hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj referendum: Ni kazni ni sankcija! Čeka se Inzkov povratak iz Amerike

Slučaj referendum: Ni kazni ni sankcija! Čeka se Inzkov povratak iz Amerike

07 Maja
06:14 2011

Visoki predstavnik Valentin Incko prva tri dana iduće sedmice provest će u Njujorku gdje će razgovarati sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija i SAD-a o situaciji u BiH, a povratak u Sarajevo najavio je za četvrtak. U međuvremnu će, prema istina nezvaničnim najavama, iz Brisela u Banjaluku skoknuti Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku, kako bi razgovarala s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

 Igra velikih                  Sve se to radi u sklopu diplomatske akcije kako bi se spriječilo održavanje referenduma u RS. Dodik i dalje ne popušta i njegov tim uveliko priprema referendum. Pitanje na koje će građani odgovoriti je složeno: „Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika, posebno o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH te njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentu BiH?".Međunarodni zvaničnici danima već poručuju da je referendum direktni udar na Dejtonski sporazum i podrivanje ustavnog poretka BiH. U Sarajevu su u četvrtak kratko zasjedali ambasadori država članica Vijeća za implementaciju mira i, iako se najavljivalo, nikakvu odluku nisu donijeli. Incko je samo poručio da je dao rok od sedam dana da vlasti RS ponište odluku o raspisivanju referenduma i ako to ne urade, on će ga poništiti.Šta se, dakle, može očekivati idućeg četvrtka ili petka? Ništa – saznaje „San" iz svojih međunarodnih izvora.

Osim Srbije, podršku referendumu daje Rusija, a i Francuska nema ništa protiv da se održi. Sve u svemu, Dodikova provokacija i nejedinstvo u Evropskoj uniji doveli su do toga da je EU upala u živo blato i da se našla u iznimno neugodnoj situaciji. Ako OHR poništi odluku o raspisivanju referenduma, EU rizikuje dodatnu nestabilnost na Balkanu i nove gadne probleme u BiH koje Dodik priželjkuje i najavljuje izlaskom svih predstavnika RS u državnoj vlasti, uključujući i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara čime bi potpuno paralisao državu. S druge strane, ako ne poništi odluku, EU će i definitivno izgubiti uveliko poljuljani autoritet i rejting.

To je upravo karta na koju igra politika koju provodi Dodik s tim što on svakako nije ni glavni strateg ni kreator. U ovom slučaju radi se o visokoj politici velikih igrača. Njemački politički analitičari smatraju da iza svega stoji zvanična Moskva koja preko Srbije hoće da ojača svoj uticaj na Balkanu, a Dodik služi za vješto provociranje međunarodne zajednice kako bi je oslabio što Moskvi otvara prostor.Ovo utoliko više što je u posljednje vrijeme izuzetno porastao uticaj Turske na Balkanu, a poznato je da je Ankara moćni saveznik SAD-a. Rusija je jedan od garanta Dejtonskog sporazuma i pošto nije učestvovala u njegovom kreiranju, potpisala ga je stisnutih zuba na što je bila prinuđena jer je u to vrijeme bila ekonomski slaba i trebali su joj zapadni krediti i investitori. Rusija je danas moćna, a njen interes na Balkanu isključivo je vezan za energetiku i ostvaruje ga preko Srbije i potom, uz pomoć Beograda, preko Republike Srpske. Naravno, prostor Rusiji otvara i to što Evropska unija nema nikakve strategije kada je BiH u pitanju.

Dogovor na pomolu            Milorad Dodik je svjestan svoje uloge igrača u igri velikih i to obilato koristi za lične interese. Referendum s unaprijed poznatim odgovorom, treba mu kako bi definitivno ojačao svoju vladavinu i režim u RS, tako što u prvi plan istura građane dajući im prividnu moć. Da bi pojačao svakako lažni utisak da su građani ti koji odlučuju, kazao da će napustiti funkciju ukoliko stanovnici RS ne budu na referendumu glasali protiv Suda i Tužilaštva BiH iako mu je savršeno jasno da te državne pravosudne institucije neće biti ukinute.I šta dalje, šta u ovakvoj situaciji može uraditi Brisel, može li uopšte povući konkretne poteze?

S obzirom na dosadašnje pristajanje na raznorazne ucjene, čemu je kumovalo nejedinstvo u Evropskoj uniji, teško je bilo šta očekivati? Zvanični Vašington stoji po strani što dodatno otežava situaciju Evropskoj uniji uvučenoj u živo blato. Očigledno da je Amerika prepustila Briselu da riješi slučaj BiH, naravno spremna da reaguje štro i energično ukoliko zatreba. Kako sada stvari stoje, intervencija Vašingtona je neophodna što prije kako brod zvani BiH, u koji je već ušla voda, ne bi potpuno potonuo.Po svoj prilici, EU će se opredijeliti i krajem iduće sedmice donijeti rješenje koje će biti „onako, onako". To znači da neće biti nikakvih kazni i sankcija za Dodika i vlasti RS, ali neće biti ni referenduma. Naravno, do idućeg četvrtka ili petka bit će medijskih zatezanja, natezanja, prepucavanja i optužbi.

U međuvremenu će s Dodikom će biti postignut dogovor da pravni eksperti Evropske unije urade program reforme pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. On će na to pristati i sasvim lako i ležerno sve prikazati kao još jednu svoju pobjedu u borbi za Republiku Srpsku i srpski narod, a Narodna skupština RS će to prihvatiti i odlučiti da nema potrebe za referendumom pošto su svi zahtjevi RS uvaženi. Valentin Incko, Ketrin Ešton i Brisel će odahnuti jer takvim rješenjem nijedna strana neće biti poražena.Naravno, osim države Bosne i Hercegovine i njenih građana koji političarima trebaju samo kao živi štit kako bi ostvarili privatne interese. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku