiti zbog čega je tako nešto napravio. Tim prije, nije dokraja ni jasno što se točno dogodilo, ali je dao povoda za različite priče koje štete ne samo njemu, nego i ugledu Provincije. Dapače, i svećenici i župljani spominjali su ga kao sposobna i valjanog franjevca – komentira provincijal Kodžoman.(Kliker.info-SD)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku