hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Bijedić : Izvještaj o avionskoj nesreći i dalje sakriven u Beogradu

Slučaj Bijedić : Izvještaj o avionskoj nesreći i dalje sakriven u Beogradu

18 Januara
05:17 2011

Džemal Bijedić, jedan od vodećih funkcionera bivše Jugoslavije poginuo je prije 34 godine na današnji dan, u avionskoj nesreći. Bio je čovjek kojeg su svi voljeli i sigurno je jedan od najomiljenijih političara iz komunističkog vremena, pogotovo u našoj zemlji za koju se oduvijek borio.

Svi mu vjerovali          Potpisnik je letaka za borbu za autonomiju BiH u međuratnom periodu do 1941 godine. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlade BiH, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća BiH, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća 1971 godine. Iako nikada nije imao priliku da ga upozna, Džemal Bijedić njegov unuk, po kojem je i dobio ime, sa velikim zadovoljstvom priča o svom dedi.

– Toliko vremena je prošlo od njegove pogibije, a ljudi ga i dalje stalno spominju. Ono što je još važnije jeste da nikada nisam čuo da je neko rekao nešto loše o njemu – kaže Bijedić za "San", naglašavajući da njegovog dedu poštuju u svim zemljama bivše države.- Gdje god da otputujem, bilo u Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju svi ga hvale. Ono što se najčešće može ćuti, jeste da su jedino njemu vjerovali i Srbi i Hrvati i Muslimani. To dovoljno govori kakav je bio čovjek – kazao je Bijedić, dodajući da će uskoro izaći knjiga o životu Džemala Bijedića.- Grupa autora radi na knjizi koja će brzo biti gotova. Tu će biti obuhvaćen njegov cijeli život te će se spominjati veliki broj anegdota, koje se i danas pričaju o njemu. Bit će govora i o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo i nikad do kraja razjašnjenim okolnostima kako se to desilo – rekao je Bijedić.

Porodičan čovjek          On kaže da je porodica pokušala doći do dokumenata o pomenutoj nesreći, koji se nalaze u Beogradu, ali tamošnje vlasti to nisu dozvolile.- Nekoliko puta tražili smo da vidimo izvještaj o nesreći, ali svaki put smo odbijeni, bez ikakvog objašnjenja. Čak ni dijelove aviona nismo mogli vidjeti. Sve to ukazuje da je pri padu aviona bilo dosta sumnjivih radnji – istakao je Bijedić, koji kaže da je njegov dedo najviše volio da se druži sa običnim ljudima.- Čuo sam stotinu puta da je često volio pobjeći od svakodnevnih obaveza, kako bi razgovarao sa ljudima i podijelio njihove probleme. Također, bio je porodičan čovjek i gdje god da je išao nije se odvajao od svoje supruge Razije, koja je poginula zajedno s njim – rekao je Bijedić

Dolaze iz Austrije            Na sarajevskom groblju Bare danas će se okupiti poštovaoci lika i djela Džemala Bijedića, kako bi odali počast ovom velikom čovjeku.- Kao i do sada, polaganjem cvijeća na dan pogibije svi oni koji poštuju lik i djelo Džemala Bijedića još jednom će ga se prisjetiti. Doći će i članovi Udruženja Džemal Bijedić iz Austrije, koje već dugi niz godina postoji u Beču – rekao je Bijedić. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku