hamburger-icon

Kliker.info

Škola fudbala za primjer : Bambinosi postavljaju standarde u bh. fudbalu

Škola fudbala za primjer : Bambinosi postavljaju standarde u bh. fudbalu

24 Oktobra
16:11 2017

Prema podacima FIFA-e koja je napravila sveobuhvatno svjetsko istraživanje, u Bosni i Hercegovini je registrovano oko 70.000 fudbalera. Komentarišući stanje u bh. nogometu, mnogi se slažu da se dosta toga mora mjenjati, od zakona o sportu, pa do samog pristupa radu. Najveći stručnjaci tvrde da pravo i temeljito podizanje kvaliteta na zelenim terenima mora krenuti sa stručnim pristupom u stvaranju fudbalera od malih nogu pa do seniorske kategorije.

Zadnjih pet godina u Bosni i Hercegovini i regiji registrovano je na stotine škola fudbala koje rade s djecom. Škola fudbala Bambinosi Sarajevo je jedna od onih koje su se izdvojile u sami vrh regionalnog nogometa. Ovo nije subjektivno pisanje autora teksta, nego i sami rezultati, kako unutar BiH, tako i na medjunarodnoj sceni, potrvdjuju ovakve navode. Bambinosi diljem regije osvajaju turnire, njihovi dječaci bivaju proglašeni najboljim igračima i strijelcima, a gomlani nerjetko odnose zlatne medalje medju čuvarima mreže. Naravno, svi ovi uspjesi ne dolaze preko noći niti sami od sebe.

Vlasnici Bambinosa su dvojica bivših prvotimaca FK Sarajeva Elmir Behlulović i Muamer Dalipagić. To je ona slavna generacija koja je tek trebala krenuti stazama slave u 19-oj godini kada im je krila sasjekao rat u Bosni i Hercegovini. Elmir Behlulović je prijatelj i suigrač Elvira Baljića koji je završio u jednom od najvećih klubova svjeta, Real Madridu, dok je Dalipagić bio medju najperspektivnijim odbrambenim igračalima u BiH. Oni se brinu da sve funkcioniše i da 260 djece, koliko članova broje Bambinosi, imaju uslove koji su na najvećem niovu u državi. Treninzi za najmladje se odvijaju u sali koja se grije tokom zimskih mjeseci na Fakultetu za sport i kulturu, dok stariji polaznici treniraju na pomoćnom terenu stadiona Koševo – Asim Ferhatović Hase.

Pored Behlulovića i Dalipagića, koordinator trenerskog kadra je iskusni Amir Misimović Šifto, čovjek koji je stvarao poznatu Školu fudbala Bubamara. Pored njega tu su, bivši reprezentativac kadetske selekcije Jugoslavije i igrač FK Sarajeva Nermin Gogalić, nastavnik tjelesnog odgoja i bivši igrač sarajevskog Unisa Elvir Sućeska. Grupu od ukupno 12 trenera sa vlasnicima, dalje čine: Semir Zilić, Rusmir Kadrić, Elvir Vilić, Edin Hajdarević, Kerim Hadžić, Amir Čolaković i Faruk Gogalić. Generalni sekretar škole je takodjer bivši fudbaler Sabahudin Zubetljak.

Kad smo pitali Behlulovića da kaže koji je to koncept i program pa Bambinosi privlače sve veći broj dječaka u svoje redove, on je rekao: “Mi prije svega vodimo računa o sportskom odgoju djece i ukupnom njihovom sazrijevanju. Sasvim sigurno je da su roditelji i škola na prvom mjestu kada je u pitanju odrastanje čovjeka, ali mi isto tako činimo sve da, dok su sa nama, budu dobri fudbaleri, dobri drugovi i da se uče radnim navikama i disciplini. To je velika odgovornost, ali i zadovoljstvo vidjeti djecu, koja su s nama 4 godine, kako iz mališana izrastaju u prave dječake sa sportskim duhom.”

(Kliker.info-Sportske.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku