hamburger-icon

Kliker.info

Silajdžić kod Tadića, u Beograd stiže 25. maja, Republika Srpska u šoku! !

Silajdžić kod Tadića, u Beograd stiže 25. maja, Republika Srpska u šoku! !

20 Maja
05:45 2010

Predsjednik Srbije Boris Tadić primiće 25. maja u Beogradu bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića.Ovo za Press RS tvrde odlično obaviješteni izvori, ističući da je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije pozvalo samo Silajdžića, koji će u Beograd ići sam.Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Đorđe Latinović potvrdio je za "Press RS" da je kabinet Nebojše Radmanovića obaviješten o tome da je Silajdžić pozvan da sam dođe u Beograd 25. maja."Takođe, obaviješteni smo i o dopuni dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH, koja će biti održana u četvrtak 20. maja, što podrazumijeva da će članovi Predsjedništva, vjerovatno, raspravljati o tom pozivu. Nakon te sjednice, srpski član bi trebalo da iznese svoj stav o ovoj situaciji", kaže Latinović.Dok zvaničnici RS šute, ne želeći da reaguju ni na prekjučerašnju tvrdnju Silajdžića da su on i Boris Tadić u Istanbulu dogovorili da Srbija sa BiH ubuduće komunicira samo preko Sarajeva, opozicija i politički analitičari tvrde da srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović mora da reaguje i zaustavi procese, koji se, prema njihovim tvrdnjama, odvijaju na štetu Republike Srpske (RS).Lider novoformiranog Saveza za demokratsku Srpsku Dragan Kalinić upozorava da u ovom slučaju Srbija dovodi u pitanje ustavnu poziciju člana Predsjedništva BiH iz RS, koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo oštro da reaguje i u Sarajevu, ali i da uputi protest Beogradu.

"Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo kao kolektivni organ vodi vanjsku politiku zemlje i nijedan potez ne može da se povuče bez konsenzusa sva tri člana Predsjedništva BiH. Na to bi Radmanović svakako trebalo da upozori zvanični Beograd, koji je garant Dejtonskog sporazuma", ističe Kalinić.On dodaje da razumije poziciju vlasti u Srbiji, koje pokušavaju da unaprijede odnose sa Zagrebom i Sarajevom radi bržeg puta zemlje u EU, ali i da utiču na povoljniju odluku Međunarodnog suda u Hagu u vezi sa statusom Kosova."Beograd ima svoje interese, ali ti interesi nikako ne mogu da se brane na štetu RS, odnosno direktnom podrškom predizbornoj kampanji Harisa Silajdžića. Obaveza vlasti u RS jeste da nađe način da to što prije saopšti vlastima u Beogradu", poručuje Kalinić.Član GO SDS-a Nenad Stevandić kaže da je prijem Silajdžića u Beogradu očigledan dokaz da su odnosi RS i Srbije u potpunom rasulu. On tvrdi da je za to odgovorna osovina SNSD-Demokratska stranka."Očigledno je da su specijalne i paralelne veze ostale samo mrtvo slovo na papiru. Po svemu sudeći, to nisu bile paralelne veze RS i Srbije, već SNSD-a i DS-a. Te veze služe samo za njihovu partijsku promociju. Poziv da u Beograd ide samo Silajdžić je neviđen i ponižavajući presedan. Pošto je RS zabio nož u leđa u Istanbulu, RS je od predsjednika Srbije sada dobila šamarčinu. I dok Silajdžić preuzima sve konce u svoje ruke, Radmanović vodi politiku nezamijeranja i pokazuje da nema ni hrabrosti, ni umjeća da mu se suprotstavi", ocjenjuje Stevandić.

Politički analitičar Gostimir Popović tvrdi da je nakon poziva vrha Srbije Silajdžiću da posjeti Beograd krajnje vrijeme da srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović potegne veto i stavi tačku na nanošenje štete RS."Poziv Silajdžiću upućen iz Beograda nije u skladu sa utvrđenim diplomatskim pravilima ponašanja. Međutim, za takav razvoj situacije najodgovorniji su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama. Silajdžić je pokazao da je ovladao takvom situacijom i sada se vješto nameće kao predsjednik države, a tome se niko od srpskih predstavnika vlasti u BiH ne suprotstavlja. Dakle, moramo da se zapitamo ko tu sada narušava vitalni interes srpskog naroda u BiH – Silajdžić, Tadić ili pasivna politika vlasti u RS i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama", ističe Popović.Sa druge strane, Milica Marković, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjsku politiku Predstavničkog vijeća Parlamenta BiH i poslanik SNSD-a, tvrdi da RS sa Srbijom i dalje ima bratske odnose, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama."Od posjete Silajdžića Beogradu ne treba očekivati ništa korisno i dobro za građane i narode u BiH. Svima je jasno da je sve što on radi farsa i da on u Beograd ne ide radi uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, već da u svjetlu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici ponovo od Srbije zatraži da prizna da su u ratu u BiH žrtve bili samo Bošnjaci", kaže Markovićeva za Press RS. (Kliker.info-Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku