hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Gaši : Miletić najavio hapšenje još oko stotinu osoba

Slučaj Gaši : Miletić najavio hapšenje još oko stotinu osoba

29 Novembra
05:34 2008

Zlatko Miletić, direktor Uprave policije MUP-a Federacije BiH u petak je poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH otkrio da će uskoro biti privedeno još oko stotinu osoba koje se na neki način povezane sa Muhamedom Ali Gašijem i njegovom grupom, naglasivši da „među tim osobama ima i onih dobrostojećih“.On je ovo najavio govoreći o sigurnosnom stanju u Federaciji BiH, a zanimljivo je da su poslanici, nakon što su saslušali njega i federalnog ministra policije Muhidina Alića, odlučili da raspravu odgode za iduće zasjedanje.Prema onome što je kazao Miletić, BiH je najgori dio Evrope kada je riječ o procentu povratnika u izvršenju krivičnih djela – u u ovoj godini od ukupno 12.750 počinilaca, a njih 4.744 su odranije poznati policiji. Razlog je, po mišljenju direktora Uprave policije, i to što u Federaciji BiH nema dovoljno zatvorskih kapaciteta kako bi svi osuđeni odležali kazne. Inače, trenutno se u zatvorima nalazi 1.752 osuđenika. Samo u sarajevu već godinama na odlazak u zatvor čeka 370 pravosnažno osuđenih osoba. Zbog toga, kaže on, ali i nekih drugih pokazatelja, građani s pravom imaju osjećaj da sigurnosna situacija u FBiH nije dobra.

Dva pravca istrage            Sigurnosna situacija je naročito narušena posljednjih mjeseci zbog slučajeva koji su izazvali veliku pažnju javnosti poput terorističkog napada u centru FIS u Vitezu i slučaja Muhameda Ali Gašija i njegove grupe kojoj se sudi u Sarajevu – kazao je Miletić.On je kazao da naručilac napada u FIS-u još nije otkriven i otkrio je da se istraga vodi u dva pravca, uz naglasak da očekuje da će cijeli slučaj uskoro biti rasvijetljen i riješen. Dodao je da je taj slučaj dokaz da u FBiH postoji terorizam i da će zbog terorizma u budućnosti biti dosta problema. Od federalnih vlasti je zatražio usvajanje zakonskih propisa o borbi protiv terorizma, ali i niza drugih propisa kojima bi se stvorili uvjeti za efikasnu borbu protiv kriminala. On se založio za donošenje zakona o oduzimanju nelagalno stečene imovine.

Nerasvijetljno 77 ubistava        Od 1996. godine do danas u Federaciji su se desila 774 ubistva, a 77 još uvijek nije rasvijetljeno i riješeno. Najviše neriješenih ubistava, čak 17, ima u Srednjebosanskom kantonu. Da policija nema prave uvjete, govori i podatak da MUP FBiH nema helikopter kojim bi brzo mogao prebaciti svoje pripadnike na mjesto događaja. Miletić je ovaj podatak iznio govoreći o ulozi MUP-a FBiH u potrazi za Željkom Milovanovićem koji je osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku