hamburger-icon

Kliker.info

Sirijska kriza : Kofi Annan dao rok za implementaciju plana ,UN promatrači stižu na teren

Sirijska kriza : Kofi Annan dao rok za implementaciju plana ,UN promatrači stižu na teren

03 Aprila
02:36 2012

Prema najnovijim informacijama, možda po prvi puta nakon godinu dana sirijske krize, imamo i konkretan datum koji bi mogao označiti kraj nasilja i početak stabilizacije u zemlji.Danas u popodnevnim satima UN-ov izaslanik za provođenje mirovnog plana u Siriji, Kofi Annan, održao je govor iza zatvorenih vrata pred UN-ovim Vijećem Sigurnosti. Reuters saznaje detalje putem UN-ovih diplomata koji su željeli ostati anonimni. Prema prvim informacijama Kofi Annan je potvrdio kako će 10. travnja biti rok za "djelomičnu implementaciju mirovnog plana uz potpunu obustavu vatre u roku od 48 sati". AP prenosi kako su na tom datumu inzistirale sirijske vlasti. No, sirijski ambasador pri UN-u, Bashar Ja'fari, rekao je kako je datum zajednička odluka Kofi Annana i Sirije.
 
Podsjetimo, tzv. "plan od 6 točaka" kao glavni cilj ima zaustavljanje aktualnih sukoba na terenu i očito je kako se Annan referira na te detalje kada govori o datumskom roku. "Djelomična implementacija" najvjerojatnije se spominje zbog točaka plana kao što su potpuna sloboda kretanja i zaštita svih novinara, jer očito je kako je ona nemoguća dok na terenu traju sukobi (opširnije o točkama plana: Kofi Annan, sirijska kriza i plan od 6 točaka)Rok koji je postavljen za 10. travnja, sudeći prema prvim neslužbenim informacijama, značio bi prestanak kretanja sirijske vojske prema gradovima, povlačenje teškog naoružanja i sporadično povlačenje trupa iz gradova. Neposredno nakon trebao bi uslijediti dijalog između vlasti i opozicije po pitanju pronalaženja političkog rješenja. Jedan od diplomata koji je bio nazočan na sastanku tvrdi kako je Annan rekao da "za sada nema progresa na terenu". Unatoč tim izjavama, izgleda kako Annan vjeruje da bi se uskoro kriza mogla okončati – predstavnicima UN-ovog Vijeća Sigurnosti rekao je da se počnu pripremati za formiranje promatračke misije. UN-ova mirovna misija trebala bi se sastojati od 200 do 250 nenaoružanih promatrača. Dolazak misije na teren mora biti također odobren od strane UN-ovog Vijeća Sigurnosti, prenosi Reuters.

Analiza najnovijih informacija – promjena retorike kao nagovještavanje epiloga

 Posljednjih dana informacije govore kako na terenu i dalje traju sukobi, unatoč činjenici da je Sirija formalno prihvatili Kofi Annanon plan. Imajući u vidu da je Annan po prvi puta predstavio fiksni datum kada bi svi sukobi trebali prestati, za očekivati je kako će sirijska vojska taktički iskoristiti ovaj period od 8 do 10 dana i možda čak i povećati intenzitet sukoba na terenu. Podsjetimo, posljednjih tjedana sirijska vojska imala je brojne uspješne ofenzive na terenu – period nakon pada okupacije Homsa išao je uvelike na ruku sirijske vojske, barem ako stvari promatramo iz čistog vojnog aspekta. Ipak, sve upućuje na to da će UN-ov plan odigrati najvažniju ulogu u razrješavanju ove krize. Konferencija "Prijatelji Sirije", održana jučer u Istanbulu, bila je poprilično slabija na "borbenoj retorici" od prethodnog summita u Tunisu. Turska, Katar i Saudijska Arabija dale su niz pompoznih izjava, pa čak i onu da će direktno isplaćivati plače svim dezerterima. No, brojni analitičari danas su složni kako pobunjenički SNC nije dobio ni približno što je očekivao – a očekivali su zaista mnogo, od direktne vojne pomoći do međunarodnog priznanja – jučerašnji summit pokazao je kako od toga neće biti ništa.U isto vrijeme naglo se pojavljuju novinski napisi, u inače pretežno anti-Assad nastrojenim medijima, o kršenju ljudskih prava, smaknućima i ostalim zločinima počinjenima od strane sirijske pobunjeničke vojske. Sve je započelo s izvještajima organizacija kao što su Human Rights Watch da bi se uskoro počele pojavljivati priče koje, doslovno, nisu mnogo drugačije od anti-Assad propagande koja je bila na snazi gotovo godinu dana. Jedan od vodećih svjetskih medija, njemački Der Spiegel u roku od samo dva dana objavio je dva velika teksta u kojima se sirijske pobunjenike doslovno prikazuje kao nemilosrdne ubojice.30. ožujka Der Spiegel je objavio tekst pod naslovom "Džihadisti proglasili Sveti Rat protiv Assadovog režima" u kojem citiraju veći broj, navodnih, pobunjenika koji iz Libanona odlaze boriti se u Siriji. "Izjave" koje navodno daju ovi pobunjenici su – možemo primijetiti – doslovno skovane da budu odbojne širokom zapadnom čitateljstvu, tako Der Spiegel prenosi kako je jedan od pobunjenika, Sheik Masen, rekao "dužnost je svih Muslimana i Arapa da vode rat protiv nevjernika".

Samo dan ranije, 29. ožujka, list Der Spiegel objavio je veliki intervju s, navodno, jednim od pripadnika tzv. "mrtvačke brigade" iz grada Homs pod naslovom "Pobunjenički krvnik priča svoju priču".Osoba se predstavila po imenu Hussein. Mladi Hussein opisao je kako sirijski pobunjenici bez milosti likvidiraju zarobljenike, nevine civile, ali i vlastite "sunitske" izdajnike. "Velik broj naših boraca zna mučiti, ali imaju problem s likvidacijima iz blizine. Neznam zašto, ali mene to uopće ne smeta. Zato su meni dali taj posao krvnika. To je nešto idealno za luđaka kao što sam ja", rekao je dotični Hussein, član pobunjeničke brigade iz Homsa, u razgovoru za Der Spiegel. Tekst također opisuje kako Hussein s nožem "reže vratove ljudima koji kleče pred njime".Da li su ove priče zaista istinite uopće nije važno – činjenica stoji kako je ovakvih priča bilo na tisuće, s obje međusobno suprotstavljene strane, no treba istaknuti kako je do sada – u zapadnim medijima – samo jedna strana bila sistematski optuživana za gotovo sve zločine u Siriji. Svaki neprovjereni Youtube video zapis mogao je postati "udarna vijest" na brojnim vodećim medijima, svaki "Tweet" se mogao tretirati kao relevantno stanje na terenu – naravno, uz dodatak "navodno" ili "prema još neprovjerenim informacijama".Određene promjene događaju se na medijskoj sceni i bilo bi naivno vjerovati kako one nisu direktno inducirane političkim kretanjima i približavanjem potencijalnog epiloga dugotrajne sirijske krize. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku