hamburger-icon

Kliker.info

“Slučaj Previšić”: Monstrum iz Gabele slobodno šeta

“Slučaj Previšić”: Monstrum iz Gabele slobodno šeta

30 Juna
16:49 2008

Ovih dana navršavaju se  dvije i pol godine od kada se bivši upravnik zloglasnog logora «Gabela» Boško Previšić zvani Boko (57) iz Grabovina kod Čapljine pobjegao  iz BiH nastojeći da izbjegne suđenje za teške ratne zločine počinjene u logoru «Gabela» kod Čapljine, zloglasnom logoru «Herceg-Bosne», piše "Dnevni avaz". Podsjetimo, Previšić je pobjegao tačno na dan kada mu  je na Kantonalnom sudu u Mostaru trebalo započeti suđenje. Koristeći dvojno državljanstvo, već prvog dana bijega sklonio u Hrvatsku, tačnije u Metković gdje mirno živi. Ne strahuje da bi mogao biti uhapšen, jer ga kao dvojnog državljanina štiti i Ustav Hrvatske. I za njim je, kao u poznatom slučaju Ante Jelavć,  raspisana potjernica,  ali, bez ikakvog efekta. No, Previšić ne samo da mirno živi u susjednoj Hrvatskoj već, prema pouzdanim informacijama našeg lista,  već duže vrijeme kreće na relaciji Metković – Čapljina, gdje i dalje živi njegova uža porodica. Očito bez straha prelazi i državnu granicu. Tako je u više navrata  primijećen i u Čapljini. Navodno se sasvim slobodno kreće. Dakako, lokalna policija ga nije uhapsila. A da sve bude gore, Previšićeva kćerka, kako nam je potvrđeno, već izvjesno vrijeme radi kao pripadnik Granične policije BiH u Hercegovini?!

U razgovoru za «Dnevni avaz» kantonalni tužitelj zadužen za ovaj predmet Sead Đikić istakao je svoje ogorčenje zbog činjenice da Previšić nije priveden pred lice pravde.

– Raspitivao sam se u vezi s ovom osobom. I od mene su doprle informacije da Previšić čak dolazi kući na području Čapljine i da je tamo viđan, da tamo povremeno boravi. Tužno je da još uvijek nije uhapšen. U više navrata sam kontaktirao policijske organe kako bi ova osoba bila uhapšena, ali bez ikakvog rezultata. Uzalud. Ovaj predmet je na  Kantonalnom sudu Mostar i vjerovatno bi i taj sud trebao biti aktivniji po pitanju hapšenja ove osobe, koja izbjegava pravdu – rekao nam je tužitelj Đikić za «Avaz».  

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar Previšiću se stavlja na teret da je tokom 1993. godine kao upravnik zatvora u Gabeli kod Čapljine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Više od hiljadu zatvorenika je mjesecima držao u neuvjetnim hangarima. Prema optužnici, Previšić je on je 2. oktobra 1993. godine  ubio Mustafu Obradovića (1974.), u koga je pucao iz pištolja i stražareve puške samo zato što je kod njega pretresom pronašao komad hljeba i kutiju cigareta. Nije spriječavao  zlostavljanje na desetine zatvorenika, od čega su neki od njih i podlegli. Riječ je o Enveru Šabanoviću, Hivdiji Dizdaru, Bajri Hasiću, Nursretu Elezoviću, Mirsadu Žuji, Ibri Raziću i Mustavi Beši, svi iz Čapljine.  Pucao je na šestoricu logoraša iz pištolja, pogodivši  u lijevu natkoljenicu Asima Merdžu, kome je potom uskratio medicinsku pomoć.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku