hamburger-icon

Kliker.info

Sjever tri : Na pomolu rješenje trase koridora Vc kod Počitelja

Sjever tri : Na pomolu rješenje trase koridora Vc kod Počitelja

28 Decembra
14:12 2010

Federalno Ministarstvo prostornog uređenja, upoznalo je Vladu FBiH sa aktivnostima na pripremi i izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH na Koridoru Vc, s akcentom na rješenje "Sjever tri", za trasu kod Počitelja.

Najbolje rješenje               Nakon brojnih peripetija, oko toga može li se graditi most u Počitelju ili ne, može li i kuda će prolaziti Koridor Vc da ne naruši amfitetar zaštićenog spomenika Počitelja, stručnjaci smatraju da je "Sjever tri" najbolje rješenje. Prema njihovom mišljenju, ovo rješenje osigurava maksimalno izbjegavanje prostornih konflikata, kad je riječ o zaštiti kulturnog naslijeđa Počitelja, tehničkih mogućnosti trase i interesa lokalne zajednice.Kako za "San" kaže Erdal Trhulj, direktor Direkcije za autoceste FBiH, institucije koja je učestvovala u tehničkom dijelu rješenja, "Sjever tri" je bilo najbolje rješenje, kako se ne bi narušio Počitelj i njegova ambijentalna cjelina. IPSA institut, koji vrši konsultantske usluge, uradio je analizu i zaključio da je ta varijanta, iako nešto skuplja, jedina koja bi sve zadovoljila i ne bi ulazila  u zaštićenu zonu Počitelja.- Održana je javna rasprava u Čapljini gdje su bili prisutni svi nadležni, kako iz resornih ministarstava, tako i iz direkcije, te Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Na toj raspravi je jednoglasno usvojena varijanta "Sjever tri" – kazao je Trhulj i dodao da su prisutni na ostale varijante imali primjedbe, jer narušavaju prirodni amfiteatar.

Primjedbe Komisije          Tu je bilo i varijanti koje su nešto jeftinije, ali je bilo spornih elemenata. U jednoj varijanti most je bio nizvodno od Počitelja, koji je na visini od nekih sto metara i na taj način zatvara prirodni amfiteatar Počitelja. S obzirom da je Počitelj uvršten na Tentativnu listu Svjetske baštine zajedno sa svojim amfitetarom, predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH su stavili tu primjedbu – ističe Trhulj. Rješenjem "Sjever tri" bi problem oko Počitelja bio riješen i sad bi trebalo još samo da se, kaže Trhulj, proslijedi na Parlament FBiH, kad se on oformi, i nakon toga stvori prostorna osnova na tom dijelu.

Sporan Blagaj                        S druge strane, ostalo je, da se na trasi Koridora Vc, riješi pitanje trase kod Blagaja, jer je i on zaštićeni spomenik.- U skladu sa zaključkom Parlamenta FBiH, federalno Ministarstvo prostornog uređenja ugovorilo je, s kompanijom da uradi geoistražne radove za onu trasu koja obilazi Blagaj. Te analize, koje su u toku, su potrebne kako bi se našlo kompaktno rješenje da se nešto ne poremeti u ambijentalnoj sredini, posebno izvorište Bune. Kad se to završi, onda slijedi prezentacija rezultata i javna rasprava, kako bi se donio zaključak, mada tu ima još puno posla – kaže Trhulj. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku