hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Bosna : Ćime Gaši Bakira plaši

Slobodna Bosna : Ćime Gaši Bakira plaši

17 Jula
16:43 2009

Senzacionalno „otkriće" koje je u više navrata posljednjih dana plasirao „Dnevni avaz", prema kojem najpoznatiji (nepravomoćno, na 20 godina osuđeni) sarajevski kamatar MUHAMED ALI GAŠI treba, u zamjenu za oslobađajuću presudu, biti „svjedok-pokajnik protiv BAKIRA IZETBEGOVIĆA, pored toga što je neozbiljno, netačno i pravno nelogično, poslužilo je za daljnje histeriziranje (bošnjačke) javnosti u strahu od „politički montiranih sudskih procesa" …

Pozivajući se na „monstruozne špekulacije" koje, navodno, posljednjih dana kruže među sarajevskim odvjetnicima, političarima i obavještajcima (?), Dnevni avaz je prošlog vikenda objavio „šokantnu" vijest da se protiv Bakira Izetbegovića, i to u najvećoj tajnosti, sprema optužnica. Kako su „otkrili" novinari Dnevnog avaza, glavnu ulogu u montiranom sudskom procesu „sinu najvećeg sina bošnjačkog naroda", mogao bi imati Muhamed Ali Gaši, koji je prošlog mjeseca nepravomoćno osuđen na dvadeset godina zatvora?! Prema scenariju koji su, tvrde zabrinuti novinari Avaza, osmislili Izetbegovićevi politički protivnici, a podržali pojedini tužiteljski i međunarodni krugovi, Muhamed Ali Gaši bi u zamjenu za smanjenje zatvorske kazne dobio status svjedoka-pokajnika, optužio Izetbegovića kao svog pokrovitelja i nalogodavca, nakon čega bi „Alijin sin" otišao na sigurnu robiju. „Namjera je da se nastavi satanizacija porodice Izetbegović, da se dokaže da je Alija bio ratni zločinac i islamski fundamentalista, a da je njegov sin kriminalac koji, navodno, stoji na čelu najprljavije ulične mafije", upozorili su novinari Dnevnog avaza.

POTVRDA NEPROVJERENIH ŠPEKULACIJA                        I mada se iz tendencioznog teksta o pokušaju kriminalizacije šefa Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH ne može čak ni nazrijeti iz kojih je izvora novinarima Avaza plasirana ta „ekskluzivna" informacija, zbog čega s pravom valja posumnjati kako je posrijedi još jedna njihova paranoidna izmišljotina, trebala su proći samo dva dana da se u istim novinama, istim povodom, oglasi i sama žrtva navodnog pravosudnog progona. Podsjećajući kako je već decenijama meta laži i insinuacija, Bakir Izetbegović u ovotjednom intervjuu Avazu nije odbacio mogućnost da su bošnjački politički protivnici, uistinu, pripremili scenarij koji su njegovi novinarski saveznici na vrijeme osujetili. „Cilj je izvaditi kičmu Bošnjacima, zadati im strah", poentirao je Bakir Izetbegović. Iz ranijeg pisanja Avaza, pak, znamo da kičma Bošnjaka počiva na tri stuba – duhovnom (reis Mustafa Cerić), političkom nasljeđu (Alija Izetbegović) i medijskom (utemeljitelj Dnevnog avaza Fahrudin Radončić).

No, da vidimo sada kako stoje stvari kada se barata konkretnim činjenicama. Za trajanja višemjesečnog suđenja braći Azizu i Muhamedu Ali Gašiju, njihovom zetu Edinu Hotu, te Mirsi Krasniću, Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću i Sinanu Ljuci, i saslušanja na desetke svjedoka, ime Bakira Izetbegovića nikada nije spomenuto u bilo kojem kontekstu, niti je eventualna veza Izetbegovića i Gašija ikada bila predmet policijske istrage. (Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu je, podsjetimo, istraživalo povezanost Muhameda Ali Gašija i Izetbegovićevog intimusa Senada Šahinpašića Šaje, no, osim vulgarnih telefonskih razgovora, nisu nađeni čvrsti dokazi kojim bi se Šaja svrstao među članove Gašijeve „zločinačke organizacije". )Jednako tako, i nakon što je Muhamed Ali Gaši 23. juna osuđen na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu i do daljnjeg smješten u pritvor sarajevskog Centralnog zatvora, nije imao kontakta ni s predstavnicima Tužiteljstva, niti s bilo kakvim istražiteljima – domaćim ili strancima. „Nije nam poznato da je Muhamedu Ali Gašiju ikada nuđena bilo kakva nagodba", kazali su nam Gašijevi odvjetnici Dragan Barbarić i Zdravko Raič. Budući da je vijest o navodnim Gašijevim pregovorima s Tužiteljstvom i mogućem svjedočenju protiv Bakira Izetbegovića bila novost i za branitelje drugih pripadnika sarajevske „zločinačke organizacije", jasno je kako novinari Avaza tu informaciju, zasigurno, nisu dobili u odvjetničkim krugovima. Zanimljivo je, međutim, i da je kantonalni tužitelj Oleg Čavka koji je zastupao optužnicu protiv Gašija upravo u Dnevnom avazu „otkrio" da Muhamedu Ali Gašiju nudi ulogu svjedoka-pokajnika protiv Bakira Izetbegovića. «Na tu temu nikada nisam razgovarao niti s optuženim Gašijem, niti sa njegovim advokatima, niti su mi novinari postavili takvo pitanje. Ne obazirem se na pisanje Avaza niti na ono što priča Bakir Izetbegović. A to što dršću, što se tresu, nije mi mrsko. Očigledno je da postoji nešto zbog čega ne spavaju mirno, a šta je to konkretno, oni najbolje znaju», odgovara tužitelj Oleg Čavka.

„NACIONALNI IZDAJNIK"                                    S druge strane, Gašijevi prijatelji tvrde kako su posljednji napisi u Dnevnom avazu silno zabrinuli i samog Muhameda Ali Gašija, koji strepi za svoju sigurnost. „Prvo su ga osudili na dvadeset godina zatvora, onda su ga u pritvoru razdvojili od Mirse Krasnića, a sada ga tretiraju kao nacionalnog izdajnika. Muhamed nema nikakve veze s tim pričama, zabrinut je, jer ovo je bio poziv na njegov linč", tvrdi jedan od Gašijevih znanaca, navodeći kako se njegov prijatelj našao u neugodnoj situaciji, budući da nije u mogućnosti demantirati neistine koje su o njemu, kao famoznom svjedoku-pokajniku, objavljene posljednjih dana. 

ZLOČIN I KAZNA "ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE"                           Iako je prvostupanjska presuda braći Gaši i njihovim kompanjonima izrečena 23. juna, odvjetnici osmorice osuđenika još nisu dobili pismene presude, zbog čega će kasniti i s pisanjem žalbi. Zakonski rok za dostavljanje presuda je, inače, petnaest dana, s tim da u slučajevima složenijih sudskih predmeta može iznositi maksimalno mjesec dana. No, premda krajnji termin za obrazloženje višegodišnjih zatvorskih kazni koje su izrečene pripadnicima prve sarajevske „zločinačke organizacije" ističe narednog tjedna, nema naznaka da su članovi Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, pod predsjedavanjem sutkinje Dalide Burzić, taj posao priveli kraju.  Suzana Mijatović i Mirsad Fazlić (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku