hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Bosna : Komšić napustio SDP da ne bi bio isključen iz partije!

Slobodna Bosna : Komšić napustio SDP da ne bi bio isključen iz partije!

24 Jula
19:38 2012

Pismeni zahtjev Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednika SDP BiH upućen predsjedniku SDP-a u Novom Sarajevu, općini u kojoj Komšić živi i u kojoj je partijski "povezan" da ga se briše iz članstva ove stranke, svakako je politički događaj čije će se posljedice, značaj i reperkusije moći pratiti i mjeriti u danima, nedjeljama, pa i mjesecima koje slijede.Ovakav radikalan potez, na prvi pogled stigao je iznenada i malo ko ga je mogao očekivati. Pogotovo nakon što je prva Komšićeva ostavka, data u martu na dužnost u vrhu SDP-a okončala prilično pomirljivo, kompromsierski, bezmalo kapitulantski sa njegove strane.Međutim, bolje upućeni, odnosno oni koji su izbliza bili svjedoci rasprave i tonova sa sjednice Predsjedništva SDP-a održane u petak, Komšićev izlazak iz SDP-a BiH nimalo nije iznenadio.

Jedina dilema nakon te sjednice partijskog vrha bila je ko će prije reagirati: da li će rukovodstvo SDP-a BiH isključiti Komšića iz svog članstva, ili će ih on preduhitriti zatijevom za brisanjem svog imena iz stranačke evidencije?! Komšićevom napuštanju sjednice prethodila je rasprava o dokumentu kojeg je SDP BiH napravio sa Savezom za bolju budućnost i dva HDZ-a koji se odnosi na budući izbor zastupnika u Domu naroda Federalnog Parlamenta.Komšić, koji je među rijetkim taj dokument dobio i pročitao nekoliko dana ranije, najavio je svoje protivljenje njegovom osnovnom duhu-antibosanskom i etnonacionalističkom.To je ponovio i na sjednici partijskog Politbriroa, nakon čega je bio izložen besprizornim kritikama, napadima, pa i osobnim uvredama i diskvalifikacijama.U ovom posljednjem prednjačio je potpredsjednik Damir Hadžić neukusnim omalovažavanjima, diskreditiranjem stranačkog kolege. Ohrabrivao ga je predsjednik Zlatko Lagumdžija, asistirali su i neke druge stranačke sive eminencije, poput Marina Ivaniševića i Lidije Korač.

Optuživali su Komšića što bez saglasnosti istupa u medijima, da samo kritizira a ništa ne predlaže, da je populista i demagog bez pokrića.Kada je Lagumdžija da bi smirio uzavrelu, netolerantnu raspravu dao pauzu, u hodnicima zgrade SDP-a nastavljene su svađe, prepirke, uvrede. Jedan izvor iz SDP-a koji je bio prisutan toj mučnoj raspravi, kaže da je u jednom trenutku sve mirisalo na fizički obračun Komšića sa pojedincima iz vrha svoje partije.Prisutni su se u jednom trenutku uplašili da bi čaša iz koje je Komšić pio sok mogla završiti na glavi jednog od njegovih najžešćih kritičara. Uzbuđeni i povrijeđeni Komšić se u posljednji čas pribrao i napustio prostorije SDP-a."Onaj ko je bio prisutan te večeri u prostorijama SDP-a, morao je znati da se Komšić nikada više neće vratiti u partijsku Centralu", kaže naš izvor.Samo je bilo pitanje da li će on prvi potez povući i napustiti SDP, ili će iz svoje, sada bivše stranke, biti izbačen i kada će se to desiti?!", tvrdi naš izor. Senad Avdić (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku