hamburger-icon

Kliker.info

Slavo Kukić o napadu na profesora Grebu: Seoske vucibatine pokazale su stanje društva

Slavo Kukić o napadu na profesora Grebu: Seoske vucibatine pokazale su stanje društva

19 Maja
06:53 2012

Akademska zajednica u BiH šokirana je napadom na Zdravka Grebu, uglednog profesora Univerziteta u Sarajevu, kojeg su u srijedu uvečer u jednom širokobriješkom ugostiteljskom objektu pretukli huligani nakon utakmice Široki Brijeg – Željezničar. Profesor Sulejman Redžić kaže da najoštrije osuđuje ovaj napad i da smatra da je, bez obzira na okolnosti događaja, tamošnja policija neopravdano pritvorila Grebu. – Grebo, kao veliki patriota, ne zaslužuje takav tretman. Takav odnos policije u tom dijelu BiH vrlo je indikativan. Sjetimo se kada je u tom gradu ubijen navijač iz Sarajeva Vedran Puljić i još od tada nam je jasno da tamo policija očito ne vrši svoju misiju u skladu sa zakonom – kaže Redžić. On je pozvao institucije sistema BiH, a naročito Zapadnohercegovačkog kantona, da o ovom slučaju otvore jednu ozbiljnu raspravu.

Profesor Adnan Velagić, dekan Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, kaže da ovaj događaj zaslužuje širu osudu. – To je i sramno i žalosno. Bilo ko od nas danas može biti žrtva. Batinanje profesora kako ko gdje stigne dno je dna jednog društva. Pozivam na protest akademsku zajednicu u BiH, koja mora učiniti sve da zaštiti profesora Grebu – kaže Velagić. Vijest o napadu na profesora Grebu zatekla je i Slavu Kukića, profesora Sveučilišta u Mostaru.
– Činjenica da jedan sveučilišni profesor samo zato što na jednom mjestu izrazi svoje sportsko opredjeljenje dobije degenek od seoskih vucibatina, samo po sebi ne govori o vucibatinama, nego o društvenom ambijentu koji je pogodno tlo za stvaranje tih vucibatina – dodaje Kukić.

Lukač traži informaciju

Federalna uprava policije (FUP) za sada nije komentirala napad na profesora Grebu. Dragan Lukač, direktor FUP-a, kaže za "Avaz" da za tim trenutno nema potrebe, ali da će poduzeti određene korake. – Mi ćemo zatražiti od Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova da nam dostavi detaljnu informaciju o tom događaju i onda ćemo moći sagledati sve njegove aspekte – ističe Lukač. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku