hamburger-icon

Kliker.info

Sirija priznala i zaprijetila: “Upotreba hemijskog oružja samo u slučaju vanjskog napada

Sirija priznala i zaprijetila: “Upotreba hemijskog oružja samo u slučaju vanjskog napada

24 Jula
19:47 2012

Sirijski dužnosnici su  naveli  kako će se arsenal kemijskog i biološkog oružja koristiti samo protiv "vanjske agresije", nikada protiv domaće populacije. Izjava dolazi u vrijeme kada SAD i Izrael sve glasnije upozoravaju kako prijeti opasnost od sirijskog oružja za masovno uništenje, pogotovo ako isto dopisuje u "krive ruke".Po pitanju kemijskog oružja službenu izjavu je dao glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova, Jihad Makdissi: "Svako kemijsko ili bakterijsko oružje nikada neće – ponavljam, nikada neće – biti korišteno za vrijeme trajanja krize u Siriji, bez obzira na razvoj događaja. Svo to oružje se nalazi u sigurnim skladištima pod direktnim nadzorom sirijskih oružanih snaga i nikada neće biti korišteno osim u slučaju da Sirija bude izložena vanjskoj agresiji".
 
Ovo je prvi puta da je Sirija u javnosti priznala kako posjeduje kemijsko oružje. Do sada su mnogi nagađali kako Sirija ima arsenal takvog oružja, ali indicije nisu nikada potvrđene dokazima. Vjeruje se kako Sirija ima specijalne Scud rakete kojima je u stanju lansirati kemijsko i biološko oružje, prenosi RT. Sirija je jedna od 6 država koje nisu potpisnice Konvencije o kemijskom oružju, uz Siriju to su Sjeverna Koreja, Angola, Južni Sudan, Egipat i Somalija.
U isto vrijeme na Siriju se vrši sve veći vanjski pritisak. Američki predsjednik Obama je jučer izjavio kako SAD želi promjenu vlasti u Siriji. "Radimo na tranziciji, kako bi sirijski narod mogao imati bolju budućnost, slobodni od Assadovog režima", izjavio je Obama. Po pitanju sirijskog arsenala kemijskog i biološkog oružja oglasio se i izraelski premijer Netanyahu koji već sada otvoreno govori kako će Izrael "osigurati" to oružje ukoliko bi Assad izgubio vlast. Nije želio precizirati da li bi to značilo vojnu akciju ili neku drugu operaciju. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku