hamburger-icon

Kliker.info

SNSD, SDA i HDZ ponovo na vlasti : Čović odlučuje o sudbini Zlatka Lagumdžije?

SNSD, SDA i HDZ ponovo na vlasti : Čović odlučuje o sudbini Zlatka Lagumdžije?

22 Avgusta
06:44 2012

Zahtjev za smjenom šefa bh. diplomatije naći će se u Parlamentu BiH 6. septembra, a kako sada stvari stoje, presudiće glasovi HDZ-a. Takav scenario mogao bi dovesti do povratka na vlast osovine SNSD – SDA – HDZ.Šestog septembra BiH bi mogla ući ili u još dublju političku krizu ili stvoriti novu parlamentarnu većinu, koja bi bila treća po redu na državnom nivou. Iako nijedna do sada nije bila efikasna, ova treća, ukoliko do nje dođe, bila bi rezultat smjene šefa bh. diplomatije i prvog čovjeka SDP-a Zlatka Lagumdžije, koju traži lider SNSD-a Milorad Dodik. U ovom trenutku Dodik je uvjeren da ima većinu: „Ovog trenutka mogu vam reći da načelna većina za njegovu (Lagumdžijinu op.a) smjenu postoji: 13 + 9 + 3“.
 
Lagumdžija: "Časno je biti u opoziciji"

Dodik računa na 13 glasova poslanika iz RS ali i na glasove SDA (7), koji su potvrdili da će glasati za smjenu. Očekuje se i glas HSP-a zbog zaoštravanja odnosa SDP-a i ove stranke u Federaciji i zahtjeva za smjenom Živka Budimira, predsjednika tog entiteta. U tom slučaju presudiće glasovi HDZ-a BiH. Ipak Lugumdžija odbacuje mogućnost ostavke i poziva poslanike da glasaju o njegovoj smjeni: “Mi smo spremni da pustimo novoj parlamentarnoj većini odgovornost . Ukoliko postoji kvalifikovana entitetska većina za moju smjenu, ne treba se uopšte glasati. SDP se povlači, ali moramo znati ko dolazi. Mi smo spremni da učestvujemo, jer časno je biti opozicija“.U SDA su stava da Lagumdžiju treba smjeniti ali ne iz razloga koje navodi Dodik, odnosno zbog davanja instrukcije za glasanja o Rezluciji o Siriji, iako su razlozi manje bitni ukoliko do smjene dođe.
 
HDZ BiH na mukama
 
Analitičari smatraju da je podrška SDA Lagumdžijinoj smjeni neupitna bez obzira na razloge ali da će o svemu odlučiti glasovi HDZ-a, iako u ovoj stranci još ne žele da saopšte stav niti da komentarišu odnose Dodik – Lagumdžija. Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da je HDZ na mukama jer ne može voditi autonomnu politku bez da vodi računa o geostrateškim interesima i odnosima prema Hrvatskoj. S druge strane podrška Dodiku značila bi direktnu podršku trećem entitetu: „Vrlo je neizvjesno hoće li se Čović odlučiti za igru na treći entitet jer bi to bila politička avantura i za njega. Za BiH posebno, kao i velika neizvjesnost. Ja nisam siguran da će se on na to olako odlučiti a potpuno sam siguran da o tome neće odlučivati sam".
 
“Oni koji su počeli nek` završe”

Međutim ukoliko do podrške Dodiku dođe, izvjesno je da je na pomolu nova, treća parlamentarna većina u BiH i nova politička sapunica. “BiH bi sa političkom osovinom  SNSD-SDA-HDZ ponovo bila na početku”, smatra Emil Karamatić, urednik portala Neznase.ba, iz Mostara: „Vraća se ponovo stara priča i što je u ovom trenutku i najrealnije. Oni koji su i započeli da i završe priču. Koliko je to najpoštenije i najrealnije…, ali kad sve sagledamo to je jedino moguće stanje. BiH nije sazrila sa socijaldemokratiju“.Ostale stranke iz Federacije ne razmišljaju o podršci Lagumdžijinoj smjeni. Ipak i bez njih Dodik bi sa SDA, HSP-om i HDZ-om BiH imao potrebnu entitetsku većinu, odnosno deset glasova poslanika iz Federacije BiH. Šestog septembra, na sjednici Predstavničkog doma, biće poznato da li je BiH dobila novu parlamentarnu većinu, što će podrazumjevati i rekonstrukciju Savjeta ministara BiH.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku