hamburger-icon

Kliker.info

Skandal u Dortmundu : Navijači Fenerbahčea organizirali promociju filma koji negira genocid?!

Skandal u Dortmundu : Navijači Fenerbahčea organizirali promociju filma koji negira genocid?!

12 Novembra
16:22 2022

Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar iz Sarajeva, na Twitteru je upozorio na skandal koji se sinoć dogodio u Dortmundu, a za koji su, čini se, krivi navijači turskog kluba Fenerbahče!

Kako javlja Radio Sarajevo on je, obrativši se klubu Fenerbahčke, napisao:”Vaš klub u Dortmundu, u Njemačkoj, dopustio je prikazivanje dokumentarca koji negira genocid. Čini se da je autor prevario ovu zajednicu, ali ipak je neprihvatljiva podrška revizionističkoj propagandi u vezi BiH. Očekuje se vaše hitno objašnjenje i distanciranje od ovoga”, poručio je on.

Riječ je o dokumentarcu Borisa Malagurskog o RS-u, imena Republika Srpska: Borba za slobodu. Film je trebao biti prikazan u kinima diljem Europe, no brojna kina i države prepoznale su zle namjere, nacionalističku propagandu i negiranje genocida u Srebrenici, što je osnov ovog “filmskog” sadržaja.

Udruženje navijača turskog kluba iz Njemačke reagiralo je na navode da je u njihovim prostorijama prikazan sporni film Borisa Malagurskog ”Republika Srpska: Borba za slobodu”, navodeći kako nisu znali da će “pomenuti film biti prikazan“, već da im je rečeno da će tu biti održan “sastanak u društvene svrhe”, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom odgovoru na upit AA, koji je objavljen i na stranicama udruženja na društvenim mrežama, o ”prikazivanju filma srpskog nacionalističkog režisera Borisa Malagurskog“ 24. oktobra 2022. godine, iz udruženja navode kako je 22. oktobra 2022. godine jedna osoba došla u prostorije udruženja i pitala da iznajmi prostor na jedan dan, 24. oktobra.

Naveli su kako su prostorije i ranije iznajmljivane različitim udruženjima i pojedincima koji su ih željeli koristiti u društvene svrhe.

“Kao što je to slučaj i ranije, osoba je upitana u koje svrhe će biti korišten prostor, na što je rečeno da će biti održan sastanak u društvene svrhe, a ni u kojem slučaju nije rečeno da će ovaj ružni film biti prikazan”, navedeno je u saopćenju udruženja.

Dodali su kako i dalje osjećaju bol zbog genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

“I dalje cijelim tijelom osjećamo bol zbog genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Shodno statutu, naše udruženje danas ne služi nikakvim vjerskim, političkim i individualnim skupinama, već je od samog osnivanja uvijek na strani ugnjetavanih, ma gdje se nalazili u svijetu”, istaknuto je.

Navedeno je kako Bosna i Bošnjaci imaju posebno mjesto u srcima svih koji vole Fenerbahce.

“Duboko nas je rastužilo to što smo nehotično povrijedili našu braću Bošnjake. Zbog toga se izvinjavamo cijelom bošnjačkom narodu, tražimo oprost i naglašavamo da ćemo ih kao milioni navijača Fenerbahcea do kraja podržavati“, navedeno je u saopćenju.

Na kraju su još jednom osudili genocid u Srebrenici i odali počast svim šehidima.

Saopćenje udruženja uslijedilo je kao reakcija na objavu Malagurskog na Twitteru u kojoj je zahvalio turskoj zajednici u Gelsenkirschenu, gdje je prikazan sporni film, navodeći kako je “na taj način očitana lekcija Njemačkoj kada je u pitanju sloboda izražavanja i evropske vrijednosti”.

Mnoga udruženja u BiH reagirala su na informaciju da je u prostorijama u Gelsenkirschenu prikazan sporni film.

Nakon što je dokumentarni film “Republika Srpska – Borba za slobodu”, režisera i producenta Borisa Malagurskog, premijerno prikazan u Banjoj Luci, bilo je planirano prikazivanje i u gradovima širom Evrope. Međutim, spontanim, a kasnije i koordiniranim djelovanjem pojedinaca, udruženja i bosanskohercegovačke dijaspore spriječena je javna projekcija ovog propagandnog dokumentarnog filma u mnogim gradovima Evrope.​​​​​​​

Podsjećamo, samo u Kanadi je skoro 35.000 ljudi potpisalo peticiju za zaustavljanje premijere u evropskim gradovima kontroverznog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog o bosanskim Srbima, zbog iskrivljavanja činjenica o genocidu u Srebrenici.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku