hamburger-icon

Kliker.info

Sirotinja mora da ide pješke : Uništiti 1.509 auta nego šta, tako država upravlja!

Sirotinja mora da ide pješke : Uništiti 1.509 auta nego šta, tako država upravlja!

26 Avgusta
06:04 2012
 U po krize, nestašice, neimaštine, suše i bijede, država BiH je pristupila grandioznom projektu uništavanja više od 1500 vozila koja su oduzeta vlasnicima zbog neurednih papira. O, genijalnog li čina još genijalnije vlasti!Da citiramo Ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja, koji je, na novinarsko pitanje kako će građani preživjeti novonajavljeno poskupljenje osnovnih životnih namirnica i energenata, mrtav ‘ladan rekao:- Štedite… Nemojte jesti.Bahiljevim postupkom se izgleda rukovodila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, pa je i mjerama brutalne štednje nad narodom, gladnim, golim i bosim, dodala i bahaćenje ispred njihovih iznurenih očiju.Naime, tačno 1.509 vozila koje je oduzela Uprava za indirektno oporezivanje biće uništeno, jer država nije omogućila zakonski osnov da budu prodata ili donirana. Riječ je o vozilima koja su oduzeta zbog carinskih prekršaja, a najviše u toku 2003. i 2004. Godine, jer prilikom uvoza u BiH nisu plaćane dažbine.Rukovodstvo UIO je sa ovim problemom ranijih godina u nekoliko navrata upoznavalo i i Savjet ministara, tražeći pomoć i uputstvo šta da se radi sa oduzetim vozilima.
– Do danas problem nije riješen, vjerovatno iz razloga što bi neko morao da donese odluku da se za pomenuta vozila ne primjenjuju propisi koji inače važe za uvoz automobila u BiH. To očigledno niko nije spreman da uradi- ističe za Blic portparol Uprave Ratko Kovačević.Da bi UIO mogla da proda ili donira oduzete automobile, Savjet ministara bi morao da donese odluku da ova vozila budu izuzeta od minimalnih tehničkih uslova homologacije.-Većina oduzetih vozila ne zadovoljava te uslove, pa ne može postati roba BiH, pa se zato ne mogu ni prodavati na aukcijama. S druge strane, zbog stajanja najčešće u otvorenom skladištu, vozila su dodatno uništena, jer su bila izložena vremenskim nepogodama, a sa vozila je pokradeno i dosta dijelova – objašnjava Kovačević.Paradoksalno, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da UIO zbog skladištenja trpi štetu, dok mnogima nedostaju vozila.-Stotine hiljada maraka koje UIO BiH godišnje daje za čuvanje oduzetih automobila su alarm za promjenu legislative. UIO troši sopstvene resurse za čuvanje vozila. Umjesto toga mogli bi da predlože Parlamentu BiH izmjenu zakonskih propisa, kako bi automobili bili donirani – kazala je za Glas Majkićeva.Dakle, Majkićeva, kao članica Parlamenta, čeka da se donese zakonsko rješenje. Tragično.A zakonsko rješenje ne može donijeti Uprava za indirektno oporezivanje, Parlament BiH, Vijeće ministara BiH, ne možete vi, ja…ne može Bog-otac. Pa, ko može, dobra vlasti????

Ma boli nas uvo za sve!

Sve ovo ništa neće značiti Nihadu, Slobodanu, Đoki, Mihajlu…Za Nihada Avdibegovića i njegovu suprugu Saidu iz Mrkovića, svaki dan je nova borba kako prehraniti petero djece i osigurati im lijekove koje moraju svakodnevno koristiti.Starija kćerka Samira (15) pohađa tekstilnu školu i, kako kaže, svaki dan pješači po šest kilometara u jednom pravcu.-Idem pješke jer nemam mjesečnu kartu. Nije mi teško otići do škole, ali je najgore kada se vraćam uzbrdo. Nekad me strah po noći ići kroz šumu, pa otac silazi po mene. Želim završiti srednju školu, ali ne znam hoću li uspjeti – dodaje Samira.Da li se neko sjetio iz UIO BiH da ovoj porodici donira kakav autić od hiljadu maraka? Nije. A i da jeste, postoje tzv. ,,zakonska ograničenja”. Zapravo, da se ne lažemo, postoji nevjerovatan bezobrazluk i drskost BiH vlastodržaca, koji deset godina nisu mogli da promijene umobolni zakon po kojem se ova vozila ne mogu prodavati na aukcijama, dijeliti potrebitim grupama i pojedincima, organizacijama i službama, a sve zbog nepostojeće homologizacije. Pošto je Vijeće ministara u prethodnom mandatu uradilo 1, 2% od predviđenih poslova ( dobro ste pročitali), teško je bilo očekivati da će se uhvatiti u koštac sa ovako ,,grandioznim” pitanjem. Lakše je češati muda za 5000KM mjesečno i polagati račun…pa, NIKOME.

Sa druge strane, vlasti u BiH su nevjerovatno efikasne kad je u pitanju vožnja njihovih stražnjica. Preskupi automobili se mijenjaju kao na pokretnoj traci na godišnjem nivou. Evo i sada, parlamentarci su se pobrinuli da ih po povratku s ljetovanja sačekaju naknade i vozni park, koji bi, kako se očekuje, trebalo da se opet obnovi novim luksuznim vozilima.Ko bi se bakćao sa Đokom Mihajlovićem, Generalnim sekretarem Crvenog krsta RS, koji kaže da od 65 organizacija 70 odsto ne posjeduje nijedno vozilo.- Vozila koja posjedujemo uglavnom smo dobili putem donacija. Da imamo potreban broj vozila, to bi nam olakšalo rad i stigli bismo svugdje na vrijeme. Doniranje oduzetih vozila je odlična ideja – nadao se Mihajlović.Ali trt. Zašto uručiti Crvenom krstu 50 automobila, ne bi li spasili koji ljudski život, kad ih mogu lijepo i po zakonu uništiti?U međuvremenu, u medicinskim službama kažu da im nedostaje vozila kako za hitnu pomoć, tako i za prevoz pacijenata na redovne terapije.- Imamo dva vozila kojima intervenišemo samo u hitnim slučajevima.

Za hitne slučajeve dva vozila su dovoljna, dok za ostale usluge, kao što su prevoz pacijenata na dijalizu i druge usluge, uopšte nemamo vozilo – rekao je direktor Doma zdravlja u Čelincu Mihajlo Đurić.Dijaliza, hitni slučajevi, borba za život, šta je to? Neka si kupe vozila! Pa neće naša blagorodna vlast dijeliti svoj zaplijenjeni park. Lakše je gledati tuđu muku, uništavajući im ispred očiju sredstva za rad i spašavanje ljudskih života. Ima nešto u tom sadizmu koji nam naša vlast demonstrira.Dok u skladištima UIO trunu i terenci, većina vatrogasnih jedinica u RS na požarišta odlazi kolima starim više od tri decenije. Tako i treba da bude. Neka gori država! Neka pješke idu gasiti požare. Ili neka iznajme za pristojnu cijenu kakvo vozilo od susjedne zemlje. To je pravno, po zakonu…Slobodan Laketić, načelnik opštine Jezero kod Jajca, na posao ide pješke ili đačkim autobusom, jer nema službenog automobila.Ako treba negdje dalje, on zamoli prijatelje da ga prevezu. Istina, u vlasništvu opštine je pokvareni "pežo 405" star 20 godina, ali u budžetu nema novca za njegov popravak.Izeš opštinu Jezero i načelnika iste! Nije strateški bitna. Jer, da je bitna, znali bi. Čuli i vidjeli. Zvuk i sjaj novog Audija. A, ovako, po zakonu, garažiran i raspadnut Pežo koji nema svrhe. Neka mu auto doniraju stanovnici Jezera, neće valjda UIO i BiH Parlament !?

Devastacija voznog parka i zdravog razuma

Koliko li je Slobodana, Nihada, Mihajla, Samira u čemernoj BiH ? Koliko li je još težih slučajeva kojima četiri točka oglavu trebaju? Evo čujem, uši mi zaglušile kako vlastima puca ona stvar za njima. Dakle, u milozvučnom uništavanju država će se kurtalisati 1509 automobila. Neka je prosječna cijena auta 5000KM, upravo će pred našim očima biti spaljeno nešto više od 7 i po miliona maraka. Ali, kako vele vlasti, novac tj. automobili će biti ,,ekološki uništeni » , šta god to značilo.Naravno, za ovo bestijalno krivično djelo niko nikad neće odgovarati – od UIO BiH, do nadležnih zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti. Niko. Javnost se neće pretjerano počešati, mediji će odraditi ovu priču i to je to. Ako ovako bezdušan, bez trunke empatije izvedeni čin, koji do srži unižava ljudsku inteligenciju i zdrav razum, može proći bez konsekvenici, e onda im sve može proći. I to po zakonu, koga još, doduše, nema, ali će biti donesen kad se parlamentarna raja vrati sa odmora – jedne godine. Dragan Bursać (Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku