hamburger-icon

Kliker.info

Sirijska drama naq vrhuncu : Počela presudna bitka za Aleppo (VIDEO)

Sirijska drama naq vrhuncu : Počela presudna bitka za Aleppo (VIDEO)

28 Septembra
18:34 2012

Prema pisanju brojnih medija, sirijske vlasti poslale su SMS poruku na mobitele diljem zemlje u kojoj je stajalo: "Pobunjenici: igra je završena". U poruci, koju potpisuje sirijska vojska, također se poziva pobunjenika da polože oružje te se navodi kako je "odbrojavanje do trenutku izgona stranih boraca započelo". AP prenosi kako su SMS poruku primili svi koji imaju mobitele na pretplatu.Sirijci navode kako su poruke počele stizati jučer navečer. U sklopu psihološkog ratovanja prošlog mjeseca su se iz helikoptera izbacivali letci u kojima se poziva pobunjenike da polože oružje i zatraže amnestiju. Tijekom današnjeg dana izbili su žestoki sukobi u Aleppu. Neki svjedoci tvrde kako su današnji sukobi "bez presedana" i najžešći do sada. Podsjetimo, pobunjenici su jučer najavili kako kreću u konačnu i odlučujuću bitku za Aleppo .

Reuters prenosi kako upravo traje drugi dan "odlučuje bitke", ali kako pobunjenici teško napreduju protiv vojske. Nadalje, pobunjenici su zaprijetili kako će napasti lokalne kurdske naoružane skupine, tvrde kako su povezani s PKK-om i da su na strani Assada. Pojedine informacije govore kako su pobunjenici već likvidirali nekoliko Kurda jučer u Aleppu. Kurdi se nisu formalno svrstali na nijednu stranu u ovom sukobu, no, sudeći prema aktualnim informacijama, uskoro bi mogli krenuti protiv pobunjenika.U razgovoru s korespondentom Reuters-a, koji se nalazi u Bejrutu, pobunjenici ističu kako se sukobi upravo vode na prostoru nekoliko gradskih četvrti."Stigli smo do sredine četvrti Suleiman al-Halibiya i oslobodili smo neke druge prostore, tako da sam i dalje optimističan. Ali sam zabrinut za našu organizaciju, nismo u stanju protjerati režimske snage, u najboljem slučaju mislim da možemo napredovati naše pozicije", rekao je jedan od pobunjenika. Drugi govore o poteškoćama po pobunjenike na terenu, u razgovoru za Reuters drugi pobunjenik navodi kako je jedna od njihovih jedinica potpuno okružena te kako se pojedini bataljuni povlače s prve linije fronte, dok se neki uopće nisu ni priključili borbi.
 
Sirijska državna televizija prenosi kako terorističke skupine granatiraju jugoistok grada te kako je ubijeno 3 civila, uključujući i dvoje djece.Press TV prenosi kako je sirijska vojska tijekom dana napala pobunjenički zapovjedni centar u četvrti Bab te kako je pritom ubijeno više pobunjeničkih vođa. Sirijska novinska agencija SANA prenosi kako su teroristi pretrpjeli "velike gubitke" za vrijeme današnjih sukoba s vojskom.Libanonska Al-Manar TV, u vlasništvu Hezbollaha, objavila je snimku napada na zgradu ministarstva obrane u Damasku ove srijede. Na snimci se vide pripadnici vojske koji pretražuju zgradu za mogućim teroristima.Na pojedinim sirijskim medijima objavljen je veći broj fotografija ubijenih pobunjenika u Aleppu.Pobunjenici su potvrdili kako će ovo biti odlučujuća bitka u kojoj će "ili noćas zauzeti Aleppo ili biti poraženi". Sudeći prema brojnim informacijama koje govore o žestokim sukobima diljem grada, ovo nisu bile prazne prijetnje. Za sada nema konkretnih informacija po tome tko dobiva "odlučujuću bitku", no, pobunjenici za sada nisu uspjeli ostvariti znatan napredak. Očekuje se kako bi se najveći okršaji mogli dogoditi noćas.Britanski list Guardian razgovarao je sa Bashirom al-Hajiom, zapovjednikom pobunjeničke brigade Tawheed u Aleppu. "Odlučujuća bitka za Aleppo počela je točno u 16:00 prema lokalnom vremenu u četvrtak", rekao je Haji. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku