hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanje na 2. maj 1992 : Na današnji dan prije 20 godina je spašena BiH (VIDEO)

Sjećanje na 2. maj 1992 : Na današnji dan prije 20 godina je spašena BiH (VIDEO)

02 Maja
05:02 2012

Da je agresor na današnji dan prije 20 godina uspio u svojoj namjeri da zauzme zgrade Predsjedništva BiH, Skupštine i RTV doma te likvidira prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića, historija BiH krenula bi drugim smjerom!Goloruka sarajevska mladost u trenirkama i patikama, bosanski inat i veliko srce uspjeli su zaustaviti dobro organiziranog i naoružanog neprijatelja, osujetivši agresorski plan da zemlju podijeli, a narod pokori. Historija BiH, ipak, nije krenula tokom kojim je to želio velikosrpski agresor i JNA, strana vojska na teritoriju naše zemlje.

Sarajevo gorjelo          Sarajevo je gorjelo 2. maja. Gorjele su zgrade "Pošte" i "Elektroprivrede BiH", agresor je pucao po sarajevskim naseljima. Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib prisjeća se da je plan napada na Sarajevo i zauzimanje Predsjedništva bio spremljen izvana i iznutra.- Plan neprijatelja bio je da napadne iz tri pravca: Vraca, odnosno Trebevića, Grbavice i Nedžarića. Već su bili pripremljeni tenkovi i transporteri, koji su došli do Vrbnja mosta i zgrade Doma sindikata. Da su uspjeli zauzeti Predsjedništvo i Skupštinu, državnost BiH došla bi u pitanje. Međutim, naše snage energično su se suprotstavile neprijatelju. To je bio historijski dan – podsjeća Hebib.

Dok su tenkovi i transporteri napredovali ka zgradi Predsjedništva, u Sarajevu se iznenada pojavio Fikret Abdić, koji je, prema riječima Hebiba, trebao preuzeti vlast nakon likvidacije predsjednika Izetbegovića. Simptomatično je, kaže, kako je Abdić uspio probiti obruč do Sarajeva i ko mu je u tome pomogao. Nedvojbeno je, kaže, da je Abdić bio dio dobro organiziranog plana da se izvrši državni udar.Prema riječima ratnog pomoćnika komandanta Teritorijalne odbrane Zaima Backovića Zagija, državni udar zaustavili su golobradi sarajevski mladići, entuzijasti, patrioti i dobrovoljci koji su srcem branili BiH i Sarajevo.Backović kaže da su za 2. maj karakteristične dvije stvari, borba za opstanak države i herojska odbrana grada. On podsjeća da je otmica rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića bila klasičan teroristički akt, a, kako ističe, zaboravlja se i da se 2. maja dogodio opći vojni napad na državu, odnosno institucije BiH.

Moćna JNA             – Agresor je ciljano napao "Poštu" i "Elektroprivredu", kako bi prekinuo veze i napajanje strujom, zatvoren je dotok plina i vode, grad je bio presječen, Dobrinja odvojena, iz kasarni, ali i s Trebevića, Poljina i mnogih drugih mjesta otvarana je paljba po sarajevskim naseljima. Jednostavno, cijeli grad bio je napadnut – kaže Backović.Mnogi smatraju da se pojedinci ni danas ne mogu pomiriti s porazom, koji je tada supermoćnoj JNA nanijela sarajevska mladost, zbog čega uporno pokušavaju revidirati historiju obilježavajući 3., a zaboravljajući 2. maj, dan kada je BiH opstala!

Kako su zaustavljeni niški specijalci
Da su niški specijalci izveli ono što su naumili 2. maja, Sarajevo bi definitivno palo. U tome ih je spriječila i jedinica Dževada Topića Tope, koja je zarobila 27 specijalaca i pukovnika Dragana Šuputa. – Da su uspjeli sastaviti komandu, Dom ljiljana i Vojna bolnica u Sarajevu bi pali. Krenuli su tada transporterima prema Domu ljiljana, gdje smo ih i zaustavili. Potom je dio specijalaca otišao u jednu zgradu, gdje su uzeli taoce, a drugi u Kulturni centar "Đuro Đaković". Borili smo se s njima od popodne do sutradan ujutro, kada smo ih natjerali da se predaju – sjeća se Topić.(Kliker.info-Dnevni avaz)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku