hamburger-icon

Kliker.info

Sigurnost je kažu na prvom mjestu: Autonomni automobili u Kaliforniji više neće morati imati vozača (Video)

Sigurnost je kažu na prvom mjestu: Autonomni automobili u Kaliforniji više neće morati imati vozača (Video)

Februar 28
16:18 2018

Kalifornijski Odjel za motorna vozila donio je propise koji omogućuju vožnju autonomnim vozilima na javnim cestama bez fizički prisutne osobe.

Prema novim pravilima, umjesto rezervnog vozača u samom automobilu bit će dozvoljeno nadgledanje vozila na daljinu, uz posebnog operatera, koji će kontinuirano nadzirati autonomnu vožnju i moći intervenisati po potrebi.

Kalifornija je bila prva američka savezna država koja je još 2014. dozvolila testiranje autonomnih automobila na javnim putevima.

Upravljanje automobilom na udaljenosti 800 kilometara [YouTube / Phantom Auto]

Tehnologiju koriste NASA i američka vojska

Kompanije koje su aktivno uključene u razvoj usluga samovozećih automobila mogle bi već u aprilu početi sa samostalnim vožnjama, prenosi Reuters. Tehnologija daljinskog upravljanja, koju već koriste NASA i američka vojska, smatra se načinom učinkovitijeg ubrzanja komercijalnog predstavljanja vozila za samostalnu vožnju. Među ključnim kompanijama u tehnologiji daljinskog upravljanja jesu divovi poput Nissana i Wayma, kao i start-upovi poput Zooxa, Phantom Auta i Starsky Roboticsa.

Sigurnost na prvom mjestu

Suosnivač Phantom Auta Elliot Katz u cilju dokazivanja funkcionalnosti daljinskog upravljanja sistema autonomne vožnje kontrolisao je samovozeće automobile koji su vozili iz Mountain Viewa u Kaliforniji do Las Vegasa u Nevadi, što je više od 800 kilometara udaljenosti.

Kalifornijski Odjel za motorna vozila stavlja veliki naglasak na sigurnost autonomne vožnje, pa će za testiranja vozila bez vozača i dalje trebati dobiti iste dozvole kao i dosad. Također, proizvođači će morati ugraditi sistem pomoću kojeg će policija moći kontaktirati s nadležnim operaterom i po potrebi isključiti automatiku u vozilu.

(Kliker.info-AJB)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *