hamburger-icon

Kliker.info

Sifet Podžić pojašnjava : Demokratska fronta ostaje u vlasti na državnom nivou i u dva kantona !

Sifet Podžić pojašnjava : Demokratska fronta ostaje u vlasti na državnom nivou i u dva kantona !

25 Jula
07:12 2015

SifetP1Kada SDA i HDZ BiH nađu novu većinu i predloženove ministre, potpredsjednik Milan Dunović sigurno će dati svoj potpis, a izuzetak može biti samo uvođenje SNSD-a u vlast u Federaciji BiH, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Sifet Podžić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

VIJESTI: Svjedoci smo intenzivnih sastanaka  članova DF-a sa drugim strankama. Je li na pomolu nova koalicija?

PODŽIĆ: Intenzivnih razgovora o stvaranju nove koalicije nije bilo, no u proteklom periodu vođeni su intenzivni razgovori o rješavanju ukupne situacije u Federaciji BiH, ali i u BiH. Članovi DF-a, kao odgovorni ljudi, koji su u vlasti u dva kantona i na državnom nivou, pokušavaju da ne budu smetnja. S druge strane, ako možemo pomoći da nađemo neko rješenje da se podrže principi koje smo potpisali sa bivšim koalicionim partnerima SDA-om i HDZ-om BiH, mi smo tu. Kako god možemo pomoći, tu smo. Ako ne može sa njima, na raspolaganju smo i za rješenje sa nekom drugom strankom, pod uslovom da ne odustajemo od onoga za šta smo se zalagali.

VIJESTI: Šta je rješenje za trenutnu situaciju u Federaciji BiH? 

PODŽIĆ: Da budem otvoren i iskren, mislim da je prvenstveno krivica u popuštanju SDA-ovih predstavnika HDZ-u BiH i ispunjavanju svih uslova koje ova stranka zahtijeva.

VIJESTI: To smatrate uzrokom, no šta je rješenje? Hoće li DF podržati inicijativu SDP-a BiH o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije BiH?

PODŽIĆ: Nakon saopštavanja zvaničnih izbornih rezultata, DF se vrlo teško odlučio da uopšte uđe u koaliciju. Smatramo da se pobjednička stranka treba pitati. Međutim, ako ta pobjednička stranka, konkretno SDA, definitivno radi protiv interesa države i građana, onda se tu mora tražiti novo rješenje.

Nismo pristalice da se pobjednička stranka istiskuje iz vlasti, a pristalice smo da pobjednička stranka pronađe rješenje, ako je to ikako moguće, te da sebi nađe koalicione partnere. Ako ni to nije moguće, ne treba dozvoliti da se Federacija BiH gura u ambis, što trenutno radi Federalna vlada.

VIJESTI: Dakle, DF nema ništa protiv pronalaska novih koalicionih partnera? SDA posljednjih dana aktivno djeluje na tom polju. 

PODŽIĆ: Nemamo ništa protiv toga, što smo im odmah rekli. Nije nam jasno zašto predsjednik i premijer Federacije BiH Marinko Čavara i Fadil Novalić ne razrješavaju preostala tri DF-ova federalna ministra. Stav DF-a je jasan – nećemo učestvovati u nezakonitim igrama. Kada SDA i HDZ BiH nađu novu većinu i predloženove ministre, potpredsjednik Milan Dunović sigurno će dati svoj potpis, a izuzetak može biti samo uvođenje SNSD-a u vlast u Federaciji BiH.
VIJESTI: Pomenuli ste potpredsjednika Dunovića. Očito je njegova pozicija sporna potencijalnim koalicionim partnerima.
PODŽIĆ: Sporna je pozicija, ali mi smo bili vrlo jasni. Milan Dunović će dati potpis na imenovanje novih ministara koje predlože SDA i HDZ BiH, osim ako se radi o ljudima iz SNSD-a.
VIJESTI: Iako je diskutabilna podrška u Parlamentu, Vlada Federacije razmatrala je i neka od ključnih pitanja, poput novog zakona o radu. 
PODŽIĆ: To je totalno naopako. Mi to nikada nećemo podržati, jer se držimo naših načela i obećanja datih građanima. Želimo da se kompanije prepuste narodu i da odluke donose narodi i građani BiH, a nikako da to donose političke partije, što trenutno rade i HDZ BiH i SDA. Tu je glavni nesporazum između DF-a s jedne i HDZ-a BiH i SDA sa druge strane.
VIJESTI: Jeste li iznenađeni odlukom Ustavnog suda Federacije BiH, koji je odbio da donese prijevremenu mjeru obustave sporne Uredbe, a na zahtijev potpredsjednika Dunovića?
PODŽIĆ: Nažalost, nisam iznenađen. Bio sam svjestan da će to biti tako. Budimo realni i zapitajmo se koliko imamo nezavisne pravosudne institucije.
VIJESTI: Kako stvari funkcionišu na državnom nivou? Odražava li se situacija iz Federacije na nivo BiH?
PODŽIĆ: Za sada još ne. No, spremni smo da se i to može desiti.
VIJESTI: Može li evropska agenda biti nešto oko čega će se usaglasiti svi bitni politički akteri u BiH, bez obzira na to da li su trenutno pozicija ili opozicija?
PODŽIĆ: Mi smo ušli u koaliciju nakon izbora jer smo očekivali da su konačno svi svjesni da nemamo kuda dalje propadati, te da moramo krenuti naprijed i prihvatiti pruženu ruku EU. Mislim da se to na državnom nivou i osjeti, zbog čega mi je izuzetno drago. Veliki je uticaj predstavnika EU i mislim da kod evropskih tema neće biti problema, te da će one biti pozitivniji vjetar u ovoj zemlji.
Nevena Šarenac (Vijesti)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku