hamburger-icon

Kliker.info

Skupa igra:Brexit će EU stajati do 40 milijardi eura godišnje, profitirat će SAD, Kina i Rusija

Skupa igra:Brexit će EU stajati do 40 milijardi eura godišnje, profitirat će SAD, Kina i Rusija

22 Marta
06:55 2019

Brexit će stajati Europsku uniju do 40 milijardi eura godišnje, najteže će pogoditi Britaniju a na najvećem će dobitku biti Rusija i Kina, pokazala je u četvrtak studija njemačke Zaklade Bertelsmann.

Izlazak iz Europske unije bez sporazuma o razdruživanju stajao bi Britaniju 57 milijardi eura godišnje, odnosno približno 876 eura po stanovniku, pokazuje istraživanje Zaklade Bertelsmann. Ukupno bi zemlje EU-a, bez Britanije, takav ishod stajao 40 milijardi eura, pri čemu bi na najvećem gubitku bile izvozno orijentirane zemlje, poput Njemačke i Francuske, utvrdi su autori istraživanja.

Za Njemačku bi izlazak Britanije bez dogovora značio smanjenje vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo 10 milijardi eura godišnje, odnosno oko 115 eura po stanovniku, izračunali su u Zakladi Bertelsmann. Godišnji gubitak Francuske iznosio bi osam milijardi eura a upola manje od tog iznosa godišnje će gubiti Italija. Istraživanje također pokazuje da bi određene zemlje izvan Europe mogle imati koristi od istupanja Britanije iz EU-a bez dogovora.

Tako bi Sjedinjene Države mogle na dobitku od nekih 13 milijardi eura godišnje. U Kini bi plus mogao iznositi oko pet milijardi eura godišnje a u Rusiji oko 260 milijuna eura godišnje. Uređeni Brexit značajno bi ublažio negativne efekte, pri čemu se gubitci uglavnom pripisuju carinskim pristojbama i smanjenoj konkurentnosti u Europskoj uniji, uz negativne posljedice po cijene i plaće. Na razini EU-a gubitak bi prema takvom scenariju iznosio oko 22 milijarde eura. U slučaju Britanije bio bi sveden na 32 milijarde eura dok bi onaj Njemačke bio prepolovljen, na pet milijardi eura.

“Brexit negativno utiče na europske lance vrijednosti. Poskupljuje trgovinu unutar Europe pa bi trgovina s ostatkom svijeta mogla postati atraktivnija”, konstatira Dominic Ponattu iz Zaklade Bertelsmann, jedan od autora istraživanja.

Drugi je autor istraživanja “Procjene utjecaja Brexita na europske zemlje i regije” Giordano Mion sa Univerziteta u Sussexu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku