hamburger-icon

Kliker.info

Sirijska vojska preuzela potpunu kontrolu nad četvrti Baba Amr u Homsu – “pao je zadnji džep pobune”

Sirijska vojska preuzela potpunu kontrolu nad četvrti Baba Amr u Homsu – “pao je zadnji džep pobune”

01 Marta
22:23 2012

Nakon 27 dana intenzivnih borbi, sirijska vojska sada u potpunosti kontrolira četvrt Baba Amr u kojoj vi&scarone nema otpora, izjavio je sirijski dužnosnik za AFP. Sirijski pobunjenici tvrde da su napravili "taktičko povlačenje" iz opkoljene četvrti Baba Amr u Homsu, i to, kako javlja BBC,zbog "pogor&scaronanja humanitarnog stanja". RT donosi specijalni izvje&scarontaj vezan uz dana&scaronnja događanja u gradu Homs. Postaja tvrdi kako su njihovi novinari u Damasku uspjeli stupiti u kontakt sa stanovnicima unutar grada Homs koji govore o stra&scaronnim uvjetima pod pobunjenicima. Izvor za RT navodi kako su pobunjenici ostavili stanovni&scarontvo bez vode kada su namjerno uni&scarontili crpke i agregate za struju. Civili ne mogu napustiti grad zbog snajperista na krovovima. Izvor također navodi kako pobunjenici ubijaju ljude po ulicama, otimaju ljude iz kuća, režu ih noževima u komade, stavljaju u plastične vreće i bacaju na smetli&scaronte. Prema informacijama koje ima izvor, među naoružanim skupinima, koje ubijaju i mlado i staro, ima Francuza, Libanonanca i Tunižana. Anonimna svjedokinja za RT također navodi kako teroristi "najvi&scarone ubijaju kr&scaronćane". Također tvrdi kako stanovnici grada Homs podržavaju predsjednika Assada i nadaju se kako je "revolucija" poražena.
 
Francuske trupe u gradu Homs
 Sirijska vojska potvrdila je za medije kako su u gradu Homs uhićene francuske vojne trupe. RT prenosi kako je Francuska već reagirala i najavila povratak svog ambasadora u Damask. Francuski oficiri ulovljeni su zajedno s pobunjenicima i rekli su kako su ih pobunjenici "zatočili", no nije poznato &scaronto su onda zapravo radili u Homsu, prenosi RT.Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova, Bernard Valero, "užasnut" je napadima sirijske vojske na HomsZanimljivo je za istaknuti kako je jo&scaron jutros francuska vlada žestoko kritizirala dana&scaronnju odlučnu ofenzivu sirijske vojske na grad Homs. Član francuskog ministarstva vanjskih poslova, Bernard Valero, rekao je kako je "užasnut" činjenicom da sirijska vojska napada Homs i "&scaronokiran" odbijanjem pristupa članovima UN-ove organizacije za ljudska prava.

"Užasnuti smo spoznajom da sirijska vojska napada Homs, grad čija je populacija dala toliko mučenika zadnja 3 tjedna", rekao je Bernard Valero.Da li je uz stanovnike Homsa također bio zabrinut i za francuske oficire koji su, prema javljanju sirijskih vlasti, danas uhićeni u Homsu, jo&scaron ne znamo – francuska vlada se jo&scaron nije očitala po ovim najnovijim informacijama.Novinar francuskog lista Le Monde, Rachid Barbouch, u svojoj kolumni od 26.2.2012. naveo je podatak kako "cirkulira" informacija da je Sirijska vojska jo&scaron ranije zarobila čak 120 francuska vojnika – cijelu brigadu. Navodi kako te podatke nije moguće potvrditi. Ipak, ukoliko podaci jesu točni, spekulira se kako će francuske vlasti odmah početi tajne pregovore glede pu&scarontanja vojnika na slobodu, navodi u svom tekstu Rachid Barbouch. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku